Tag: lente

Bloesem, zon en drukte in Tiel op deze zonnige lentedag.

Terwijl ik al sniffend van de verkoudheid op de fiets om mij heen keek, viel de zon als een warme herstellende deken over mij heen. Bij de Waal was het druk, het veerpontje Pomona stond vol fietsers en wandelaars, op het Plein zaten de terrassen vol, bij Daisy stond men in de rij voor ijs en op de dijk wandelde men met uitzicht op de Waal terwijl de fietsers de route verkenden via de langs de weg geplaatste Fietsroute netwerk Rivierenland borden. De trein keerde terug richting Utrecht, en de Betuwse bloesem verdrijft de minuten richting uren, terwijl even verderop in de stad, de magnolia boom zich met moeite staande houdt in de wind; voorjaar en voorwaarts.

Kersenbloesem in de kersenboomgaard te Tiel.

Dapper wiegen de talloze jonge kersenbloemen in de wind en de boom haar met bloesem gevulde takjes zijn als een adergestel vol jeugdmoed, de één wat dikker dan de ander, sommige takken knokkelig en ingetogen zacht, andere takjes stil en droog als kurk.

De bijen bespelen de lucht met hun toonladders van zoem en ontembare lust om van bloem tot bloem te vliegen; gevulde uitpuilende tailles alsof zij gelijk aan hommels zouden kunnen zijn.
Eén vlinder vleit al klapwiekend neer, en een vervelende vroege mug ontsnapt aan mijn hand.

Paardenbloemen schitteren als kleine zonnestelsels in het gras, vele van hen zijn al toe aan hun eigen herfst, de rijpe vruchten staan wankelend op de bloem; het vruchtpluis zwerft haar eigen weg in de wind. De wind die zelfs tussen al dat groen en gebroken voorjaarswit mijn verstokte gelaatstrekken tot een glimlach toornt.

Heerlijk lenteweer bij de Merckt en Hart van de Betuwe in Tiel.

De eerste warme lentedag in de binnenstad van Tiel dit jaar. Het was heerlijk in de zon, in de stad liepen veel mensen, en op het Plein bij café De Merckt was een provisorisch terrasje gecreëerd tussen twee marktkramen in. Racefietsen tegen de stoel aan en lekker baden in de zon met een drankje erbij. Even verderop, op de Groenmarkt dachten mensen er hetzelfde over, en bij restaurant de Betuwe zat het terras ook vol!

Appelbloesem op de Appeldijk in Tricht met fietsers.

Vandaag was het nog heerlijk zonnig, ik zag vele mensen op de fiets rijden. Wielrenners, mensen in groepjes, bepakt of juist zoals mij zo licht mogelijk bepakt op de crossfiets. Via Culemborg ging ik richting Everdingen en keerde vervolgens terug naar Beesd om te zien dat veel appelbomen in Tricht langs de Appeldijk nu hun bloesempracht laten zien.

Een groepje fietsers passeerde terwijl ik al wiebelend met twee voeten op een stukje hek balanceerde om een iets hogere kijkhoek te krijgen.

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbomen-lente

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (5)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (1)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (4)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (3)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (2)