Arnhem

OV-Terminal Arnhem, een ontwerp van architect Ben van Berkel.

Toen ik in 1994 op school zat in Arnhem begon het project om de stationsomgeving drastisch aan te pakken steeds meer vorm te krijgen. Vele jaren is men bezig geweest; oorspronkelijk was er een ontwerp gemaakt door Teun Koolhaas, echter dit ontwerp werd na vele protesten uit de omgeving toch niet uitgevoerd.

In 1996 werd er definitief een streep door het ontwerp van Teun Koolhaas gezet en men kon terug naar de tekentafel. Een ontwerp gemaakt door architect Ben van Berkel werd unaniem gekozen. De huidige OV-terminal leverde vele hoofdbrekens op met betrekking tot de uitvoering ofwel de onmogelijkheid om het uit te voeren. Geen enkel bouwbedrijf wilde het ontwerp uitvoeren.

Uiteindelijk is dit toch gelukt en de huidige OV-Terminal won zelfs in 2015 De Nationale Betonprijs. Het is dan ook een hele bijzondere futuristische plaats geworden. Architectonisch een waar kunststukje.

World Living Statues 2017 Arnhem zondag 1 oktober 2017.

Na meerdere malen weg geregend te zijn in Ede afgelopen vrijdagavond, zal het ongetwijfeld een verademing zijn geweest voor de deelnemers en talrijke bezoekers dat het droog bleef. Het werd rond 17:00 bij aanvang van de prijsuitreiking wel even wat dreigend donker – gelukkig, bleef het daarbij. Het was erg druk en het koste vaak moeite om je door de bezoekers heen te wurmen om wat van de beelden op te pikken. En vooral hun kunsten, fratsen en eigenaardigheden.

De aap tussen de bergen hamburgerdoosjes, tussen vele neonlinten opgesloten. Aan de haren trekkende feeërieke figuren, kinderen die het vak om stil te staan al vroeg onder de knie blijken te hebben tot de uitreiking van de prijzen, waarbij de jeugdige “Charlie Champlin” (door Lovina Teering) eerste werd voor de jeugd, bij de professionele deelnemers is het de zo uit een stripverhaal weggelopen fotograaf Frans Vogels (een Nederlander die in Australië woont) die eerste werd met zijn “snap shot”. Verder vielen mij vooral Caesar versus Vercingetorixn op, en ik vond de groep die deed alsof ze versteende selfies aan het maken waren ook erg sterk. De foto’s zijn te bestellen of te downloaden via: https://www.oypo.nl/4D90E3FA96AC5582

 

Bijna droog liggend vrachtschip langs de Neder-Rijn in Arnhem.

Al wandelend langs de Neder-Rijn in Arnhem zag ik opeens deze opvallende boot liggen. Bijna uitgedroogd in een plasje water, stond het schip rechtop in overgebleven water. Het vrachtschip deed me meteen denken aan de boten uit het verhaal van Huckleberry Finn. Via de zoekmachine ontdekte ik dat het studentenwoningen zijn, en dat enkele studenten de boot bewonen. Een erg mooie locatie!

Waterval in het Sonsbeekpark Arnhem, aangelegd in 1824.

In het Sonsbeekpark zijn twee watervallen de vinden. De een wat groter dan de andere. Ze zijn bijna 200 jaar geleden in 1826 aangelegd in opdracht van baron Van Heeckeren. Het koste hem ruim 70.000 gulden, dit bedrag zou in deze tijd gelijk staan aan bijna 772.000 euro. Enorm veel geld dus.

De waterval doet je denken aan het Buitenland, aan de bergen. Onder de waterval kun je schuilen op een bankje en het water zien neerkletteren. Het is net een kleine grot! De laatste keer dat ik hier was, ruim 15 jaar geleden, was mij dit niet opgevallen.

Sint-Jansbeek Arnhem met park Sonsbeek en Art Nouveau brug.

Nu een onopvallende stroom aan de rand van het centrum, was de Sint-Jansbeek vroeger de belangrijkste stroming in Arnhem. In de middeleeuwen zorgde het snelstromende water in de beek voor de aandrijving van verschillende watermolens waarmee graan werd vermalen tot meel. De Sint-Jansbeek werd tevens door verschillende wasserijen gebruikt, en was door dit veelvuldige gebruik van groot belang voor de groei die Arnhem in de loop der eeuwen doormaakte.

Toen in 1530 door de hertog van Gelre het besluit genomen werd om de bedding van de Rijn dichter naar de stad toe te trekken, kon men de positie van Arnhem als handelsstad nog meer versterken.
Vele eeuwen stroomde de Sint-jansbeek open door de stad, maar raakte steeds meer vervuild en toen aan het begin van de 19e eeuw ook nog eens de stoommachines in zwang raakten die de watermolens overbodig maakten, werd het belang van de beek snel minder.

Nu is het slechts nog een historisch artefact dat door het park Sonsbeek stroomt met een uitloper in De la Reijstraat. Dat de stad Arnhem haar historie koestert blijkt uit het gegeven dat men eind 2016 begonnen is aan werkzaamheden om de beek weer deels bovengronds te laten terugkeren in het centrum. De beek zal in de Rijn gaan uitmonden via een kleine waterval.

De opvallende brug met haar karakteristieke lampen stamt uit 1908, de tijd van de Art Nouveau. In 2006 werd de brug herbouwd nadat men eerder al beek bovenwater had gehaald (de beek eindigde eerder in een buis aan de rand van het park Sonsbeek). De verlichting en het smeedijzeren hekwerk is opgeknapt, en vooral de bescheiden waterval met op de achtergrond de heuvels van park Sonsbeek maken het plaatje compleet.

Pagina 1 van 3123