Tag: Westkapelle

Hoge vuurtoren van Westkapelle en herdenkingsmonument oorlogsslachtoffers.

Vanaf ver valt de hoge vuurtoren van Westkapelle al op. De vuurtoren is gebouwd bovenop de Sint-Willibrorduskerk. De huidige bovenbouw stamt uit 1907. Het is een vreemd gezicht om een vuurtoren bovenop een kerktoren te zien. De kerk werd door een brand verwoest in 1831, en enkel de toren bleef ongeschonden overeind staan; vandaar het wat vreemde beeld als je rondom de toren (die in de avonden geopend is voor publiek – ik zal deze zeker een keer bezoeken als het vroeg donker is) over de begraafplaats wandelt.

Het licht van de vuurtoren is in de wijde omtrek te zien, bij helder weer zelfs 20 zeemijl. De rondom de kerktoren liggende begraafplaats bevat ook een herdenkingsmonument voor de oorlogsslachtoffers uit de burgerij die omkwamen tijdens de voorbereidingen voor Operatie Infatuate II: de landing Westkapelle. Het grote kruis en de omliggende stenen zijn behoorlijk confronterend door de op de graven vermeldde leeftijden.

Deze operatie zorgde ervoor dat Westkapelle in één dag bevrijd werd, al koste het veel burger en geallieerde slachtoffers om de Duitse kustbatterijen te vernietigen die onderdeel vormden van de Atlantikwall (een 5000 km lange verdedigingslinie langs de kust die de Duitsers hadden opgeworpen vanaf de kop van Noorwegen tot de Spaanse grens om zich tegen hun vijanden te verdedigen).

Vuurtoren Westkapelle Laag langs de Noordzee in Zeeland.

Aan de rand van Nederland, staat in Westkapelle het kleine doch bijzondere vuurtorentje Westkapelle Laag (officieel: Noorderhoofd). Naast de hoge vuurtoren die gebouwd is bovenop de Sint Willibrorduskerk (de toren stamt uit 1470), vormt Westkapelle Laag een witte lichtlijn naar het Oostgat.

Westkapelle Laag werd gebouwd in 1875 naar een ontwerp van Quirinus Harder, die veel vuurtorens ontwierp in deze tijd. Ik wilde deze vuurtoren al lang bezichtigen, en nu was het er dan eindelijk van gekomen!