Park de Elzenpasch, een vergeten stadspark in Tiel.

Het schijnbaar vergeten parkje De Elzenpasch ligt ingeklemd tussen de Groenendaallaan en de Burgemeester Meslaan en loop aan de andere kant door tot aan de Rivierenlandlaan. De gemeente heeft het park in 1969 aangekocht om er een stadspark van te maken en de oorspronkelijke tuin zoveel mogelijk te behouden. Het is jammer dat het park niet echt uitnodigend overkomt, enigszins verscholen ligt het tussen de straten ingeklemd, en het zijn vooral de plaatselijke hangjongeren die er in de avond hun toevlucht toe nemen.

Vroeger behoorde het bij het landgoed van het huis dat er stond met de naam Huis de Grote Elzenpasch. Een pasch zou de naam van een bos of doorgang betekenen. De plek rondom de het huidige park schijnt vroeger en wilde moerassige plek te zijn geweest waar veel riet groeide. Het landgoed stamt al uit rond 1843, maar de plek schijnt al bewoond te zijn geweest in 1681, als er melding gedaan wordt van een moord op ene Timan op deze pittoreske plek.

Enkele jaren later in 1847 kocht de heer Meijer het hele landgoed voor 52.000 gulden en kreeg de villa de naam Buitenzorg. Het koetshuis op de hoek van de Burgemeester Meslaan en Groenendaallaan herinnert hieraan. Dit koetshuis is in 1989 een gemeentelijk monument geworden.

park-de-elzenpasch-tiel (1)

park-de-elzenpasch-tiel (5)

park-de-elzenpasch-tiel (2)

park-de-elzenpasch-tiel (3)

park-de-elzenpasch-tiel (6)

park-de-elzenpasch-tiel (8)

park-de-elzenpasch-tiel (7)

park-de-elzenpasch-tiel (4)


Een foto gezien die je wil gebruiken in een publicatie, op een website of voor privé gebruik? Geef aan om welke foto het gaat en je ontvangt de foto in de hoogste resolutie zonder watermerk. Betaling gaat via iDeal of bankoverschrijving.

Privé gebruik - €17,19Online gebruik - €17,19Redactioneel of educatief gebruik - €38,97Zakelijk gebruik(¹) - €47,97

Tip: Stuur een opgeslagen versie van de foto of een schermafbeelding mee zodat ik direct weet welke foto je bedoelt!

(¹) Musea, openbare kunst, portret en festival foto's zijn niet beschikbaar.

*Bij gebruik zonder licentie ontvang je een rekening met toeslag.


Gerelateerde berichten: