Meerkoet kuikens op hun nest in de stadsgracht van Tiel.

Ieder jaar is onder het majestueuze Isis beeld wat Ad Arma gemaakt heeft voor de stadsgracht van Tiel een groot nest van de familie meerkoet te vinden. Het nest van de meerkoet wat samen door meneer en mevrouw meerkoet gebouwd wordt is direct te herkennen…het zijn ware villa’s onder de vogelnesten. Groot en breed, en de kuikens klimmen met moeite het gecreëerde eiland op.

Het uitbroeden van de eieren gebeurd binnen een week of drie, de eerste dagen blijven de jongen op het nest, maar zoals te zien op de foto’s gaan ze al snel mee op pad het water op, vrolijk dartelend achter pa of ma aan (het is niet goed te zien wie de moeder of de vader is, dit zou herkenbaar moeten zijn aan het geluid dat ze produceren), onder corrigerende fluitsignaaltjes.

Ondertussen krijgen de jongen af en toe een hapje toegestopt en de ouders zie je blij kijken met hun witte snavels naar het kroost. Meerkoeten eten vooral het groen en de zaadjes van de waterplanten die welig in de stadsgracht tieren en vanaf de kant al goed te zien zijn, je ziet ze dan echt even op adem komen en een flinke duikeling omlaag maken om enige seconden later weer boven te komen drijven.

meerkoet-kuikens-nest-zwemmen-gracht (1)

meerkoet-kuikens-nest-zwemmen-gracht (3)

meerkoet-kuikens-nest-zwemmen-gracht (2)

Tiel