Gerechtsgebouw van Tiel langs de Nieuwe Tielseweg

De oorspronkelijke rechtbank van Tiel stamt uit 1811. Toen Tiel in 1810 officieel Frans grondgebied was geworden en Napoleon het gebied in deelde in arrondissementen, werd Tiel een apart arrondissement waardoor het zijn eigen rechtbank kreeg.

Pas jaren later in 1882 wordt het prachtige rechtbankgebouw aan de Nieuwe Tielseweg geopend. Ontworpen door rijksbouwmeester Johan Frederik Metzelaar en gebouwd tussen 1879 en 1882. In die tijd was het een druk gebied rondom de Plantage waar nu het Hertenkamp gelegen is.

Het gebouw is gebouwd in de stijl van het Neoclassicisme, zoals dat in die tijd heel erg in zwang was onder de Nederlandse rijks-architectuur. Echter als gerechtsgebouw is het niet lang in gebruik geweest. In 1934 al wordt de rechtbank gesloten en worden alleen nog de taken van het kantongerecht uitgevoerd.

In 1996 is het gebouw nog gerestaureerd naar tekeningen van de architect Otto van Dijk, dit om te voldoen aan de eisen van deze tijd. Zes jaar later in 2002 al werd Tiel als een zelfstandig kantongerecht opgeheven en dit jaar (2014) zullen alle verdere functies neergelegd worden.

Waar het gebouw in de toekomst voor gebruikt zal worden blijft onduidelijk, tegenover het gebouw zal in 2016 cultureel centrum de Westluidendse Poort geopend worden. Eigenlijk is het wel jammer, het zou een mooi gebouw voor een Bibliotheek kunnen zijn met zijn statige vormen en markiezen.

*Update februari 2017: Het markante gebouw is verkocht aan Van Herwijnen Vastgoed.

 

 

Tiel