Airborneplein Arnhem, met tulpen een trolleybus en de Sint-Walburgisbasiliek.

Geplaatst op woensdag 19 april 2017

Vaak zijn er van die momenten dat je jezelf even terug geplaatst voelt in de geschiedenis. Dit overkomt mij als ik onder het tunneltje doorwandel, wat onderdeel van het Airborneplein in Arnhem is. Hoe ik als tiener hier in zomer en winter onderdoor liep en omhoog keek tegen de muren die de berenkuil omringen onderweg naar school, en vaak ook op de terugweg. Nostalgie in een stad waarin de school inmiddels gesloopt is, maar er toch veel dingen herkenbaar blijven.

Het Airborneplein is een na de Tweede Wereldoorlog aangelegd plein, deze berenkuil herinnerd aan de “Slag om Arnhem”. Jaarlijks worden de geallieerden herdacht die tijdens deze slag het leven lieten. Al vlak na de oorlog vond hier op het Airborneplein de eerste herdenking plaats; 17 september 1945.

De kenmerkende zuil in het midden van het plein, is het eigenlijke Airborne monument, en wordt nu in het voorjaar omringt door talloze tulpen. De zuil is een brokstuk van het in de oorlog beschadigde voormalige Paleis van Justitie, de zuil staat op een voetstuk en is een Nationaal Monument. Op de zuil staat de tekst “17 september 1944”.

Opvallend is de stilte als je op een van de bankjes op het Airborneplein zit, je merkt niets van de drukke rotonde die er boven ligt. Af en toe zie je een diepblauwe trolleybus voorkomen, en dan weet je weer in Arnhem te zetten.

Op de achtergrond zie je de herkenbare Sint-Walburgisbasiliek, een basiliek met een geschiedenis die terug gaat tot de 14e eeuw. De kerk staat al ruim 650 jaar fier in het stadsbeeld, heden ten dage ingekapseld tussen andere gebouwen, vormen de spitse torens een herkenningspunt voor de stad.