Tag: Sint-Maartenskerk

Voormalig Burgerweeshuis aan de Achterweg in Tiel.

voormalig-burgerweeshuis-tiel-achterweg

Het hield maar niet op met regenen vandaag in Tiel. De straten ogen nat en het wolkendek blijft grijs. Hier in de Achterweg staat het majestueuze voormalige Burgerweeshuis met op de achtergrond de Sint-Maartenskerk. Een van de mooiere plekjes in Tiel; het pand dat in 1904 gebouwd werd heeft al vele verschillende invullingen gehad en nu is het een opvang voor dak en thuislozen. Bij avond, verborgen tussen de struiken en bomen komt de gevel van het voormalige Burgerweeshuis nog extra mooi uit.

Sint-Maartenskerk Tiel, kerktoren beklimmen tijdens Tiel Toont.

De Sint-Maartenskerk in Tiel was gisteren geopend voor publiek en onder leiding van een gids kon men om 13:00 en om 15:00 de 45 meter hoge kerktoren beklimmen. Onderweg naar boven werd er telkens een tussenstop gemaakt om deelnemers aan de klim de nodige informatie te verschaffen over de geschiedenis van de kerk.

Eenmaal boven op de toren, heb je een prachtig uitzicht over Tiel. Helaas was het een beetje regenachtig dus de lucht was niet echt mooi zomers diepblauw. Het was wel heel mooi om de bouwplaats van de toekomstige Westluidense Poort te zien van bovenaf.

De Waal en haar kronkelige stromingen kun je dan ook pas echt heel goed zien. Het is echt een aanrader om de toren een keer te beklimmen, qua hoogte is het ook heel goed te doen.

sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (11) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (9) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (19) prins-willem-alexanderbrug-sint-maartenskerk-tiel bouwplaats-westluidense-poort-bovenaf (2) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (2) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (23) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (22) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (20) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (18) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (6) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (8) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (25) treurwilg-sterrebos-tiel sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (21) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (16) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (15) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (14) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (13) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (5) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (4) burger-weeshuis-sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (1) sint-maartenskerk-tiel-kerktoren-beklimmen (12)

Luierende kat langs de Gracht in Tiel, voorjaar 2016.

stadsgracht-tiel-kat-sint-maartenskerk

De wind blies gemeen kil tegen je aan deze verder zonnige voorjaarsdag. Het gevoel dat de lente er aan komt zwermt om de fruitbomen en de bloemen in de knop heen. Her en der zie je al voorzichtig een tulp uit de grond komen, en het is nog even wachten op de bloesem.

Langs de gracht in Tiel zie je de Sint-Maartenskerk al mooi in het voorjaarslicht staan, een kat ligt luierend op de stenen langs de stadsgracht, net buiten de schaduw van een auto te genieten van de zon. Als nu de wind nog zou gaan liggen zou het werkelijk een prachtig voorjaar worden.