Costa Fortuna en AidaBella Genova in IJhaven Amsterdam.

Enkele foto’s van de cruiseschepen Costa Fortuna en de AIDABella in de haven van Amsterdam, geen Tiel, maar te mooi om niet te delen! Had nog wat Blokker treinkaartjes over en besloot vorige week tijdens het warme weer om even in de trein te stappen naar de Dappermarkt in Amsterdam-Oost.

Ben daar in geen 10 jaar geweest sinds ik niet meer in Amsterdam woon. Toen was ik een student en voelde me nu ondanks dat ik ook maar een dertiger ben toch wel jaren ouder ook, of het was de rust die zorgde dat ik me nu er meer op mijn gemak voelde…niet langer het eeuwige studenten gehaast van niets naar nergens.

Aan het einde van de Dappermarkt; die in mijn beleving toen toch echt een heel stuk goedkoper was…en er lagen daar al Betuwse kersen terwijl ze hier in de Betuwe nog rijp moeten worden aan de fruitbomen. Toen ik via de Dappermarkt langs het Entrepotdok kwam zag het er zo anders uit! Ik herinner me nog de gevechten en de tonnen met vuur om de kraakpanden te behouden eind jaren 90, begin 2000.

Vanaf de Prins Hendrikkade zag ik in de verte de grote gele schoorsteen (overigens een beetje raar want er komt geen steen aan te pas) van een enorm cruiseschip zoals ik die nog nooit gezien had. Dus ik besloot om er even te gaan kijken. Toen ik voorbij Pakhuis de Zwijger was, zag ik hoe enorm deze schepen zijn. Vanaf de Jan Schaeferbrug kon je ze prachtig zien, en vooral ook hoe klein de vrachtschepen die over de Waal komen in verhouding zijn dan.

De AIDABella Genova is in 2008 gebouwd in opdracht van AIDA Cruises en is maar liefst 252 meter lang.

Er kunnen 2050 passagiers mee en daarnaast 646 bemanningsleden, er zijn 3 zwembaden, een kunstgalerie, 4D-bioscoop, winkels, verschillende restaurant en een Theatrium. Hierbij lijkt een flat nog een klein gebouw.

Iets meer naar voren lag de Costa Fortuna; deze in 2003 gebouwde boot kan nog meer passagiers vervoeren…3470 passagiers en meer dan duizend bemanningsleden. Als je de mensen op het dek of hun eigen privé balkon ziet merk je pas hoe klein je als mens bent ten opzichte van deze cruiseschepen. Er zijn zwembaden, sportvelden, winkels, restaurants en zelfs 11 verschillende bars aanwezig op het schip.

Vanaf de Javakade heb je een prachtig zicht op het IJ en de twee grote cruiseschepen die samen de heel Veemkade vullen. Ik merk bij mijzelf dat ik mij in dit deel van Amsterdam het meest op mijn gemak voel, turend over het water, de bootjes voorbij zien komen, de drukte op het water en de stilte aan de kant omdat maar weinig toeristen en inwoners van de stad de moeite nemen om hier helemaal naar toe te komen.

Ik zit met mijn rug tegen de sokkel van een groot beeld uit 1950. Het is de Zeeman op de Uitkijk of in de volksmond: Joop Hoorn (een bootsman die op de Javakade woonde). Het beeld is gemaakt door Pieter Starreveld en herinnerd aan de 321 zeelieden die werkten voor de Stoomboot Maatschappij Nederland (SMN) in het havengebied die de oorlog niet hebben overleefd. De Zeeman kijkt uit over het IJ in de richting van het Centraal Station op hoop van zegen dat de zeelieden thuis zullen komen, echter ze zullen nooit meer aankomen.

Op de terugweg kom ik over de Veemkade en zie dan pas hoe groot de schepen van dichtbij zijn, het doorkijkje vanaf het terras tussen het Mövenpick Hotel en het Muziekgebouw aan t’ IJ laten zien hoe enorm de boot is; het is nog hoger dan vele gebouwen in de omgeving! Dat het blijft drijven is mij een raadsel.

 

muziek-gebouw-aan-het-ij-veemkade-costa-fortuna

costa-fortuna-cruiseschip-veemkade-amsterdam

reflecties-costa-fortuna-haven-ij-amsterdam

AIDAbella-veenkade-amsterdam-juni-2015

costa-fortuna-partyschip-veemkade-amsterdam

AIDAbella-cruiseschip-haven-amsterdam-glazen-wand

AIDAbella-reddingsboot-amsterdam

aidabella-genova-veemkade-ijmeer-amsterdam

ijhaven-amsterdam-rubberboot

AIDAbella-cruiseschip-genova-amsterdam

costa-fortuna-schip-aangemeerd-amsterdam

zeeman-op-uitkijk-Pieter-Starreveld-javakade-amsterdam-1950

Amsterdam