Amsterdam-Rijnkanaal

Amsterdam-Rijnkanaal in de schemering gezien.

Geplaatst op woensdag 5 december 2018

Na de laatste grijze regenachtige dagen was het een verademing om de zon even te zien. De lucht kleurde mooi en het blauwe uur was prachtig. Vanaf de aanlegsteiger voor de auto’s kijk je mooi uit over het Amsterdam-Rijnkanaal en op de achtergrond valt nu de schoorsteen van Maasglas is verdwenen alleen die van GMB BioEnergie BV nog op als herkenningspunt.

 

 

 

 

Vispassage tussen Linge en Amsterdam-Rijnkanaal in Zoelen.

Geplaatst op vrijdag 20 mei 2016

Liep ik vorig jaar nog hier wel eens langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting de brug, lekker hoppend door het gras…nu is dat even niet mogelijk. Er wordt een grote vispassage aangelegd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Linge.

Het Waterschap Rivierenland is met een serie “Ruim baan” bezig, en dit is in het kader van “ruim baan voor vis in Rivierenland”. Het mooie aan dit project is, dat vissen zich voortaan kunnen verplaatsen tussen de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het ingenieuze systeem is er op gebaseerd dat via een bypass in de Linge de vissen via een meterdikke buisleiding weer terecht komen in een bak met 4 vistrappen om vervolgens weer uit te komen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (4) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (1) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (3) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (2)

vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (3) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (1) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (2)

Prins-Bernhardsluizen Tiel bij avond gezien.

Geplaatst op zondag 16 augustus 2015

prins-bernhardsluizen-tiel

De al vele jaren in het landschap staande Prins-Bernhardsluizen op de plek waar de Waal overgaat in het Amsterdam-Rijnkanaal zien er bij avond in het blauwe uur bijna magisch verlicht uit. Het doet me denken aan de landingsbaan voor een vliegtuig of de ingang naar een vreemdsoortig geheim bolwerk waar van alles gebeurd. Het is dan ook een prachtige rustige avond, het water is kalm als een spiegel, de ganzen zijn rustig; het enige wat mij irriteert aan de zomeravonden in de natuur zijn de muggen die mij als een waar bloedrestaurant verwelkomen.

Klaprozen onder de Betuwelijn over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Geplaatst op zondag 7 juni 2015

klaprozen-bernhardsluis-tiel

Klaprozen onder de Betuwelijn bij de Prins-Bernhardsluizen in Tiel net na zonsondergang. De rode klaprozen zijn al een beetje uitgebloeid al staan ze als grote groep samengeschoold uit de wind en de regen bij elkaar.

Toen ik met de hond van mijn ouders aan kwam lopen onder de brug werd ik even opgeschrikt door iemand die bepakt met allerlei tassen en een wat verwilderde blik aan kwam fietsen. Een koptelefoon op, een lichte baardgroei en een wat gezet lichaam. Ik vond het een eng iemand en dacht al, even opletten wat dat voor een figuur is. Hij dook onder de ongeveer 2 meter hoge opening in de betonnen wand onder de het viaduct door en verdween uit het oog.

Ik maakte de foto’s van de klaprozen en hoorde opeens op de achtergrond een sinister als een klaagzang klinkend geschreeuw van die vreemdeling met zijn ‘plaats in de maatschappij verspeelde’ uiterlijk. Het geschreeuw klonk niet dronken maar helder, de bij het schurende geluid horende mond of bek was niet te zien, en zelf besloot ik ook om heel snel weg te wezen.

Hefdeur Prins Bernhardsluis Tiel verwijderd voor renovatie.

Geplaatst op zondag 31 mei 2015

Jammer genoeg kon ik pas aan het einde van de middag gaan kijken bij de werkzaamheden aan de Prins Bernhardsluis in Tiel in opdracht van Rijkswaterstaat door DAS Infra (een samenwerkingsverband tussen Van Doorn, Arcadis en Spie). De maar liefst 190.000 kg zware deur werd vanmiddag los getild door middel van een reuze grote lier takel via de heftoren en op de boot richting Amsterdam geplaatst om daar op de scheepswerf de komende maanden onderworpen te worden aan een uitgebreide inspectie en een grondige renovatie.

Voordat de sluisdeur op de boot geplaatst kon worden moest de deur nog een kwartslag gedraaid worden, normaal kan dit wel 2 uur duren, echter door de gunstige wind, gebeurde dit een recordtijd van ongeveer 30 seconden. Perfect getimed deze dag. Dit soort onderhoud vind eens in de 20 tot 25 jaar plaats. Een beetje afhankelijk van wat er in de tussentijd gebeurd.

Tijdens een storm of hoog water kan er flinke druk op de deur komen te staan maar er kan bijvoorbeeld ook een schip tegen aan varen, waardoor eerder onderhoud noodzakelijk zou worden. De deur stond nog bijna recht op de boot toen ik aankwam en het zou nog ruim twee uur duren alvorens deze volledig gekanteld op de rode steunen zou liggen. Echter dit proces was omstreeks 18:00 uur al klaar. Door deze ‘gelukjes’ was de sluiskolk al 24 uur eerder dan gepland weer open, in plaats van maandag 1 juni 24:00 uur werd dit de zaterdag op zondagnacht al.

Als je de werknemers rondom de hefdeur ziet bewegen merk je pas hoe enorm deze constructie is; dat dit op een boot vervoerd wordt! Zelfs de wielen die normaal zorgen dat de sluisdeur soepel loopt zijn behoorlijk groot. De kleppen op de deur die gisteren weggehaald zijn kunnen open geschoven worden om voor een betere doorstroming te zorgen.

Gelukkig heeft HEBO Maritiemservice hier al enige ervaring in – of beter gezegd – deze deur is meer een onderdeurtje in de enorme verschepingsprojecten die het bedrijf in heel Europa uitvoert in opdracht van zoals in dit geval hoofdaannemer Van Doorn Geldermalsen BV (in samenwerking met SPIE Nederland), bedenk ik mij als ik zo eens een kijkje neem op hun website.  De afgelopen 4 jaar hebben de partners Van Doorn en SPIE op deze wijze al 8 sluisdeuren onder handen genomen!

Wat je ook ziet aan de professionele manier waarop het team bezig is en op elkaar ingespeeld is. De sluisdeur zal waarschijnlijk medio november teruggeplaatst worden. Voor de komende maanden functioneert de iets meer naar voren liggende puntdeur als buitendeur waardoor er geen gevaar zal zijn voor de omgeving bij hoog water.

 

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (2)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (3)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (4)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (7)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (5)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (6)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (9)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (11)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (10)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (12)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (17)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (13)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (8)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (14)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (15)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (16)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (18)

sluisdeur-prins-bernhardsluis-tiel-onderhoud-rijkswaterstaat-30-mei-2015 (1)

Zonsondergang op het Amsterdam-Rijnkanaal in Tiel.

Geplaatst op woensdag 27 mei 2015

Deze foto is gemaakt vanaf de brug naar de Beldert over het Amsterdam-Rijnkanaal. Langzaam verdwijnt de zon achter de wolken, het moment van overgang. De dag wordt de avond, het blauwe uur zal weldra aanbreken en in een goed uur zal niets van de dag meer te herkennen zijn; voorzichtig neemt de nieuwe maan zijn plek in. Zelfs de schepen lijken kalmer te worden als de valt. De lange schaduwen van de dag worden korter en de auto’s die mij eerst nog af en toe stoorden op de brug door te toeteren komen met steeds grotere tussenpozen over de brug heen.

Deze foto is gemaakt vanaf de brug naar de Beldert over het Amsterdam-Rijnkanaal.

Langzaam verdwijnt de zon achter de wolken, het moment van overgang. De dag wordt de avond, het blauwe uur zal weldra aanbreken en in een goed uur zal niets van de dag meer te herkennen zijn; voorzichtig neemt de nieuwe maan zijn plek in. Zelfs de schepen lijken kalmer te worden als de valt. De lange schaduwen van de dag worden korter en de auto’s die mij eerst nog af en toe stoorden op de brug door te toeteren komen met steeds grotere tussenpozen over de brug heen.

Stormachtig voorjaarsweer langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 19 mei 2015

Een stormachtige dinsdag was het vandaag. We gaan al in de richting van juni maar het zou evengoed september of oktober kunnen zijn. De wind blies hard in mijn rug tijdens een korte wandeling aan het begin van de avond langs het Amsterdam-Rijnkanaal tegenover de oude Maasglas fabriek. Een vrachtschip kwam voorbij en het water sprong botsend tegen de basaltblokken langs mij en de camera heen. Toch mooi om hier even te wandelen met zulke dreigende Hollandse wolkenluchten.

Een stormachtige dinsdag was het vandaag. We gaan al in de richting van juni maar het zou evengoed september of oktober kunnen zijn. De wind blies hard in mijn rug tijdens een korte wandeling aan het begin van de avond langs het Amsterdam-Rijnkanaal tegenover de oude Maasglas fabriek. Een vrachtschip kwam voorbij en het water sprong botsend tegen de basaltblokken langs mij en de camera heen. Toch mooi om hier even te wandelen met zulke dreigende Hollandse wolkenluchten.

Zonsondergang langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Tiel met Maasglas.

Geplaatst op vrijdag 10 april 2015

De dag loopt weer langzaam ten einde; de woorden die in de schaduw vallen van de avond komen langzaam boven borrelen als zouden zij de zwarte inkt van een verloren gezag kunnen zijn, de woorden die bij een pen horen; en daar eigenlijk in moeten sudderen – als ongebreidelde inktbrei in de vulling van mijn bicpen – als ongekunstelde romantiek van een moment waarbij je eigenlijk niet wil toegeven aan het feit dat het natuurlijk slechts een toetsenbord is wat woorden neerkwakt in Word alvorens ze onder de foto opgehangen worden als een label voor het moment dat eigenlijk zover van het computerscherm staat als de aarde tot de maan. <br /><br />De zon is rood en haar gloed oranje, de zon verdwijnt, en komt op, alvorens weer te verdwijnen; het blijft een wonder; wij draaien. De boten, het water, de schapen op de oever, de auto’s die over de brug voorbij zoeven als zouden zij op de vlucht voor de zwaartekracht zijn; alles blijft om het even. <br /><br />En juist het evenwicht van de zon, die langzaam betoverende wierrook van het moment alvorens het land verdord als een luciferstokje achterblijft; dat is mooi – misschien daarom dat de zon zoveel volgers heeft, en naar ik vermoed het meest gefotografeerde onderwerp vóór het einde van de dag is.

De dag loopt weer langzaam ten einde; de woorden die in de schaduw van de avond vallen komen langzaam boven borrelen als zouden zij de zwarte inkt van een verloren gezag kunnen zijn, de woorden die bij een pen horen; en daar eigenlijk in moeten sudderen – als ongebreidelde inktbrei in de vulling van mijn Bic pen – als ongekunstelde romantiek van een moment waarbij je eigenlijk niet wil toegeven aan het feit dat het natuurlijk slechts een toetsenbord is wat woorden neerkwakt in Word alvorens ze onder de foto opgehangen worden als een label voor het moment dat eigenlijk zover van het computerscherm af staat als de aarde tot de maan.

De zon is rood en haar verloren gloed oranje, de zon verdwijnt, en komt op, alvorens weer in ons nu te verdwijnen; het blijft een wonder; de aarde is ADHD, wij draaien en wij nemen rust. De boten, het water, de schapen op de oever, de auto’s die over de brug voorbij zoeven als zouden zij op de vlucht voor de zwaartekracht zijn; alles blijft het ruimtelijk wetboek om het even.

En juist het evenwicht van de zon, die langzaam betoverende wierrook van het moment alvorens het land verdord als een luciferstokje achterblijft; dat is mooi – misschien is het daarom dat de zon zoveel volgers heeft, en naar ik vermoed het meest gefotografeerde onderwerp vóór het einde van de dag is.