Tag: Raadhuisdijk

Kat bewaakt Paastak langs de Raadhuisdijk in Maasbommel.

De felgele kozijnen van het huis langs de Raadhuisdijk vielen mij het eerst op en daarna zag ik pas de Paastak en de waakzame kat achter het raam zitten. Juist omdat het huis zo mooi op het kruispunt gesitueerd is krijg je een leuke hoek in de foto met het oude huis op de achtergrond.

De kat keek me een beetje aan van wat doet die meneer nou daar met zijn camera…die komt toch niet de eieren stelen?

kat-bewaakt-paasboom-maasbommel-pasen

Klimop langs de Raadhuisdijk in Maasbommel, lente en zomer.

Persoonlijk vind ik het altijd wel een mooi gezicht, zo’n klimop die langzaam aan hele huizen verzwelgt met zijn groene bladeren en onderliggende aderstelsel van wortels en afsplitsingen alle kanten op.

In het voorjaar lijkt het een dode uit een potje getrokken plant die over huizen en schuurtjes is gelegd, echter binnen enkele maanden zal de liaan weer volledig groen zijn en als een waar natuurtapijt over de huizen en gevels gedrapeerd lijken te zijn.

Hier aan Maasbommel langs de Raadhuisdijk zag ik de klimop in de zomer van 2014 voor het eerst toen een meneer druk bezig was de houten luiken te boenen, nu eerder deze week zag de gevel er wel heel anders uit. Wel erg mooi die structuur tegen een gevel afkomstig uit 2 vertakkingen als zijnde een levensboom van 2 mensen.

Klimpop-gevel-Raadhuisdijk-Maasbommel-jaargetijden (1)

Klimpop-gevel-Raadhuisdijk-Maasbommel-jaargetijden (2)

St. Lambertuskerk Maasbommel uit 1869 aan de Raadhuisdijk.

Het leuke van die dorpjes in het Riviergebied is dat je ze vaak uit de verte al herkent door hun spitse kerktoren die hoog boven het huizenlandschap uitsteken. Op de dijk is het vlakke land slechts zichtbaar en het wordt hier en daar onderbroken door een iets uit de kluiten gewassen boom.

Langs de Maas als je het dorp Maasbommel – wat overigens een stad blijkt te zijn – via de Raadhuisdijk binnenkomt valt je de ranke hoge toren direct op. De Rooms Katholieke kerk is geweid aan de H. Lambertus en gebouwd tussen 1868 en 1869. Het ontwerp voor de kerk kwam van de in Dreumel woonachtige architect Cornelis van Dijk.

In het verleden stond er uiteraard ook al een kerk in Maasbommel. In 1812 werd de oude middeleeuwse parochiekerk gesloopt en werd op het kerkhof een nieuwe kerk gebouwd. Van die kerk is weinig bekend. Wel dat men slechts een goede halve eeuw later dus begon met de bouw van de huidige R.K. Kerk.

Maasbommel-Lambertuskerk-Raadhuisdijk-Cornelis-van-Dijk-architect (3)

Maasbommel-Lambertuskerk-Raadhuisdijk-Cornelis-van-Dijk-architect (2)

Maasbommel-Lambertuskerk-Raadhuisdijk-Cornelis-van-Dijk-architect (1)