Tag: ganzen

Ganzentrein op het Markermeer in Marken.

ganzen-trein-markermeer-Marken-zeilboot

Het is nu haast niet meer voor te stellen dat het afgelopen week zo lekker weer was. Warm met een licht verkoelende bries rondom het Markermeer. Het blauwe water deed buitenlands aan in mijn ogen en een treintje met het snelgroeiende kroost van de familie gans kwam al dobberend voorbij terwijl op de achtergrond nog een zeilboot met zijn witte zeilen zichtbaar was.

Afrikaanse knobbelgans langs het spoor in Tiel.

Afrikaanse-knobbelgans-ganzenras

Vorige week kwam ik langs het Spoor in Tiel voorbij het veldje waar schapen en kippen lopen. Een soort mini kinderboerderij langs het spoor tegenover de voormalige slachterij. Daar liepen deze twee ganzen tussen die ik niet herkende. Ze hadden een grote vooruitstekende knobbel op hun hoofd die erg opvalt. Na enig speurwerk via Google bleek ik uit te komen op de Afrikaanse knobbelgans.

Het is een afstammeling van de Zwaangans en behoorlijk stevig gebouwd. De knobbelgans is goed waakzaam zoals mij ook direct opviel aan de priemende ogen. Ze worden vooral voor de sier gehouden door mensen.

Zonnebadende ganzen langs de Singelgracht in Amsterdam.

Toen ik pas geleden even met de trein naar Amsterdam ging om eens wat anders te zien dan de Betuwe waande ik me toch weer even terug hier langs de Waal en de gracht, de ganzen lagen lekker rustig in de zon langs het water bij het Zeeburgerpad terwijl op de achtergrond het Tropenmuseum met zijn puntige dak direct opviel.

witte-ganzen-gracht-amstel-amsterdam-zeeburg