Amsterdam Light festival Illuminade 2015 en Water colors.

Van 10 december tot 3 januari waren in de straten van Amsterdam weer kunstwerken te bezichtigen met als thema Light, het Amsterdam Light festival de Illuminade. Er waren 20 lichtkunstwerken te zien, waarvan ik er een aantal niet gezien heb omdat ik op de terugweg langs het programma verkooppunt kwam en dacht: “die hoef ik nou niet meer”.

De lightkunstwerken geven wel een speciaal gevoel aan de openbare ruimte, vooral de drukte en de vele fotografen vallen op! In het Wertheimpark was het letterlijk vogeltjes kijken, heel veel mensen stonden met hun statief gereed om de interactieve vogels van Judith Hofland en Tessel Schmidt op de plaat te vangen terwijl andere mensen juist vanuit het huisje weer een vogel vrijlieten door hun aanwezigheid! Winged Migration.

Wat ik zelf helemaal super vond waren de Social Sparkles van Studio Toer ( industrieel ontwerper Wouter Widdershoven en kunstenaar Castor Bours). Op het pleintje in de Hortus Botanicus hingen lichtjes in de boom die beginnen met flikkeren en naar je toe bewegen als grijparmpjes, het klikken van de aan/uit schakelaar geeft een beetje het gevoel van een onzichtbare taptoedanser in de buurt. Het is vrolijk en levendig en erg leuk om mee te spelen. Net zoals bij het werk: “Birds fly around with you”, nodigt dit de bezoeker uit om te bewegen en licht te beleven. Het is gemaakt door de Japanse lichtkunstenaar Masamichi Shimada.

Dit gebeurde ook bij de Uniting Lightstar van Venividimultiplex, het drukken op een knop activeerde een blauwe draad, en nog een druk op een van de knoppen rondom het kunstwerk activeerde nog een blauwe draad en vervolgens nog een totdat alle blauwe draden en een grote verbintenis aangingen!

Dearest Friend van Darya von Berner…een drijvende grote brief met oud handschrift als ode aan de vriendschap was ook bijzonder. Onderweg naar het station zag ik nog de welklinkende tekst: Today I love you. De tekst was wel Bam aanwezig zo boven de gracht, Today.

Aanrader om te bekijken. De Illuminade is inmiddels gesloten, de vaarroute “water colors” is nog wel tot 17 januari geopend.
 

Today-I-love-you-Massimo-Uberti-Marco-Pollice-Amsterdam-Light-Festival-2015

Dearest-Friend-Darya-von-Berner-Amsterdam-Light-Festival-2015

Amsterdam-Light-festival-2015 (7)

Birds-fly-around-with-you-Masamichi-Shimada

social-sparkles-amsterdam-light-festival-studio-toer

social-sparkles-amsterdam-light-festival-studio-toer-2

Winged-Migration-Tessel Schmidt-Judith-Hofland-Amsterdam-Lightfestival-2015 (2)

Winged-Migration-Tessel Schmidt-Judith-Hofland-Amsterdam-Lightfestival-2015 (1)

Winged-Migration-Tessel Schmidt-Judith-Hofland-Amsterdam-Lightfestival-2015 (3)

Amsterdam-Light-festival-2015 (4)

Uniting-Lightstar-Venividimultiplex-Amsterdam-Light-Festival-2015 (2)

Uniting-Lightstar-Venividimultiplex-Amsterdam-Light-Festival-2015 (1)

Amsterdam-Light-festival-2015 (3)

Friendala-Macarena-Meza-Daniela-Orellana

Amsterdam-Light-festival-2015 (2)

Amsterdam-Light-festival-2015 (5)

A-tale-of-two-cities-Vendel-de-Wolf-Amsterdam-Water-Colors-2015 (2)

A-tale-of-two-cities-Vendel-de-Wolf-Amsterdam-Water-Colors-2015 (1)

Amsterdam-Light-festival-2015 (1)

Amsterdam-Light-festival-2015 (6)

Amsterdam