Sint-Jansbeek Arnhem met park Sonsbeek en Art Nouveau brug.

Nu een onopvallende stroom aan de rand van het centrum, was de Sint-Jansbeek vroeger de belangrijkste stroming in Arnhem. In de middeleeuwen zorgde het snelstromende water in de beek voor de aandrijving van verschillende watermolens waarmee graan werd vermalen tot meel. De Sint-Jansbeek werd tevens door verschillende wasserijen gebruikt, en was door dit veelvuldige gebruik van groot belang voor de groei die Arnhem in de loop der eeuwen doormaakte.

Toen in 1530 door de hertog van Gelre het besluit genomen werd om de bedding van de Rijn dichter naar de stad toe te trekken, kon men de positie van Arnhem als handelsstad nog meer versterken.
Vele eeuwen stroomde de Sint-jansbeek open door de stad, maar raakte steeds meer vervuild en toen aan het begin van de 19e eeuw ook nog eens de stoommachines in zwang raakten die de watermolens overbodig maakten, werd het belang van de beek snel minder.

Nu is het slechts nog een historisch artefact dat door het park Sonsbeek stroomt met een uitloper in De la Reijstraat. Dat de stad Arnhem haar historie koestert blijkt uit het gegeven dat men eind 2016 begonnen is aan werkzaamheden om de beek weer deels bovengronds te laten terugkeren in het centrum. De beek zal in de Rijn gaan uitmonden via een kleine waterval.

De opvallende brug met haar karakteristieke lampen stamt uit 1908, de tijd van de Art Nouveau. In 2006 werd de brug herbouwd nadat men eerder al beek bovenwater had gehaald (de beek eindigde eerder in een buis aan de rand van het park Sonsbeek). De verlichting en het smeedijzeren hekwerk is opgeknapt, en vooral de bescheiden waterval met op de achtergrond de heuvels van park Sonsbeek maken het plaatje compleet.

Arnhem