Amsterdam Waag, Zuiderkerk en Waterlooplein, fotorondje.

Een warme middag rond 18:00. Via de Geldersekade, langs de Waalsteeg liep ik richting de Nieuwmarkt. Veel mensen zaten langs de Grachten, terwijl ze genoten van de zon.

De Waag op de Nieuwmarkt is gebouwd in de 15e eeuw en is vooral bekend als decor voor het schilderij “De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp” door Rembrandt geschilderd. Oorspronkelijk was het een stadspoort, echter in de 17e eeuw kreeg het de functie van Waag (een plek waar goederen gewogen werden).

Even verderop voorbij de Nieuwmarkt staat de Zuiderkerk, een kerk gebouwd tussen 1608 en 1611, echter de toren op de foto stamt uit 1614. Terwijl ik over het Waterlooplein loop, wordt net de dagelijkse Waterloopleinmarkt afgebroken. Er blijven altijd puinhopen rotzooi achter.

Op de hoek van het Waterlooplein staat de Mozes en Aäronkerk. De kerk valt vooral op door zijn afwijkende bouwstijl en wordt sinds 2014 weer gebruikt als katholieke kerk (in 1980 verviel haar functie als kerk). Oorspronkelijk was dit een schuilkerk; nadat de definitieve bouw werd ingezet tussen 1837 en 1841 in de neoclassicistische stijl met haar ionische zuilen en twee torens kan men niet echt meer spelen van een schuilkerk…de kerk heeft zo ongeveer de meest karakteristieke vorm van Amsterdam qua kerken.

Daarna liep ik over de Blauwbrug, vooral bekend uit de jaren 80; de tijd van “Geen woning, Geen Kroning”. Me en krakers die elkaar de hele dag in de stinkende rook van traangas en rookbommen belegerden.

Via de Amstelstraat en het Rembrandtplein ging ik vervolgens terug naar het Centraal Station.

Waalsteeg-Amsterdam-Centrum

zomerbeeld-Recht-Boomssloot-Amsterdam

Bankjes-Nieuwmarkt-Amsterdam

De-Waag-Amsterdam-Nieuwmarkt

gevelversiering-Sint-Antoniesbreestraat-Amsterdam

Zuiderkerk-van-Amsterdam-Amsterdamse-stadsbouwmeester-Hendrick-de-Keyser-1614-toren-gereed

volle-vuilnisbakken-Amsterdam-Waterlooplein

opruimen-marktkramen-Waterlooplein-Amsterdam

Mozes-en-Aaronkerk-Waterlooplein-Amsterdam-Sant-Egidio

ornamenten-Amstel-Blauwbrug-Amsterdam

Blauwbrug-Amsterdam-centrum-Amstel

Amstelstraat-Amsterdam-richting-Rembrandtplein

duiven-voeren-Amsterdam-Rembrandtplein

Amsterdam-Centraal-Station-EU2016-Meeting-Venue

Amsterdam