Tag: sloop

Monumentale boerderij uit 1850 aan de Medelsestraat verplaatst of gesloopt?

De laatste jaren speelde zich een kleine soap af rond de monumentale boerderij op de kruising Medelsestraat en Bredesteeg, in het begin nog onderdeel van de gemeente Neder-Betuwe en sinds 2014 onderdeel van Tiel.

De monumentale boerderij dateert uit 1850 en werd gratis aangeboden in de hoop iemand te vinden die de boerderij kwam ‘ophalen’. Dit gratis klinkt natuurlijk erg mooi, echter vind maar eens iemand die genoeg waarde in de boerderij ziet om deze steen voor steen te verplaatsen.

In eerste instantie was er een gegadigde, echter deze viel al snel weer af waarna de boerderij toch gesloopt zou worden. Dit kon voorkomen worden doordat de boerderij naar Kesteren verplaatst zou worden, echter dit stuitte op verzet van de toekomstige buurman.

Deze boomkweker vond dat de komst van de monumentale boerderij hem en zijn bedrijf zou belemmeren in het functioneren van het bedrijf en toekomstige uitbreidingsplannen in de weg zou kunnen zitten. Het schriftelijke bezwaar van de boomkweker werd echter ongegrond verklaard waardoor de weg open stond om de boerderij te verplaatsen naar de Parallelweg in Kesteren.

Doordat er al bijna 10 jaar voorbij is sinds bedrijvenpark Medel de boerderij in 2006 aankocht, met het doel deze in de toekomstige ontwikkeling van het gebied te betrekken, werd het voor de gemeente nu toch echt wel tijd dat er een oplossing zou komen omdat de boerderij steeds verder verpauperde.

Vandaag zag ik dat de boerderij verdwenen is, ongeveer een maand geleden stond ze er nog, dus vroeg mij wel af wat er nou precies gebeurd is. Aan de stapels brokstukken te zien rijst bij mij het vermoeden dat dit stukje geschiedenis voor altijd verdwenen is.

Via Geocaching, vond ik ook nog een oude foto van de boerderij die vroeger een café geweest blijkt te zijn. Café Jenneke Snijders was een herberg tussen Tiel en Rhenen. Nu klinkt dat in deze tijd vreemd maar je moet je voorstellen dat al de bebouwde gebieden tussen Tiel en Echteld grasvelden waren. Dus het was nog een behoorlijk kaal stuk vanaf de binnenstad van Tiel naar Echteld met paard en wagen. Bij deze herberg was tevens een hoefsmederij dus het zal hier vaak een levendige boel geweest zijn. In 1990 werd de boerderij verkocht en zoals hierboven te lezen kwam de boerderij in 2006 in bezit van bedrijvenpark Medel.

monumentale-boerderij-medelsestraat-tiel-gesloopt (1)

monumentale-boerderij-medelsestraat-tiel-gesloopt (2)

monumentale-boerderij-medelsestraat-tiel-1850

cafe-Jenneke-Snijders-Echteld-Medelsestraat-Broeksteeg
Copyright voor deze laatste foto berust bij Team Van Lent.

Arnold van Gelrebrug over de Linge in Tiel weer open voor fietsers.

lingebrug-thedingsweert-tiel-geopend-fietsers

arnold-van-gelre-brug-tiel-linge-lingebrug-geopend

De Lingebrug bij Thedingsweert is na maanden afgesloten te zijn geweest, nadat de brug in delen gesloopt was, weer geopend voor fietsers. Het was wel fijn om via het landelijke weggentje door Thedingsweert heen te gaan, echter deze weg is wel een stukje langer als over de Lingebrug, die ondanks zijn korte afstand zelfs een eigen naam blijkt te hebben. De Arnold van Gelrebrug voldeed niet meer aan de huidige eisen van de tijd.

Renovatie en sloop woningen Vinkenhof, Binnenhoek zijde.

Het grote renovatie/nieuwbouw project van de SCW rondom het Sint-Josephplein en de Vinkenhof gaat gestaag verder. De rij woningen op de achtergrond is zowat klaar om opgeleverd te worden en nu zijn de woningen langs de Binnenhoek aan de beurt. Zo te zien gaat Joop Rodenburg sloopwerken & puinrecycling verantwoordelijk zijn voor deze fase van de sloop/renovatie. Vind de woningen die klaar zijn echt prachtig met hun groene en okergele tinten!

*update: 17 februari 2016: De gevels staan nog overeind, echter de meeste huizen zijn reeds gesloopt, dat gaat hard!

joop-rodenburg-sloopwerken-vastbouw-binnenhoek-tiel

sloop-binnenhoek-renovatie-tuindorp-tiel-oost-vinkenhof-binnenhoek (2)

sloop-binnenhoek-renovatie-tuindorp-tiel-oost-vinkenhof-binnenhoek (1)

Betonnen dukdalven Waalkade Tiel gesloopt.

slopen-dukdalven-waalkade-tiel

Langs de Waalkade zag ik vanmiddag dat opeens alle betonnen dukdalven stuk geboord zijn en plaats moeten maken voor een Waalfront wijziging. Veel herinneringen heb ik niet aan ze hoewel ik het wel leuk vond om er met een aanloopje tegen aan te lopen en je kan zo lekker zitten er op en van het uitzicht over de Waal genieten. De Waallijn wordt een beetje vernieuwd, er komt een fietspad naar het voetveer, wat eerlijk is eerlijk wel een uitkomst is, omdat het vaak erg onhandig is om het voetveer te bereiken op drukke dagen.