Parkeerkelder in de Westluidense Poort Tiel, eerste verdieping klaar.

Gisteren was ik op het terrein van de Westluidense Poort in Tiel om een foto te maken en had daarna nog een uurtje over, dus een mooi moment om de bouwkuip van binnen te zien. Ik kreeg een complete rondleiding!

Wist niet eens dat de eerste verdieping er al in ligt. De kelderruimte wordt nog gestut door talloze stempelpalen terwijl het beton en haar droogtemperatuur nauwlettend in de gaten gehouden wordt door speciale meetapparatuur. Eén voor één worden nu de stempelpalen verwijderd nadat gemeten is hoeveel kracht er op de paal staat.

De bodem waar ik op loop is 180 cm dik, eerst een laag speciaal onderwater beton en daarna een ander soort beton daar boven op. Er is meer dan een miljoen kilo beton voor gebruikt. Het temperatuur afhankelijke beton wordt telkens van samenstelling gewijzigd zodat het precies aansluit bij het jaargetijde. Zomerse temperaturen vereisen nou eenmaal andere condities met betrekking tot het drogen dan een natte en koude winter.

Bovengrond is men al bezig met de volgende laag, en binnen een maand zal het proces weer een stuk verder zijn opgeschoten. De damwand aan de Waalkant blijft voorlopig staan, terwijl de wand aan de Rechtbankstraat probleemloos verwijderd kan worden.

De wand aan de Waalkant kent een ruimte van ongeveer een meter tussen de ijzeren damwandplanken en de toekomstige wand van de parkeergarage, daar gaat op den duur zand in gestort worden met water, waarna er telkens een ophoging volgt en men gaat kijken hoeveel druk er op de parkeerkelder komt te staan, waarna met het besluit zal nemen of aan de Waalkant de damwand al dan niet verwijderd kan worden.

Ik stond ook nog even aan de onderkant van de kraan, die met hele grote bouten in een speciaal beton geklonken zit. Als ik het goed onthouden heb, gaan de bouten elk zo’n 80 cm diep het beton in. Opeens zag ik ook de lift naar boven…ik nam eigenlijk aan dat de bestuurder van de bouwkraan iemand zou zijn met ijzeren longen die ff omhoog klautert….

Eenmaal bovengronds valt mij de wijde openheid van de kelder weer op, terwijl de grote buizen van het stempelraam nog een meter boven mijn hoofd uitsteken.

De uitleg was heel goed, normaal ben ik iemand die tijdens een rondleiding zegt: “ja, ja… laat me fotograferen”, nu dus niet. Mooi als iemand inhoudelijk over het werk kan praten. Nog een bakje koffie op in de kantine, en toen de helm, veiligheidslaarzen, en het oranje hesje ingeleverd. Gaaf om de parkeerkelder wat beter gezien te hebben.

 

parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (5) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloer (2)parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloer (3) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (3) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (6) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (18) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (2) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (15) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (9) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (13) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (8) DSC03188 parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (7) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (10) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (11) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloeren-storten (14) parkeerkelder-westluidense-poort-tiel-betonvloer (1)


Een foto gezien die je wil gebruiken in een publicatie, op een website of voor privé gebruik? Geef aan om welke foto het gaat en je ontvangt de foto in de hoogste resolutie zonder watermerk. Betaling gaat via iDeal of bankoverschrijving. Getoonde bedragen zijn incl. 21% btw.

Privé gebruik - €17,19Online gebruik - €17,19Redactioneel, educatief en/of non-profit gebruik - €38,97Zakelijk gebruik(¹) - €47,97

Tip: Stuur een opgeslagen versie van de foto of een schermafbeelding mee zodat ik direct weet welke foto je bedoelt!

(¹) Musea, openbare kunst, portret en festival foto's zijn niet beschikbaar.

*Bij gebruik zonder licentie ontvang je een rekening met toeslag.


Gerelateerde berichten: