Duiven op het Nationaal Monument op de Dam.

duiven-nationaal-monument-amsterdam

 

De duiven op de Dam zijn beroemd, en zelfs in bekende doch behoorlijk tenenkrommende Nederlandstalige liedjes bezongen. Al vele jaren hebben ze hun plek gevonden hier op de Dam in Amsterdam. Ze worden gevoed door de toeristen met brood, of de zoete lekkernijen die de winkels in de Damstraat verkopen.

Deze duiven zijn na de vredesduif van Picasso zo ongeveer het levende bewijs voor vrijheid en vrede geworden. Nu heb ik een aantal jaar in Amsterdam gewoond en hetgeen wat mij vooral opviel aan deze duiven was hun strategische karakter om binnen no time je balkon in te nemen, en zelfs op den duur de woonkamer in te sneaken.

Het monument op de Dam is ontworpen door de architect J.J.P. Oud. Hoewel er direct na de oorlog in 1947 al een tijdelijk monument op deze plek verscheen, zou het nog tot 4 mei 1956 duren alvorens het definitieve Nationaal Monument onthuld werd.

De bijzondere niet Nederlands aandoende kalksteen die gebruikt werd voor het monument is afkomstig uit Toscane. Op de 22 meter hoge Pylon staan vier geboeide mannen, daarboven een vrouw voorzien van krans, met een kind op haar arm en duiven die om haar vliegen.


Een foto gezien die je wil gebruiken in een publicatie, op een website of voor privé gebruik? Geef aan om welke foto het gaat en je ontvangt de foto in de hoogste resolutie zonder watermerk. Betaling gaat via iDeal of bankoverschrijving. Getoonde bedragen zijn incl. 21% btw.

Privé gebruik - €17,19Online gebruik - €17,19Redactioneel, educatief en/of non-profit gebruik - €38,97Zakelijk gebruik(¹) - €47,97

Tip: Stuur een opgeslagen versie van de foto of een schermafbeelding mee zodat ik direct weet welke foto je bedoelt!

(¹) Musea, openbare kunst, portret en festival foto's zijn niet beschikbaar.

*Bij gebruik zonder licentie ontvang je een rekening met toeslag.


Gerelateerde berichten: