Bakkerij van Ooijen aan de Westluidensestraat in Tiel bij avond.

Bakkerij-van-Ooijen-Tiel-Westluidensestraat-Tielsche-Kermiskoek

Bakkerij van Ooijen op de hoek van Tolhuiswal aan de Westluidensestraat bestaat al sinds 1840. Deze foto is gemaakt eind 2013, toen het rond 17:00 uur al donker was. De verlichting en de luxe maar toch toegankelijke uitstraling is mooi. De oude blauwe balk boven de winkel voor de verbouwing in 2009? oogde wel erg jaren 80. Ik haal hier wel eens gebak, vind het heel erg lekker (vooral de rode gebakjes met marsepein eromheen) en het brood ook trouwens.

Een leuke traditie is die van mijn oom, die ieder jaar een kermiskoek voor mijn moeder en andere broers van hem koopt. Dit doet hij al ruim 25 jaar; we krijgen er dan ook oliebollen bij die voor ons wat droog zijn. Hier zijn uiteraard de meningen over verdeeld.

Deze Tielsche kermiskoek is een echte klassieker bij van Ooijen en wordt al in 1871 beschreven in het boek: De Volksvermaken door Jan ter Gouw. Het verhaal erachter zou zijn dat men een kermiskoek gaf aan het meisje dat men leuk vond als aanzoek. Als de jongen dan op bezoek kwam op de volgende zondag of de zondag erna en een plak van deze koek kreeg wist hij dat het goed zat.

Gerelateerde berichten: