Tag: Waalbrug Nijmegen

Stadsbrug De Oversteek te Nijmegen, stadseiland Veur-Lent.

Buiten het centrum van Nijmegen ligt de in november 2013 geopende stadsbrug “De Oversteek”. De opvallende boogbrug golft als het ware over de Waal heen, en de warme bakstenen aan de zijkanten van de brug zijn een mooie herinnering aan de arbeidsintensieve dagen van weleer toen vele steenovens het Waalfront bevolkten.

Het doel van De Oversteek was om de uit de jaren 30 daterende Waalbrug te ontlasten, die het een stuk drukker kreeg na de bouw van de grote nieuwbouwwijk de Waalsprong aan de overkant van de Waal.

De naam voor de brug is ter nagedachtenis aan de Waaloversteek in 1944 door het US Army 504th Infantry Regiment van de 82d Airborne Brigade. Vanaf de brug kijk je mooi uit over het gecreëerde landschap rondom de Spiegelwaal.

De Spiegelwaal is een geul die werd aangelegd als onderdeel van het project Ruimte voor de Waal, een onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma wat men tot stand bracht na het hoge water in 1995. Op deze manier is het mooie stadseiland Veur-Lent tot stand gebracht waar je in en uit de stad even heerlijk kunt uitwaaien.

Een mooi rondje om via de oude Waalbrug of de Snelbinder fietsbrug te wandelen, over het eiland met enkele opvallende bruggen die perfect in het landschap passen…hun wel klinkende namen zoals de “Zaligebrug” zijn erg leuk gevonden. En dan vervolgens via “De Oversteek” weer terug de binnenstad in.