Tag: kersenboomgaard

Kersenbloesem in de kersenboomgaard te Tiel.

Dapper wiegen de talloze jonge kersenbloemen in de wind en de boom haar met bloesem gevulde takjes zijn als een adergestel vol jeugdmoed, de één wat dikker dan de ander, sommige takken knokkelig en ingetogen zacht, andere takjes stil en droog als kurk.

De bijen bespelen de lucht met hun toonladders van zoem en ontembare lust om van bloem tot bloem te vliegen; gevulde uitpuilende tailles alsof zij gelijk aan hommels zouden kunnen zijn.
Eén vlinder vleit al klapwiekend neer, en een vervelende vroege mug ontsnapt aan mijn hand.

Paardenbloemen schitteren als kleine zonnestelsels in het gras, vele van hen zijn al toe aan hun eigen herfst, de rijpe vruchten staan wankelend op de bloem; het vruchtpluis zwerft haar eigen weg in de wind. De wind die zelfs tussen al dat groen en gebroken voorjaarswit mijn verstokte gelaatstrekken tot een glimlach toornt.

Versleten stoel en vogelverschrikker in de kersenboomgaard.

Wat uit het oog gelegen door de dicht op elkaar staande kersenbomen vielen mij de vogelverschrikkers en andere attributen om vogels op afstand te houden mij in eerste instantie niet op. De kersen kleuren al rood hier en daar en een oude versleten houten stoel probeert met zijn laatste kracht de herinnering aan een lang verleden levend te houden. Krampachtig maar toch met een onmiskenbare draagkracht zoals alleen achterwerkdragers deze kunnen hebben.

vergane-houten-stoel-natuur

inmaak-brandewijn-oude-lege-fles

vogelverschrikker-overall-boomgaard

Rode kersen aan de boom in de kersenboomgaard.

De meeste kersen zijn nog wat roodgroen terwijl je af en toe ook enkele kersen ziet dat al mooi diep roodbruin kleuren. Het seizoen gaat nu hard, het is een heel mooi gezicht om dit bijzondere stukje Betuwse fruit te zien groeien. Ieder jaar maak ik hier in de hoogstam boomgaard te Zoelen foto’s, en het blijft ieder jaar speciaal om de kersen te volgen vanaf hun beginnende bloesemtijd.

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (1)

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (2)

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (3)

Rondje bloesem Zoelen tussen de regenbuien door.

De regenluchten werden zo mooi afgewisseld met blauwe stapelwolken dat ik er aan het einde van de middag toch nog even op uit trok richting Zoelen. De donkere wolken waren even verdwenen en de bloesem rondom de Stefanuskerk stak mooi af tegen de achterliggende lucht.

Eén zwart en één wit lam waren samen op pad in de uithoeken van het weiland, ietwat verstopt onder de boomtakken, terwijl even verderop de kersenbloesem in tegenlicht dromerig wit mij tegemoet straalde.

Even later pakte de lucht zich weer samen en ontstonden donkere wolken terwijl de zon achter mij, de bomen in een prachtig helder licht plaatste. Een apart jaargetijde…regen, hagel, natte sneeuw en even later weer de doorbrekende zon.

stefanuskerk-zoelen-bloesem-regenluchten-lente lammetjes-betuwe-bloesem-zoelen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (3) kersenboomgaard-zoelen-lente-regenlucht vogelverschrikker-boomgaard-kersen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (7) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (1) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (9)

Kersenbloesem aan de hoogstam kersenbomen in Zoelen.

Totaal onverwacht zag ik dat het afgelopen week snel is gegaan. Enkele van de hoogstam kersenbomen in de fruitboomgaard bij de molen in Zoelen staan al vol bloesem. Dansend in de wind bewegen de witte bloemen met hun geurige gele steeltjes heen en weer. Samen met mijn sandspot filter (een filter wat je voor de lens houdt om een soort mist rondom het scherpe deel van een foto te krijgen) kreeg de kersenbloesem een nog mooiere gloed.

kersenbloesem-bloem-fruitbloesem-fruitboomgaard-zoelen (1)

kersenbloesem-bloem-fruitbloesem-fruitboomgaard-zoelen (2)