Tag: Scheveningen

Kurhaus Scheveningen vanuit de Noordzee gezien.

Ondanks het lekkere weer was het water in de Noordzee nog verre van warm. Na enige tijd wende het wel en was het vooral lekker verkoelend. Ik stond hier aardig ver in het water en kon met mijn camera net het hele Kurhaus erop krijgen, met wat badgasten op de voorgrond.

Her Kurhaus werd gebouwd tussen 1886 en 1887 naar ontwerp van de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert. Vanaf het begin van de 20ste eeuw lag er een spoorlijn richting de zee, en was er zelfs het station Scheveningen Kurhaus, toen de lijn in de jaren 50 opgeheven werd, werd het nachtleven ook beduidend minder.

Het Kurhaus zelf staat heden te dage nog fier en druk bezocht in het zeelandschap.

Strand Scheveningen en de Luchtwachttoren bij schemer gezien.

Het is prachtig om de zee bij zonsondergang te zien, als de lucht weerspiegeld wordt in het natte strand waar telkens nieuwe golven op breken. Al wandelend langs het strand viel mij een klein gebouw op, bovenop een heuvel. Dit bleek de Luchtwachttoren van Scheveningen te zijn. De luchtwachttoren is gebouwd na de tweede wereldoorlog en werd als zodanig slechts een jaar of 10 gebruikt. Sinds de jaren 70 is er een meteorologisch station in gevestigd. Even later stond ik alweer op de tram te wachten, de lucht gloeide nog wat na, en de elektriciteitsdraden voor de trams kwamen mooi uit tegen de beginnende avond.

Museum Beelden aan Zee Scheveningen, Picasso keramiek.

Verscholen achter de duinen valt je in eerste instantie alleen het statige Paviljoen Von Wied, het paviljoen dat gebouwd werd in opdracht van Koning Willem I voor zijn vrouw in 1827. Onder het paviljoen is sinds 1994 het Museum Beelden aan Zee gevestigd.

Het Museum Beelden aan Zee is mogelijk gemaakt dankzij de verzamelwoede van het verzamelaarsechtpaar Theo Scholten (1927-2005) en Lida Miltenburg (1922).

Het was vandaag erg druk. Momenteel zijn er sculpturen en keramiek van Picasso te bewonderen, wat veel aandacht trekt. Hoewel Picasso heden ten dage bijna fout klinkt, is het plezier van het scheppen en ontdekken in al zijn werk zichtbaar. De blijdschap van “beelden vangen” is zowat tastbaar aanwezig in een ruimte met zijn werk.

Boven op het dak staan de “buitenbeelden”, deze beelden zoals de Lilith van Tony van de Vorst komen perfect over met de ruisende zee op de achtergrond.

Bungy jumpen en drukte op het strand in Scheveningen.

Hoewel ik eigenlijk kwam om het nieuwe reuzenrad te zien dat vandaag geopend wordt op de Pier in Scheveningen werd ik vooral getroffen door de enorme drukte. Mensen lagen letterlijk rug aan rug, een beeld wat ik van de tv ken, maar nog nooit zelf gezien had. Op TV zeg ik dan: “moet je kijken, daar ga je toch niet tussen liggen”, en toen ik er zelf foto’s aan het maken was, werd ik vooral getroffen door de gezellige wirwar van mensen!

Baby’s met hun eerste zandkasteeltje, bruin gebakken mensen – jong en oud – maar ook zij die zich wanhopig staande proberen te houden tussen de golven. Andere verkiezen de hoogte, waar ik zelf ook wel toe behoor 🙂

Op de pier kan men Bungy jumpen en het is een prachtig gezicht om de elastieken zo te zien uitspannen ver boven het strand net voor de kust. Vele mensen stonden er foto’s van te maken.

Even terug op de Pier wordt de laatste hand gelegd aan het Reuzenrad, deze vrijdag 19 augustus vind de opening plaats. Het rad is bestand tegen windkracht 12 en heeft een heuse vip gondel met een glazen vloer! Aanrader om te proberen, het bungy jumpen trouwens ook!

Strand-Scheveningen-zomerdrukte (2)

Strand-Scheveningen-zomerdrukte (17)

Strand-Scheveningen-zomerdrukte (18) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (19) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (20) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (6) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (5) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (7) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (8) Reuzenrad-Strand-Scheveningen (1) bungeejumpen-pier-Scheveningen-zomer (4) bungeejumpen-pier-Scheveningen-zomer (2) bungeejumpen-pier-Scheveningen-zomer (3) Reuzenrad-Strand-Scheveningen (2) Reuzenrad-Strand-Scheveningen (3) Strand-Scheveningen-zomerdrukte (3)

Scheveningse Pier aan de Noordzee bij avond.

Ik kende de Scheveningse Pier eigenlijk alleen uit mijn kindertijd, ik kan me nog het verhaal herinneren dat ik een aanbod van 100 gulden door mijn oom in ruil voor het zakje vol gevonden schelpen dapper afsloeg…wat moet je met dat stuk papier? Ik zou het verhaal al lang vergeten zijn als het niet op vele verjaardagen ter sprake kwam.

Eind december stond ik dus na bijna 30 jaar weer oog in oog met de pier en de zee die ik ook niet vaak zie natuurlijk, hoewel de Waal in Tiel ook voor een soort hele kleine zee kan doorgaan als je je hoofd wat omlaag draait.

De Pier in Scheveningen staat op een lange wandelpromenade die een flink stuk de zee in loopt. 381 meter in zee om precies te zijn, maar omdat in 2010 het strand een stuk is uitgebreid kan het nu bij laag water wel eens gebeuren dat de Pier en vooral de promenade droog komen te staan.

In 1961 werd de Pier gebouwd en het heeft een lange geschiedenis doorlopen tot in 2013 de Pier op slot ging vanwege een gebrekkige brandveiligheid. De Pier kreeg een grondige opknapbeurt en werd in juli 2015 weer opengesteld voor publiek. In de toekomst zal er waarschijnlijk ook nog een reuzenrad op het aan de pier gelegen zonne-eiland komen.

Oorspronkelijk lag er op deze plek ook al een pier, deze werd in 1901 gebouwd recht tegenover het Kurhaus. In de tweede wereldoorlog gebruikten de Duitsers de pier als een luchtafweer installatie. Nadat in maart 1943 de toren volledig verwoest raakte door een brand sloopten de Duitsers de rest van de Pier ook uit angst dat de Pier gebruikt zou kunnen worden door de geallieerden.

In 1959 werd een begin gemaakt met de bouw van een nieuwe Pier wiens uitkijktoren in 1962 opengesteld werd voor publiek. De huidige Pier en promenade liggen een stukje Noordelijker omdat men de betonnen promenade niet goed vond passen bij het statige Kurhaus.

Pier-Scheveningen-noordzee (3)

Pier-Scheveningen-noordzee (2)

Pier-Scheveningen-noordzee (1)

Scheveningen-Pier-Zonne-Eiland-sloop