burgerweeshuis

Kerkplein en het voormalig Burgerweeshuis in Tiel in oude sferen.

Geplaatst op zaterdag 10 maart 2018

Deze zondagmiddag al wandelend door de stad lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan, de wind blaast zacht het voorjaar terug de natuur in, de bomen ritselen met hun nog van bladeren verlaten takken mee met mijn gedachten aan een pad van weleer. Hier bij het Kerkplein in Tiel met uitzicht op het voormalige Burgerweeshuis komt vroeger even tot leven; een nieuwe foto die de oude wordt.

Kerkplein en voormalig Burgerweeshuis in zwartwit gezien.

Geplaatst op dinsdag 27 december 2016

De wereld lijkt zo veranderd, als je de oude foto’s van de stad ziet, zwijmel je weg bij de gedachte aan paardenkoets, voddenmannen, verse melk en mannen in pak al hobbelend over de stenen paadjes richting stad. De foto’s zijn veranderd, maar als je ze omzet naar zwart-wit en wat obstakels weghaalt, ben je weer even terug, in het Tiel van vroeger!

Voormalig Burgerweeshuis aan de Achterweg in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 15 november 2016

voormalig-burgerweeshuis-tiel-achterweg

Het hield maar niet op met regenen vandaag in Tiel. De straten ogen nat en het wolkendek blijft grijs. Hier in de Achterweg staat het majestueuze voormalige Burgerweeshuis met op de achtergrond de Sint-Maartenskerk. Een van de mooiere plekjes in Tiel; het pand dat in 1904 gebouwd werd heeft al vele verschillende invullingen gehad en nu is het een opvang voor dak en thuislozen. Bij avond, verborgen tussen de struiken en bomen komt de gevel van het voormalige Burgerweeshuis nog extra mooi uit.

Kerkplein met burgerweeshuis Tiel op de achtergrond.

Geplaatst op zaterdag 20 februari 2016

burgerweeshuis-tiel-kerkplein

Ik denk dat het Kerkplein een van de oudste stukjes Tiel is, zo voelt het ook al je hier langs komt, ondanks de met graffiti bevuilde muren en de vreemd modern aandoende lantaarnpaal recht voor mij. Op de achtergrond het voormalige burgerweeshuis. het burgweeshuis wordt al lang niet meer in deze hoedanigheid gebruikt hoewel het pand ‘slechts’ 112 jaar oud is doet het veel ouder aan.

Voormalig Burgerweeshuis aan de Achterweg in Tiel.

Geplaatst op vrijdag 25 juli 2014

-voormalig-burgerweeshuis-tiel-achterweg

Het Burgerweeshuis aan de Achterweg in Tiel is gebouw in 1904 als vervanging van het bestaande weeshuis op de hoek van het Hoogeinde. Tot na de tweede wereldoorlog waren hier wezen gehuisvest. Op de begraafplaats Ter Navolging aan de Lingedijk staat ook een grafsteen met enkele wezen die zijn overleden in het Burgerweeshuis. Recent is dit voormalige weeshuis helemaal opgeknapt en gaat het onderdak aan dak en thuislozen bieden.