Tag: Markermeer

Leren zeilen op het Markermeer en de houten vuurtoren uit 1977 brandt weer.

Terwijl in de verte grote zeilboten aan de horizon prijken, zijn het kleine zeilbootjes aan de voorkant die extra opvallen; het zijn de kinderen die hun zeillessen krijgen van de WSV Hoorn. Even verderop staat de houten vuurtoren die sinds begin mei 2017 weer brandt bij avond en nacht.

De huidige vuurtoren werd gebouwd in 1977, maar staat op een plek die in de 17e eeuw ook al gebruikt werd om de schepen te waarschuwen door middel van een vuurtoren. Het is even een omweg om bij de vuurtoren te komen, maar het uitzicht op Hoorn is er prachtig.

Ganzentrein op het Markermeer in Marken.

ganzen-trein-markermeer-Marken-zeilboot

Het is nu haast niet meer voor te stellen dat het afgelopen week zo lekker weer was. Warm met een licht verkoelende bries rondom het Markermeer. Het blauwe water deed buitenlands aan in mijn ogen en een treintje met het snelgroeiende kroost van de familie gans kwam al dobberend voorbij terwijl op de achtergrond nog een zeilboot met zijn witte zeilen zichtbaar was.

Kerkbuurt te Marken met Grote Kerk en Maximabrug.

Je waant je echt in een ver vissersverleden zodra je de Kerkbuurt in Marken betreedt. De karakteristieke groene gevels van de houten huisjes wijzen je er meteen op dat je in Noord-Holland bent.

De Kerkbuurt vormt het centrum van Marken en werd vroeger al op een terp gebouwd, de monnikenwerf (genoemd naar de monniken die zich in de 13e eeuw op het eiland vestigden). Nadat de monniken Marken verlieten raakte het eiland in verval en het zou duren tot de 15e eeuw alvorens Marken weer meer opgebouwd werd.

De kerk werd gebouwd in 1904 en doet dan ook behoorlijk modern aan ten opzichte van de haar omringende huizen. De meeste van deze huizen zijn dan ook rijksmonumenten.

Een dramatische dag in het verhaal van Marken is de Zuiderzeevloed van 1916, toen 16 mensen op het eiland omkwamen. In de nacht van 13 op 14 januari 1916 viel een stormvloed samen met hoog water waardoor talloze dijken waaronder hier op Marken braken.

De oude karakteristieke ophaalbruggetjes zijn ook erg leuk. Op de foto zie je de Maximabrug samen met de Grote Kerk. Ik heb ook nog de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug gezien.

Maximabrug-Kerkbuurt-Marken-grote-kerk

Kerkbuurt-Marken-rijksmonumenten

toeristen-Kerkbuurt-Marken-tourists

kat-Kerkbuurt-Marken

Marken-Markermeer-schiereiland (2)

Marken-Markermeer-schiereiland (1)

Paard van Marken vuurtoren gebouwd in 1839.

De vuurtoren het Paard van Marken staat op het oostelijke punt van het tegenwoordige schiereiland Marken. Totdat in 1957 een dijk gebouwd werd was Marken een eiland in de Zuiderzee.

Het Paard van Marken werd gebouwd in 1839, hoewel er al sinds 1700 een vierkante stenen toren stond, in die tijd waren er nog drie lichtbakens op het eiland. Het is haast niet voor te stellen nu dat men in die tijd nog ‘gewoon’ gebruik maakte van een kolenvuur.

Het licht van het ‘witte paard’ werd voor het eerst ontstoken in november 1839. Ontwerper van deze vuurtoren was de inspecteur Maritieme Werken J. Valk. Voor de verlichting gebruikte men een reuze olielamp met om het olievuur heen geplaatste lenzen. Deze lenzen zorgden dat het licht zo gebroken werd dat men in de weide omgeving het licht van de vuurtoren kon zien.

Tegenwoordig schakelt het licht automatisch uit en aan, en is de verlichting vooral nog actief voor de recreanten en binnenvaart.

Als je richting de vuurtoren wandelt vanaf de oude stadskern die bijna volledig als Rijksmonument te boek staat kom je door het open veld opeens aan bij de vuurtoren en zie je het immense Markermeer voor je. Prachtig op een warme lentedag zoals vandaag. Voor sommige foto’s stond ik dan ook tot mijn middel in het water.

Daarbij was het ook wel even een gevoel van op vakantie zijn in eigen land. Een aanrader om dit bijzondere stukje Nederland eens te bekijken; het is ongeveer 3km lopen.

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (5)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (6)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (7)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (8)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (1)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (2)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (3)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-markermeer-verhuur-bruiloften-trouwlocatie (4)

Paard-van-Marken-vuurtoren-1839-koeien-landschapsfotografie

Marinapark Volendam, gebouwd in 2007 aan het Markermeer.

Als je Volendam komt binnenrijden vallen je vooral al meteen de in oude stijl gebouwde huizen op. Oude geveltjes met het karakteristieke groen dat je zoveel in de kop van Noord-Holland ziet.

Het Marinapark aan het Markermeer en de eveneens in 2007 geopende jachthaven sluiten mooi aan bij de geschiedenis van het vissersdorp. Het Marinapark werd in juni 2007 geopend en is onderdeel van Roompot Vakanties.

Het ontwerp komt van het architectenbureau FKG architecten aan de Zaan, die echt de Volendamse sfeer wilden neerzetten zonder het eigentijdse karakter te verliezen.

Het rare is dat je in eerste instantie van een afstand echt het gevoel hebt dat het oude huizen zijn en zodra je ervoor staat valt je pas de mooie strakke eigentijdse lijnvoering op, en het moderne materiaalgebruik…geen houten palen etc.

Hotel-Marinapark-Volendam-haven-Markermeer-geopend-juni-2007 (3)

Hotel-Marinapark-Volendam-haven-Markermeer-geopend-juni-2007 (2)

jachthaven-volendam-Roompot-Vakanties-Marinapark (2)

jachthaven-volendam-Roompot-Vakanties-Marinapark (1)

Hotel-Marinapark-Volendam-haven-Markermeer-geopend-juni-2007 (1)