echteld

Hoog water en dreigende donkere luchten boven de Waal.

Als een kleed van duisternis hangt de donkere wolk boven de doorbrekende zon. De regen komt en gaat, het waterpeil daalt en de lente probeert met haar eerste stralen plaats te maken voor een nieuw jaargetijde; het is nog even afwachten.

 

 

 

Schilderachtig herfstlicht op de uiterwaarden langs de Waal.

Dromerig verliest de natuur haar scherpe tekening aan het einde van de middag, als het warme herfstlicht een warme deken van schilderachtige penseelstreken over het gras, de bomen en struiken legt.

 

Hier langs de Waal varen de schepen druk voorbij, om in een moment gevangen te worden in de brede zonnestraal, die op het punt staat achter de horizon te verdwijnen; een donker wolk hangt al als een strijdbaar leger in de lucht; blauwe uur – voorwaarts.

 

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (2)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (3)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (4)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (5)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (6)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (1)

Hollandse luchten boven de uiterwaarden langs de Waal.

Het is heerlijk als de zon weer door de wolken heen breekt. De grijze lucht verdwijnt en de blauwe gloed en zon vullen het landschap en de weerspiegeling in het water. Ondanks dat er veel bomen zijn gekapt aan het begin van het jaar is het nog steeds een fijne wandelplek zo langs de Willemspolder bij Echteld.

Samen vergroeide bomen op de vroegere veerstoep in Echteld.

Naast de Prins Willem-Alexanderbrug in Echteld staan al vele jaren deze twee, samen met elkaar tot één vergroeide bomen. Ze zijn een herinnering aan de dagen van weleer, toen er nog geen brug lag en er op de huidige plaats van de brug een veerstoep was. Verdere informatie over de geschiedenis heb ik niet kunnen vinden. De bomen zijn in ieder jaar getijde een bijzonder monument op de uiterwaarden.

Kasteel Wijenburg in Echteld, op een mistige winterdag.

Op een mistige dag ziet alles er anders uit, de wereld wordt steeds kleiner en je voelt je letterlijk in de wolken. Hier bij Kasteel Wijenburg in Echteld, waar de kerstboom de winterse sfeer nog versterkt voel je jezelf even helemaal terug in de tijd. De ijsvorming op de struiken, bomen en planten geeft alles een extra lading.

Het Laantje naar Parijs, van waar je normaal al het kasteel en de Echteldse kerk ziet, was nu gehuld in mist, en leek een mysterieuze uitnodiging te verbergen naar een onbekende plaats. De mist.

Herfstbeeld Echteld vanaf het Laantje naar Parijs.

Een van de markantste straatjes en laantjes in de buurt vind ik het Laantje naar Parijs in Echteld. Het laantje voert vanaf het kasteel naar het voormalige treinstation van Echteld. Hier stopt al vele decennia geen trein meer, echter het station is nu wel bewoond.

Vanaf het Laantje naar Parijs, kijk je mooi op het dorpje Echteld en haar karakteristieke oude kerkje.

echteld-laantje-naar-parijs-herfstbeeld-2 echteld-laantje-naar-parijs-herfstbeeld-1

 

Veld vol rode kool in Echteld in de zomer gezien.

Om het jaar zie je in Echteld de mooie donkerpaarse rode kool gewassen opduiken boven de grond. De kleur valt van veraf al op als een donkere plek in het open land, echter als je dichtbij komt zie je pas alle mooie schakeringen in de kool.

rode-kolen-veld-in-de-zon (3) rode-kolen-veld-in-de-zon (1) rode-kolen-veld-in-de-zon (2)

Takje in het water op de uiterwaarden in Echteld.

taklje-uiterwaarden-echteld

Terwijl ik met mijn schoenen uit in het water stond maakte ik deze foto op de uiterwaarden in Echteld. Een takje kwam boven het water uit en de zon parelde om het takje heen wat het geheel door het tegenlicht een hele bijzonder sfeer gaf.

Verzamelde stoelen, achtergelaten en vergeten.

Af en toe kom ik een lege vergeten stoel tegen op de uiterwaarden of bij een verlaten huis, soms staan er twee, vaak zijn ze al wat ledematen verloren of juist bevolkt door groenig. Ze stralen wat bijzonders uit die achtergelaten stoelen die oorspronkelijk gediend hebben om de mensen en hun achterwerk gedurende de dag te ontlasten.

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (6) oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (7)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (1)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (4)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (9)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (7)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (1)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (8)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (3)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (5)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (2)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (6)

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (5) oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (8)

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (1)

Prins Willem-Alexanderbrug over de Waal tijdens een grauwe dag.

pwa-brug-grijze-dag-donker-weer

Een grauwe grijze dag waar ik een beetje moedeloos en stil van werd. Geen regen, geen zon – wel wind. De Prins Willem-Alexanderbrug stak hard af tegen de witte achtergrond. Stilstaand water, en zwart-wit, even bewegingsloos.

Pagina 1 van 812345...Laatste pagina »