Over mij

 

Mijn weg in het creatieve landschap verloopt langdradig en kronkelig, al vroeg ging ik vanuit Tiel richting Arnhem om Grafische techniek te leren, ik wilde zo graag met tekenen bezig zijn, en dit was als 14 jarige de meest praktische oplossing. Daarna Grafische vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Utrecht om uiteindelijk begin 2000 de stap te wagen om toelatingsexamen te doen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en de Rietveld Academie, waar ik beide werd toegelaten met mijn schilderijen.

Gekozen voor de Rietveld vergat ik het schilderen al snel en was veel meer bezig met ruimtelijke objecten en installaties. Fotografie deed ik toen al veel, liep altijd met mijn camera rond om foto’s te maken, maar stond er eigenlijk nooit bij stil hoe belangrijk dat medium als middel om beeldende verhalen te vertellen was in die tijd. Na het afstuderen werd dit medium steeds belangrijker voor me.

Het toeval (..is het toeval?) wil dat ik afstudeerde met een project dat de titel “mapping a location” droeg, hetgeen ik nu eigenlijk dagelijks doe met mijn fotografie. Ik zie fotografie dan ook vooral als een soort pulserende infrarood waterpas die continu die omgeving afpeilt, en tegelijkertijd als een dagboek vol herinneringen en belevenissen die niemand mij kan afnemen.

Na de academie kwam ik onverwacht weer terug naar Tiel, waardoor ik het landschap en de omgeving steeds meer leerde waarderen. Het rare is dat ik als tiener altijd onderweg was en nooit mijn roots zag, en nu realiseer ik mij pas hoezeer ik mij verbonden voel met de Betuwe, de Waal en de kleine gebeurtenissen hier in Tiel. Vandaar ook de naam jean-paulopperman.nl als geboren en getogen Tielenaar.

Het fijne aan de academie achtergrond is, dat ik altijd vanuit kijken en snelle ideeën werk waardoor of het nou een landschap, portret, festival, bedrijfsruimte of gebeurtenis is, er altijd net die juiste bijzondere momenten tussen zitten. Daar zijn de prijzen die ik reken voor mijn fotografie dan ook op gebaseerd; bijzondere momenten creëren.