betuwe

Betuwse rust op een kalme zomerdag.

Geplaatst op maandag 7 augustus 2017

Terwijl de rust mij overvalt, zie ik geen mens op straat. De bomen wuiven lichtelijk in de zomerwind, de peren zakken langzaam uit in hun uiteindelijke karakteristieke vorm; de tuin is verlaten en een zomerhoedje is achtergelaten. De witte gevel van het oude kleine huisje springt in het oog; zoveel groen, zoveel Betuwe om mij heen.

Tuktuk in Zoelen onderweg door de Betuwe.

Geplaatst op vrijdag 14 april 2017

Enkele jaren geleden is de Beldert in Zoelen omgetoverd tot een heus recreatieterrein met zeer veel mogelijkheden door de Holland Evenementen Groep. Onderdeel daarvan is Tuktuk. Dit zijn een soort gemotoriseerde riksja’s. Ze worden gebruikt voor puzzelroutes door de Betuwe, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeestjes of om gezellig met de familie de Betuwe te verkennen. In het landschap zijn ze een erg leuk opvallend gezicht, en toen er gisteren een Tuktuk het plaatsnaambordje van Zoelen passeerde kon ik het natuurlijk niet nalaten om er een foto van te maken.

Voorjaar in de Betuwe langs de Linge in Wadenoijen en Geldermalsen.

Geplaatst op zaterdag 25 maart 2017

Terwijl langs de Pr. Julianaweg in Geldermalsen de Prunus als een ware koningin bezit heeft genomen van een tuin alwaar ze de voorbij komende fietsers hypnotiseert met haar kleurpracht, staat even verderop een tuin vol narcissen, krokussen en meer.

Onderweg terug naar Tiel, zag ik de langs de Lingedijk de pruimenboom vol bloesem staan. Heel sneaky de tuin in, en laag bij het slootje de foto gemaakt. Prachtig hoe zo’n kromgevormde boom nog vol leven zit en zich ieder jaar weer opmaakt voor een nieuw seizoen vol overheerlijk Betuws fruit.

Trein op de Betuwelijn en langs het station Echteld.

Geplaatst op donderdag 23 februari 2017

Terwijl het even wachten was op de trein die voorbij kwam over de Betuwelijn, kwam een moment later de Arriva trein onverwacht snel voorbij langs het oude station Echteld, sinds enige jaren weer bewoond en langzaam aan weer in vol ornaat als een herinnering aan voorbije jaren in het Betuwse landschap staat. De windmolens draaiden in de wind, vrachtwagens zoefden voorbij over de A15 en de trein over de Betuwelijn was lang en krioelde als een denderend knetterlint over het spoor voorbij terwijl ruim daarboven de Hollandse luchten even een glimp van een warmer jaargetijde door gaven.

Begin van de herfst in de Betuwe langs de Waal.

Geplaatst op zondag 25 september 2016

Terwijl de zon dappere pogingen ondernam om de wind op een afstand te houden, zodat de zomerlucht nog enige tijd kan blijven hangen, wiegden de niet langer bij het jaargetijde horende madeliefjes nog voort, terwijl de kikkers langs mij heen sprongen en een kleine salamander tussen het gras onder mijn schoenen verder trok. Niet lang daarna begon het te regenen, gelukkig niet langer dan een uur. De nazomer mag nog wat na duren.

madeliefje-herfst-betuwe kikker-herfst-betuwe wolkenluchten-betuwe-tiel

Appelbloesem op de Appeldijk in Tricht met fietsers.

Geplaatst op woensdag 11 mei 2016

Vandaag was het nog heerlijk zonnig, ik zag vele mensen op de fiets rijden. Wielrenners, mensen in groepjes, bepakt of juist zoals mij zo licht mogelijk bepakt op de crossfiets. Via Culemborg ging ik richting Everdingen en keerde vervolgens terug naar Beesd om te zien dat veel appelbomen in Tricht langs de Appeldijk nu hun bloesempracht laten zien.

Een groepje fietsers passeerde terwijl ik al wiebelend met twee voeten op een stukje hek balanceerde om een iets hogere kijkhoek te krijgen.

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbomen-lente

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (5)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (1)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (4)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (3)

fietsers-appeldijk-tricht-bloesem-appelbloesem-voorjaar (2)

Rondje bloesem Zoelen tussen de regenbuien door.

Geplaatst op woensdag 27 april 2016

De regenluchten werden zo mooi afgewisseld met blauwe stapelwolken dat ik er aan het einde van de middag toch nog even op uit trok richting Zoelen. De donkere wolken waren even verdwenen en de bloesem rondom de Stefanuskerk stak mooi af tegen de achterliggende lucht.

Eén zwart en één wit lam waren samen op pad in de uithoeken van het weiland, ietwat verstopt onder de boomtakken, terwijl even verderop de kersenbloesem in tegenlicht dromerig wit mij tegemoet straalde.

Even later pakte de lucht zich weer samen en ontstonden donkere wolken terwijl de zon achter mij, de bomen in een prachtig helder licht plaatste. Een apart jaargetijde…regen, hagel, natte sneeuw en even later weer de doorbrekende zon.

stefanuskerk-zoelen-bloesem-regenluchten-lente lammetjes-betuwe-bloesem-zoelen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (3) kersenboomgaard-zoelen-lente-regenlucht vogelverschrikker-boomgaard-kersen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (7) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (1) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (9)

St. Joriskerk in het voorjaar gezien vanaf de Erichemseweg.

Geplaatst op vrijdag 15 april 2016

erichemseweg-erichem-st-joriskerk-voorjaar-betuwe

De Betuwe ziet er nu op haar mooist uit. De bloesem bevolkt de fruitbomen, de magnolia’s staan in bloei, tulpen schieten uit de grond, en de natuur wordt steeds groener. Hier in Erichem waan je je echt even terug in de tijd met op de achtergrond de St. Joriskerk, wiens onderbouw teruggaat tot de 13e eeuw. Deze geschiedenis voel je echt als je via Buren binnendoor over de Opstalstraat komt aanfietsen.

Betuws vuurwerk aan de boom!

Geplaatst op maandag 4 januari 2016

betuws-vuurwerk-bessen-tiel

Onderweg naar huis zag ik vorige week in de middagzon deze prachtige boom staan met haar bessen? Het deed me denken aan een prachtige vuurpijl die ontploft in talloze rode vonken! Betuws vuurwerk is toch wel het mooiste!