Tag: voorjaar

Kersenbloesem in de kersenboomgaard te Tiel.

Dapper wiegen de talloze jonge kersenbloemen in de wind en de boom haar met bloesem gevulde takjes zijn als een adergestel vol jeugdmoed, de één wat dikker dan de ander, sommige takken knokkelig en ingetogen zacht, andere takjes stil en droog als kurk.

De bijen bespelen de lucht met hun toonladders van zoem en ontembare lust om van bloem tot bloem te vliegen; gevulde uitpuilende tailles alsof zij gelijk aan hommels zouden kunnen zijn.
Eén vlinder vleit al klapwiekend neer, en een vervelende vroege mug ontsnapt aan mijn hand.

Paardenbloemen schitteren als kleine zonnestelsels in het gras, vele van hen zijn al toe aan hun eigen herfst, de rijpe vruchten staan wankelend op de bloem; het vruchtpluis zwerft haar eigen weg in de wind. De wind die zelfs tussen al dat groen en gebroken voorjaarswit mijn verstokte gelaatstrekken tot een glimlach toornt.

Wegdromen onder een deken van witte prunus bloesem.

Het was een prachtige lentedag vandaag in de Betuwe. Overal zie je de sierkers bomen al langzaam vol bloesem schieten. Deze grote oude prunus stond al helemaal vol met de witte bloesem.

Het was een enorm geruis en geritsel om mij heen van bijen, hommels en al een enkele vlinder die vrolijk van bloem tot bloem paradeerde. Ik waande mij in een klein paradijs, alsof ik onder een witte deken van bloemen lag met een rafeltje blauwe lentelucht erboven.

Bloesem aan de bomen op een zonnige voorjaarsdag.

Terwijl ik dromerig en duf voor mij uitkijk, en denk aan de schilders die alweer zo vroeg met hun schuurmachines in de weer waren om het huis mooi te maken, zie ik de zonnestralen door de takken van een prunus glijden. De witte bloesem en de takjes die de bloemen vasthouden worden als een oude Chinese vaas vol barstjes met het licht dat er doorheen valt. Het is mooi zoals de natuur zich ieder voorjaar weer opricht.