Buren

Kleurige rozen langs de Blatumsedijk in Buren.

Geplaatst op zondag 14 oktober 2018

Even lijkt de tijd dan toch stil te staan, de maanden worden bijeen geveegd en ondefinieerbaar wordt de lente even de herfst. De bladeren aan de rozenstruik verraden het jaargetijde, de bloemen trekken zich er niets van aan in hun liefde voor de zon. Op de achtergrond staat het oude weeshuis; de laatste wezen al lang vertrokken.

Buren op een winterse dag in de sneeuw gezien.

Geplaatst op donderdag 14 december 2017

Tussen de sneeuwbuien door is het vooral opletten dat ik niet wegglij op het gladde wegdek. Onder het laagje verse sneeuw zijn bandensporen opgevroren. Vlak voor dat ik Buren in rij begint het te ijzelen en de sneeuw vliegt mij en de schapen in het weiland om de oren.

In buren liggen de moestuintjes er verlaten bij, de boerenkool is bedekt met een dikke laag sneeuw en op de achtergrond verdwijnt de kerktoren bijna uit beeld. Kinderen spelen met de slee en het mooiste straatje van Buren; het kerkstraatje, komt nu nog mooier over!

Even verderop, in het Plantsoen is het alsof ik een kerstkaart in wandel, jammer van de kou en dat alles nat wordt, want het is echt prachtig om het landschap zo te aanschouwen!

 

Sneeuw in buren gelderland (6)

 

Sneeuw in buren gelderland (7)

 

Sneeuw in buren gelderland (9)

 

Sneeuw in buren gelderland (8)

 

Sneeuw in buren gelderland (4)

 

Sneeuw in buren gelderland (5)

 

Sneeuw in buren gelderland (3)

 

Sneeuw in buren gelderland (2)

 

Buren bij Kaarslicht 2016 druk bezocht.

Geplaatst op zondag 18 december 2016

Het is inmiddels een traditie om in december Buren bij kaarslicht te organiseren. De straten worden dan vol met kaarslichtjes gezet, door de bewoners. De straatverlichting wordt tussen 19:00 en 21:00 uit gedaan en de lichtjes sieren het straatbeeld met hier en daar een vuurkorf. Een mooi beeld om vast te leggen, de historische stad krijgt zo nog meer cachet!

Schapen in de wei, met op de achtergrond Buren.

Geplaatst op zaterdag 17 december 2016

Grijze dagen kenmerken deze decembermaand. Met moeite laat het licht van de zon zich even zien. De schapen kijken dof uit hun ogen, zich niet gewaar van de naderende kerst. Een enkele wandelaar doet zijn ommetje en de zon probeerde nog iets van zijn warme gloed te tonen. Buren aan het begin van de avond.

Even een uiltje knappen op 1 april.

Geplaatst op vrijdag 1 april 2016

uil-boom-buren-boomvorm-hout

Terwijl ik met de fiets over het wandelpad reed in Buren, zag ik opeens een rare verschijning op een boom. Ik dacht zie ik het nou goed…? Even omkeren dus…het bleek echt net een uil te zijn die mij aankeek. Wat is het toch apart hoe bomen kunnen groeien!

Krokussen en de Lambertuskerk in Buren, voorjaar.

Geplaatst op zondag 13 maart 2016

krokussen-buren-schemer-avond

Aan het begin van de avond koelt het nog snel af. Je merkt dat de middagzon nog niet zo warm is zoals deze bijv. in mei en juni tot in de avond warm kan blijven aanvoelen. De voorbodes van de lente zijn er al; de krokussen zoals hier in Buren staat al bijna in bloei. Nu het bijna Pasen is, zou je welhaast al tussen de bloemen gaan zoeken naar eieren. Wel bij voorkeur chocolade eieren.

De Put in Buren rond zonsondergang gezien.

Geplaatst op zaterdag 12 maart 2016

de-put-buren-zonsondergang-gloeiende-zon

Het was al rond 18:30 uur toen ik langs de Put in Buren kwam, na een middagje fietsen in de vroege voorjaarzon – uiteindelijk toch zo’n 5 uur onderweg. De zon liet net haar laatste warme gloed van de dag zien en het water was glad en kalm. Enkele slierten groen staken bewegingsloos boven het water uit hetgeen de beginnende avond nog verder verstilde.

Buren bij Kaarslicht op zaterdag 19 december 2015.

Geplaatst op woensdag 16 december 2015

buren-sneeuw-kerstmis-kerstverlichting

Op zaterdag 19 december 2015 wordt tussen 19:00 en 21:00 voor de 14de keer Buren bij Kaarslicht georganiseerd. Het centrum met haar karakteristieke gevels en straten worden dan weer voorzien van kaarslichtjes die de straten veel sfeer bezorgen. De straatverlichting zal om die reden dan ook uit gaan, zodat ze lichtjes van de kaarsen nog beter tot hun recht komen. Tevens vinden er allerlei optredens plaats en zullen op de Korne rondom buren speciale windlichten drijven.

Kerstboom met Lambertuskerk te Buren.

Geplaatst op maandag 7 december 2015

buren-kerstboom-kerstmis-lambertuskerk-blauwe-uur

Het was net een paar minuten na 17:00 uur toen ik over de Onderdreef in Buren kwam, de diepblauwe lucht van het blauwe uur liet de Lambertuskerk prachtig uitkomen terwijl de kerstboom bij iemand in zijn of haar tuin de kerstsfeer helemaal naar voren liet komen. Op veel plaatsen zie je nu de tuinen verlicht en over enkele weken vind in Buren eveneens Buren bij kaarslicht plaats!

Bijna volle maan langs de Blatumsedijk in Buren.

Geplaatst op zondag 22 november 2015

blatumsedijk-buren-bomen-volle-maan

De maan schijnt al fel door de bomen die inmiddels volledig kaal en hoogkronkelig boven de weg uit tronen, een stille oude weg richting Buren. De Blatumsedijk is echt zo’n weg die waarschijnlijk vroeger druk bezocht werd door paardenwagens. De bomen staan wat scheef alsof ze lang en vaak harde windvlagen hebben moeten opvangen. De kronkelingen in de takken met het felle licht op de achtergrond van de maan doet me vaagjes aan Van Gogh en zijn avondlandschappen denken.

Gemeentehuis Buren aan de Wetering te Maurik.

Geplaatst op dinsdag 10 november 2015

Aan de rand van het dorpje Maurik staat het imposante gemeentehuis van Buren, omringt door een prachtig park ligt het gemeentehuis deels aan het laatste stukje van de Korne die richting Maurik overgaat in de Mauriksche Wetering. Het gebouw wat mij zo aan het begin van de avond vooral doet denken aan een van de grote cruiseschepen die ik wel eens in Amsterdam zie aanmeren, is ontworpen door architectenbureau Alberts & Van Huut.

Het architectenbureau is vooral bekend geworden door de NMB-bank in Amsterdam Zuidoost, maar het principe qua kleur, vorm en materiaalgebruik binnen het ontwerp is direct herkenbaar als een blauwdruk voor veel van hun ontwerpen.

gemeentehuis-buren-wetering-maurik-avond-blauwe-uur