echteld

Schilderachtig herfstlicht op de uiterwaarden langs de Waal.

Dromerig verliest de natuur haar scherpe tekening aan het einde van de middag, als het warme herfstlicht een warme deken van schilderachtige penseelstreken over het gras, de bomen en struiken legt.

 

Hier langs de Waal varen de schepen druk voorbij, om in een moment gevangen te worden in de brede zonnestraal, die op het punt staat achter de horizon te verdwijnen; een donker wolk hangt al als een strijdbaar leger in de lucht; blauwe uur – voorwaarts.

 

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (2)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (3)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (4)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (5)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (6)

Wandeling uiterwaarden echteld fotografie (1)

Samen vergroeide bomen op de vroegere veerstoep in Echteld.

Naast de Prins Willem-Alexanderbrug in Echteld staan al vele jaren deze twee, samen met elkaar tot één vergroeide bomen. Ze zijn een herinnering aan de dagen van weleer, toen er nog geen brug lag en er op de huidige plaats van de brug een veerstoep was. Verdere informatie over de geschiedenis heb ik niet kunnen vinden. De bomen zijn in ieder jaar getijde een bijzonder monument op de uiterwaarden.

Kasteel Wijenburg in Echteld, op een mistige winterdag.

Op een mistige dag ziet alles er anders uit, de wereld wordt steeds kleiner en je voelt je letterlijk in de wolken. Hier bij Kasteel Wijenburg in Echteld, waar de kerstboom de winterse sfeer nog versterkt voel je jezelf even helemaal terug in de tijd. De ijsvorming op de struiken, bomen en planten geeft alles een extra lading.

Het Laantje naar Parijs, van waar je normaal al het kasteel en de Echteldse kerk ziet, was nu gehuld in mist, en leek een mysterieuze uitnodiging te verbergen naar een onbekende plaats. De mist.

Verzamelde stoelen, achtergelaten en vergeten.

Af en toe kom ik een lege vergeten stoel tegen op de uiterwaarden of bij een verlaten huis, soms staan er twee, vaak zijn ze al wat ledematen verloren of juist bevolkt door groenig. Ze stralen wat bijzonders uit die achtergelaten stoelen die oorspronkelijk gediend hebben om de mensen en hun achterwerk gedurende de dag te ontlasten.

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (6) oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (7)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (1)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (4)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (9)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (7)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (1)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (8)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (3)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (5)

achtergelaten-stoelen-eenzaam-hout (2)

vergeten-stoelen-fotoserie-eenzame-stoel (6)

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (5) oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (8)

oude-verlaten-stoelen-geportreteerd (1)

Sint Jan de Doperkerk te Echteld met Romaanse onderbouw.

Zodra je het hek doorkomt richting de begraafplaats langs de Sint Jan de Doperkerk in Echteld waan je je al snel vele eeuwen terug in de tijd. Persoonlijk heb ik een grote voorliefde voor de sfeer die rondom kerken hangt. Het waren in het verleden ware hoekstenen in de samenleving.

De onderste laag stenen van de kerk, doet ook zeer oud aan. Het doet mij denken aan de middeleeuwen. De steenopbouw lijkt op de kerk langs de dijk in Dodewaard. De toren stamt uit 1835.

Bij de ingang aan de zuidkant zie je de ronde boog die doet denken aan de Romaanse cultuur. Vele eeuwen geleden. Deze ingang kwam tevoorschijn toen men aan het einde van de 19e eeuw de pleisterlaag aan de buitenzijde verwijderde en opeens een doorgang bloot kwam te liggen.

Het koor is uit de 14e eeuw en haar tufstenen bekleding laat zien hoe zo’n kerk eigenlijk een bouwsel is van vele handen en tijden. Herstel werkzaamheden, vergroten van de kerk, enz.

De begraafplaats die op de voorgrond zichtbaar is, is overigens nog steeds in gebruik.

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (4)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (3)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (5)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (6)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (7)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (1)

Sint-Jan-de-Doperkerk-Echteld-Protestantse-gemeente (2)

Regenluchten langs de uiterwaarden in Echteld.

De wind was gaan liggen en de zon liet zich vandaag geregeld zien, langs de uiterwaarden waren flinke plassen water ontstaan. Bomen stonden niet langer droog, en het landschap kreeg ondanks dat het toch niet heel warm was net iets van die lentegloed.

Zo’n blauwe voorjaarslucht met stapelwolken die je doen wegdromen. Het was slechts een korte droom want ik kon net op tijd onder de PWA brug vluchten en daar met mijn capuchon op gedraaid tegen de regen schuilen. Een flinke hoosbui trok over. Dat is ook deze tijd van het jaar. Ook mooi.

regenlucht-echteld-uiterwaarden (4)

regenlucht-echteld-uiterwaarden (1)

regenlucht-echteld-uiterwaarden (3)

regenlucht-echteld-uiterwaarden (5)

Brand Bredesteeg Tiel sloop boerderij zaterdag 26-12-2015.

Gisteravond is één van de op de nominatie om gesloopt te worden staande boerderijen in vlammen opgegaan. Alle boerderijen langs de Bredesteeg (sinds januari van dit jaar behorende bij Tiel) zijn in de afgelopen 2 jaar gesloopt of zullen dat nog worden. Dit om plaats te maken voor de uitbreiding van bedrijventerrein Medel. Deze boerderij waar ik vorige week nog langs kwam is volledig verwoest, de gevel aan de voorzijde staat nog maar daar is ook alles mee gezegd.

Onder de foto’s van de uitgebrande boerderij heb ik ook een serie geplaatst van de reeds verdwenen boerderijen. Binnen afzienbare tijd zal het een lege landweg zijn en nog enkele jaren later een bedrijventerrein, best vervreemdend om zo een landelijk net buiten Tiel gelegen gebied zo snel te zien veranderen, en zelfs van Echteld, ingekapseld door Tiel te worden!

brand-bredesteeg-tiel-boerderij-zaterdag-26-12-2015 (1)

brand-bredesteeg-tiel-boerderij-zaterdag-26-12-2015 (2)

brand-bredesteeg-tiel-boerderij-zaterdag-26-12-2015 (4)

brand-bredesteeg-tiel-boerderij-zaterdag-26-12-2015 (3)

 

 

 

Mist boven de Waal en de verlichte PWA brug.

prins-willem-alexanderbrug-nacht-mist-waal

De normaal zo donkere Prins Willem-Alexanderbrug ziet er nu deze maand wel erg romantisch uit met zo’n oranjerode verlichting die diep in het water van de Waal weerspiegeld. De mist geeft het geheel een dromerige sfeer en toen ik op een van de basaltblokken zat om de foto te maken kwam er ook nog een verlicht cruiseschip voorbij. De verlichte ruimten en kamers op het schip gaven me het gevoel naar een droombeeld te kijken van een voorbijkomende huiskamer. Erg mooi die sfeer bij nacht!

 

 

Oude volkswagendeur uiterwaarden Echteld.

uiterwaarden-volkswagen-deur-verroest-echteld

Terwijl de najaarszon de omgeving een warme kleur geeft viel mijn oog tijdens de wandeling over de uiterwaarden in Echteld nabij de Prins Willem-Alexanderbrug direct op de overeind staande compleet verroeste deur van een Volkswagen. Door het lage water op de uiterwaarden waren de verroeste stukken auto bloot komen te liggen. Zo te zien is de auto hier al decennia geleden te water geraakt en door de tijd ingehaald als een geschiedenis met een al lang geleden vergeten verhaal. Zou wel graag willen weten wat er gebeurd is, en wanneer; iets wat wellicht nooit meer te achterhalen valt.

Verlaten landweg naar de Prins-Bernhardsluizen in Tiel.

landweg-echteld-straatfoto-nacht

 

Er is iets bijzonders met die verlaten door licht en donker als een levendige tegenstelling imploderende landweggetjes aan de hand. Het overgebleven licht staat als als een ster in de verte die je de weg wijst, een weg die je wil volgen, een weg die  leidt naar de wereld, die kleine verlaten weggetjes zijn net als ontbrekende stukjes in een labyrint; losse eindjes tussen de hoofdwegen. Achterdeurtjes van licht.

Zomergloed op de uiterwaarden in Echteld.

zonsondergang-echteld-uiterwaarden-zomer-gloed

 

De uiterwaarden langs de Waal in Echteld worden normaliter bevolkt door grote groepen ganzen en een koppel zwanen die al sissend hun stijf gehouden lange nek naar je toedraaien en vervolgens met die daar boven op die nek geplaatste kop, waarin twee stuurs kijkende ogen – die eerder aan door de wol geverfde huurmoordenaars zouden kunnen toebehoren – je aanstaren met een koude agressieve blik die je er al snel bewust van maakt dat deze beestjes niet aan free pics doen.

Het jaargetijde is er een van droogte, het water en de modder is verdwenen: verruild voor plasjes harig graswater en zoals ik het zelf maar benoem…een miraculeuze massamoord onder de ganzen. Er zijn nauwelijks nog ganzen op de uiterwaarden hier, terwijl er hele families woonden als een verdrietgetto in de Betuwe.

Nu zijn er vooral veel predators uit de steekmug hoek. Deze hele grote muggen die blij naar het licht van de zaklamp toe kruipen en vervolgens in de schaduw mijn armen en benen leegzuigen, zijn primitief angstaanjagend zoals ze met hun veel te lange poten in de lucht op je toe fladderen op een tegelijkertijd lachwekkende ontwapenende manier omdat zulke insecten toch totaal geen efficiëntie hebben in hun lijf.

De bomen zijn ook al in het donker gehuld, en het water weerspiegeld nog wat flarden van voorbij drijvende rood gekleurde wolken die als bebloede soldaten terug naar huis keren, afkomstig van het luchtslagveld waar de zon dagelijks verdreven wordt naar andere uit het oog liggende werelden. Daar waar de oorlog niet langer door wolken maar door capitulerende schaduwloze zwarte materie overwonnen wordt.

“De getijden spreiden zich niet enkel uit over het water, en het donker is slechts een goed scherm om dromen op te projecteren”, denk ik dan maar, als ik hier zo alleen ben om trofeeën te jagen met mijn camera en welhaast zeker weet dat ik een vos op een meter of twintig voorbij zie vliegen.

Slootje langs Kasteel Wijenburg in de zon.

sloot-zon-echteld-kasteel-wijenburg

In de wind bewegen de takken en de bosjes bladeren die eraan hangen dapper heen en weer, de stroming in het slootje is nauwelijks merkbaar teer en toch waakzaam aanwezig, en is eigenlijk niet meer dan een doorgeefluik voor de reflecties van de kleine en grotere bomen rondom de sloot geworden.

Het tafereel van de zon die achter de bomen weer doorbreekt wordt bijna als een schilderij, dat de natuur toch zoveel schakeringen van niet te benoemen verf in haar scheppende penseelstreken kan leggen is verbluffend en komt naar mijn idee het vaakst naar voren in het onbeduidende kleinschalige als slootjes, struiken en andere losse deeltjes tussen het bewoonde en onbewoonde gebied.

Kasteel Wijenburg te Echteld met de slotgracht.

kasteel-wijenburg-echteld-slotgracht

Verborgen tussen de bomen staat het prachtige Kasteel Wijenburg. Gelegen in Echteld en vanuit de kasteeltuin kijk je uit op het mooie kerkje van Echteld en de fruitbomen op de omliggende velden. Kasteel Wijenburg werd in de 12e eeuw gebouwd en laat in de 13e eeuw (1271) kwam het kasteel in handen van de familie Van Wijhe, die generatie op generatie bijna 500 jaar bewoonden.

Het kasteel kent een roerige geschiedenis, maar is in de loop der jaren zoals te voelen is – veilig omringt door de bomen duidelijk tot rust gekomen. Nu vinden vele trouwerijen plaats op het kasteel en net nadat ik deze foto had gemaakt kwam er al weer een stelletje de tuin in lopen samen met de fotograaf en zijn zoomlens die totaal ongeschikt is voor dit soort fotografie maar er altijd indrukwekkend pro uit ziet.

Prins Willem-Alexanderbrug in het blauwe uur gezien met enkele gedachten.

De Prins Willem-Alexanderbrug ongeveer een half uur nadat de zon is ondergegaan, het avondrood gloeit nog wat na in het diepe blauw van de aankomende nacht die niet kan verhullen dat de sterren al - als zouden zij klaar voor voorstelling nummer zoveel en zoveel – hun plek hebben ingenomen in de niet op de lens te vangen grootheid van de ruimte. Een auto raast voorbij, het krakende geluid van een uitlaat, van de wind, van zijn achter verlichting die als een mes door het beeld snijdt en eigenlijk niet kan voorkomen dat de wond binnen enkele seconden geheeld zal zijn waarna de brug telkens weer in zijn zonderlinge stilte vervalt en ik me er niet aan kan onttrekken mij heel klein en nietig te voelen tussen de grote betonnen staturen die zonder betekenis anders dan een technisch verhaal – ondanks zichzelf – mythische bouwwerken voor een avond tussen de sterren worden.

De Prins Willem-Alexanderbrug ongeveer een half uur nadat de zon is ondergegaan, het avondrood gloeit nog wat na in het diepe blauw van de aankomende nacht die niet kan verhullen dat de sterren al – als zouden zij klaar voor aanvang van voorstelling nummer zoveel en zoveel – hun plek hebben ingenomen in de niet op de lens te vangen grootheid van de ruimte.

Een auto raast voorbij, het krakende geluid van een uitlaat, van de wind, van zijn achter verlichting die als een mes door het beeld snijdt en eigenlijk niet kan voorkomen dat de wond binnen enkele seconden geheeld zal zijn waarna de brug telkens weer in zijn zonderlinge stilte vervalt en ik me er niet aan kan onttrekken mij heel klein en nietig te voelen tussen de grote betonnen staturen die zonder betekenis anders dan een technisch verhaal – ondanks zichzelf – mythische bouwwerken voor een avond tussen de sterren worden.

Een wijze boom, klein en groot in het landschap langs de Waal in Echteld.

Boom, gegroeide boom, ontgroeningsrituelende boom, dappere boom, geverafgode boom, ontzettende wat zou ik je nog zeggende kunnende boom, takken van herinneringen dragende onderwatergelaten boom. <br /><br /> De donkere tijd, de lente; het zonlicht blaast het stof door de wortels van de boom, die jonge – als we naar lengte zouden meten – boom die op het kleine stukje grond in het water eigenlijk ontdekkingsloos de getijden op zich voelt afwachten als een boot op zee die wanhopig boven de vloed probeert uit te spartelen terwijl de grote kapitein de rafelranden van zijn schipperstrui weet droog te houden. <br /><br /> <i>Weet de boom van het eb?</i> De Waal; dat hij op de uiterwaarden staat?  In het landschap, de boom “ik zeg je speciaal ontkennend, een beetje mispelend <b>gedag</b>, om onder mijn zonden voor jou lijden in mijn papieren boek uit te komen”, de ganzen kennen mij, de vogels horen mij – welke letters horen bij jou? <br /><br /> Als een teken in de lucht, herinner ik mij, de boom was er voor het geschreven woord. De boom was het leven; via de stam drong men door tot in de hemel in tijden van de levensboom cultus…de totempaal; wat hoop ik dat de wortels diep in mij door zullen groeien – niet van boompje lief, maar wel van zijn haast wel filosofische berusting om deels landschapseigenaar te zijn.

Boom, vergroeide boom, ontgroeningsrituelende oude boom, onschuldige kinderen verstoppende boom, jij verafgoodde boom, ontzettende wat zou ik je nog kunnen zeggende boom, takken van herinneringen dragende ter water gelaten struik; van hartjes en kussen in weeïge lucht gevangen schavuit en toehoorder van prille watergolven in jeugdige ontluiking.

Regentijd dan lente en het zonlicht blaast het stof door de wortels van de boom, die jonge – als we naar lengte zouden meten – boom die op het kleine lapje grond in het water eigenlijk ontdekkingsloos de getijden op zich voelt afwachten als een boot op zee die wanhopig boven de vloed probeert uit te spartelen terwijl de forse kapitein de rafelranden van zijn schipperstrui weet droog te houden.

Weet de boom van het eb? De Waal; dat hij op de uiterwaarden staat?

In het landschap, de boom “ik zeg je speciaal ontkennend, een beetje smiespelend, zelfs geplaagd misbedeeld wetende van velen van jou hun toekomst – gedag, om onder mijn zonden voor jou lijden in mijn papieren boek uit te komen”, de ganzen kennen mij, de vogels horen mij – welke letters horen bij jou?

Wat hoop ik dat jouw wortels diep in mij door zullen groeien – niet van boompje lief, maar wel van zijn gestremde wijsheid om zijn door wind gestriemde medailles van jaren op zijn bast te verdedigen als mede landschapseigenaar van een voor bomen te vlak stuk land.

Grote wolk met een regenboog en daarboven de maan al langs de Bredesteeg in Echteld.

Een grote witte wolk hing boven de weilanden langs de Bredesteeg in Echteld, plots kwam er ook nog een regenboog te voor schijn en boven de wolken was ook nog de maan te zien. Het is moeilijk voor te stellen dat binnen enkele jaren dit terrein veranderd zal zijn in een bedrijventerrein. Ik ben enigszins nostalgische maar tegelijkertijd geloof ik ook wel in de vooruitgang; dingen kunnen niet hetzelfde blijven – maar voor nu is het nog genieten om net over de brug in Tiel te komen en dan al midden in de weilanden en de natuur te staan.

Een grote witte wolk hing boven de weilanden langs de Bredesteeg in Echteld, plots kwam er ook nog een regenboog te voor schijn en boven de wolken was ook nog de maan te zien. Het is moeilijk voor te stellen dat binnen enkele jaren dit terrein veranderd zal zijn in een bedrijventerrein. Ik ben enigszins nostalgische maar tegelijkertijd geloof ik ook wel in de vooruitgang; dingen kunnen niet hetzelfde blijven – maar voor nu is het nog genieten om net over de brug in Tiel te komen en dan al midden in de weilanden en de natuur te staan.

K3Delta met drukte op het land tijdens het hooiseizoen in Echteld.

Toen ik in de zomer van 2012 onderweg naar Rhenen was op de fiets zag ik een enorme bedrijvigheid gaande op het korenveld langs de Medelsestraat in Echteld. Op de achtergrond staat K3 zandwinning. De werkers hadden het warm en zo boven af de heuvel gezien was het alsof ik opeens in de tijd teruggeplaatst werd na een Frans landschap uit de vorige eeuw.

Toen ik in de zomer van 2012 onderweg naar Rhenen was op de fiets zag ik een enorme bedrijvigheid gaande op het korenveld langs de Medelsestraat in Echteld. Op de achtergrond staat K3 zandwinning. De werkers hadden het warm en zo boven af de heuvel gezien was het alsof ik opeens in de tijd teruggeplaatst werd na een Frans landschap uit de vorige eeuw.Van deze foto is ook een prachtige groot formaat afdruk uitgevoerd in anti-reflex museum acrylglas te koop waarvan er slechts 5 in opdracht afgedrukt worden. Bekijk in de winkel

 

 

De trein naar Arnhem passeert voormalig treinstation Echteld bij avond.

De trein richting Arnhem raast voorbij, het station Echteld is verlicht; de mensen zitten binnen in afwachting van het avondeten, het ruisen van de trein zal ze al lang niet meer doen laten opkijken. Ik heb zo vaak in de trein gezeten, het landschap niet ziende óf juist wel. Ik vond het altijd zo grappig dat als ik mij er op focuste dan zag ik alleen nog de palen die scheurtjes sloegen in het open veld tussen Tiel en Arnhem. <br /><br /> De ochtenden die kil waren, de avonden nat, de keren dat er geen treinen reden. Het spoor vervuld mij altijd met een zekere afkeer door de wetmatige zekerheid van een bijna kansloze missie om op tijd te komen en het gevoel in een feest te zijn beland. Een trein is als een ontsnapping waar je niets voor hoeft te doen; je stapt in en krijgt het weerbericht in de vorm van een wisselend landschap voorgeschoteld en je ontwaakt langzaam richting plaats van aankomst. <br /><br /> Het station Echteld is al ver voor mijn geboorte gesloten, al was het als ik uit school kwam wel altijd een herkenningspunt, enkele minuten later waren er de sluizen, dan de flats waar ik ooit als pas geborene de eerste 2 jaar van mijn leven doorbracht, dan het huis waar ik woonde, de volkstuintjes (de trein reed dan al zo langzaam dat het leek alsof deze stilstond, en de jassen werden vlug aangedaan; sommigen stonden al 10 minuten van te voren bij deur te wachten om er het eerst uit te kunnen springen – dat scheelde weer 10 sec. op de laatste inzittende van de coupé) en uiteindelijk het perron wat stinkend naar de diesel uit de boemel trein je welkom in Tiel groette.

De trein richting Arnhem raast voorbij, het station Echteld is verlicht; de mensen zitten binnen in afwachting van het avondeten, het ruisen van de trein zal ze al lang niet meer doen laten opkijken. Ik heb zo vaak in de trein gezeten, het landschap niet ziende óf juist wel. Ik vond het altijd zo grappig dat als ik mij er op focuste dan zag ik alleen nog de palen die scheurtjes sloegen in het open veld tussen Tiel en Arnhem.

De ochtenden die kil waren, de avonden nat, de keren dat er geen treinen reden. Het spoor vervuld mij altijd met een zekere afkeer door de wetmatige zekerheid van een bijna kansloze missie om op tijd te komen en het gevoel in een feest te zijn beland. Een trein is als een ontsnapping waar je niets voor hoeft te doen; je stapt in en krijgt het weerbericht in de vorm van een wisselend landschap voorgeschoteld en je ontwaakt langzaam richting plaats van aankomst.

Het station Echteld is al ver voor mijn geboorte gesloten, al was het als ik uit school kwam wel altijd een herkenningspunt, enkele minuten later waren er de sluizen, dan de flats waar ik ooit als pas geborene de eerste 2 jaar van mijn leven doorbracht, dan het huis waar ik woonde, de volkstuintjes (de trein reed dan al zo langzaam dat het leek alsof deze stilstond, en de jassen werden vlug aangedaan; sommigen stonden al 10 minuten van te voren bij deur te wachten om er het eerst uit te kunnen springen – dat scheelde weer 10 sec. op de laatste inzittende van de coupé) en uiteindelijk het perron wat stinkend naar de diesel uit de boemel trein je welkom in Tiel heette.

Kerstboom met sinaasappels langs de Waal op de uiterwaarden aangespoeld.

Het water in de Waal is zakkende, veel rotzooi is aangespoeld. Plastic flessen, wijnflessen, schoenen, emmers en een hele kerstboom die verdronken tussen de bergen takken en hooi lag. Ik zette de boom overeind en hing er wat aangespoelde sinaasappels in als herinnering aan het afgelopen jaar. Wat gaat die tijd toch verdomde snel. Het is al al weer eind januari. Één maand voorbij in het nieuwe jaar sinds kerstmis. De boom heeft nu toch nog een mooi plekkie gekregen tussen het groen.

Het water in de Waal is zakkende, veel rotzooi is aangespoeld. Plastic flessen, wijnflessen, schoenen, emmers en een hele kerstboom die verdronken tussen de bergen takken en hooi lag. Ik zette de boom overeind en hing er wat aangespoelde sinaasappels in als herinnering aan het afgelopen jaar. Wat gaat die tijd toch verdomde snel. Het is al al weer eind januari. Één maand voorbij in het nieuwe jaar sinds kerstmis. De boom heeft nu toch nog een mooi plekkie gekregen tussen het groen.

Vergeten pop als stukje verleden bij een te slopen boerderij langs de Bredesteeg in Echteld.

Wederom wordt een boerderij gesloopt langs de Bredesteeg in Echteld om plaats te maken voor bedrijventerrein Medel. Hoewel de verboden toegang bordjes meer dan duidelijk aanwezig waren kon ik mij er toch niet van weerhouden om even binnen te kijken om een serie foto’s hiervan te maken.  In een van de schuren zag ik deze pop liggen, verdrietig; achtergelaten met haar haren door de waar en lege blikjes, stukken hout en een vergeeld tapijt om haar heen. Toen ik haar buiten op deze stoel zette en achter haar het kleine kinderwagentje van rotan zette bekroop mij past echt heel erg het gevoel van een vergeten verleden.  Een gisteren en een eergisteren op deze boerderij. Een boerderij met 100 jaar geschiedenis, een voor eeuwig veranderend landschap, de zonsopkomst met het loeien van de koeien, het kraaien van de haan, het ijs van de winter en de in je neus wroetende landgeurtjes van de warme zomerdagen. De oorlogsdagen van een eerste en een tweede wereldoorlog, grote gebeurtenissen die als vergeten golven in een zee nooit de weilanden overspoeld hebben om de gedachten van de bewoners te bereiken. De tijd van knisperend haardvuur en samenzang is voorbij, de grote hoge gevels zullen weldra deze straat omsluiten; het is toekomstmuziek die je vastgrijpt.Het simpele geluk van spelende kinderen; een in de lucht zwevende pop wiens beentjes dralen op de zachte wind zullen altijd wel blijven bestaan – misschien in de vorm van een app. Het mooie is dat er vandaag en morgen is om te mijmeren over weleer en hier dankbaar voor te mogen en kunnen zijn.

Wederom wordt een boerderij gesloopt langs de Bredesteeg in Echteld om plaats te maken voor bedrijventerrein Medel. Hoewel de verboden toegang bordjes meer dan duidelijk aanwezig waren kon ik mij er toch niet van weerhouden om even binnen te kijken om een serie foto’s hiervan te maken.

In een van de schuren zag ik deze pop liggen, verdrietig; achtergelaten met haar haren door de war en lege blikjes, stukken hout en een vergeeld tapijt om haar heen. Toen ik haar buiten op deze stoel zette en achter haar het kleine kinderwagentje van rotan zette bekroop mij past echt heel erg het gevoel van een vergeten verleden. Een gisteren en een eergisteren op deze boerderij.

Een boerderij met 100 jaar geschiedenis, een voor eeuwig veranderend landschap, de zonsopkomst met het loeien van de koeien, het kraaien van de haan, het ijs van de winter en de in je neus wroetende landgeurtjes van de warme zomerdagen.

De oorlogsdagen van een eerste en een tweede wereldoorlog, grote gebeurtenissen die als vergeten golven in een zee nooit de weilanden overspoeld hebben om de gedachten van de bewoners te bereiken. De tijd van knisperend haardvuur en samenzang is voorbij, de grote hoge gevels zullen weldra deze straat omsluiten; het is toekomstmuziek die je vastgrijpt.

Het simpele geluk van spelende kinderen; een in de lucht zwevende pop wiens beentjes dralen op de zachte wind zullen altijd wel blijven bestaan – misschien in de vorm van een app. Het mooie is dat er vandaag en morgen is om te mijmeren over weleer en hier dankbaar voor te mogen en kunnen zijn.
 

Station Echteld langs de Stationsweg diende tussen 1882 en 1938 als treinstation.

Langs de Stationsweg in Echteld staat het statige stationsgebouw uit 1882. Speciaal voor de familie van Balveren die toen op het kasteel Wijenburgh woonden werd het station gebouwd. Via de uitgang van het kasteel loopt het Laantje naar Parijs rechtstreeks naar het station. In 1938 werd het station gesloten en de NS wou het stationnetje eind jaren 70 slopen wat men gelukkig heeft kunnen tegenhouden. Thans wonen er mensen in die voorzichtig het station in mooie staat herstellen. Toen ik er deze zondag op de fiets langs kwam viel mij op dat de hele tuin leeggehaald was waardoor ik het station nu ook van opzij kon zien. Ik had graag een foto ervan gemaakt met passerende trein, echter na 20 minuten wachten kwam er nog geen trein aan.

Langs de Stationsweg in Echteld staat het statige stationsgebouw uit 1882. Speciaal voor de familie van Balveren die toen op het kasteel Wijenburgh woonden werd het station gebouwd. Via de uitgang van het kasteel loopt het Laantje naar Parijs rechtstreeks naar het station. In 1938 werd het station gesloten en de NS wou het stationnetje eind jaren 70 slopen wat men gelukkig heeft kunnen tegenhouden. Thans wonen er mensen in die voorzichtig het station in mooie staat herstellen. Toen ik er deze zondag op de fiets langs kwam viel mij op dat de hele tuin leeggehaald was waardoor ik het station nu ook van opzij kon zien. Ik had graag een foto ervan gemaakt met passerende trein, echter na 20 minuten wachten kwam er nog geen trein aan.