Galg ‘t Gerecht te Amerongen, executie Jan Spycker 1687.

Geplaatst op maandag 13 maart 2017

Gisteren reed ik op de fiets langs de oude algemene begraafplaats in Amerongen en zag al slingerend tussen de bomen door een hekwerkje staan. Dichterbij gekomen dacht ik dat het de ruïne van een oud gebouw was. Thuis gekomen bleek dit “’t Gerecht”, de galg te zijn van Amerongen.

Deze galg heeft hier tussen 1350 en 1800 dienst gedaan en is in al die jaren slechts éénmaal ingezet als executiemiddel en bleek toen bovendien ongeschikt. Dit was in 1687 toen ene Jan Spijcker uit Breukelen hier ter dood werd veroordeeld.

Jan Spijcker had op 30 maart 1687 tijdens een uit de hand gelopen ruzie de Herbergier Cornelis Arisz Bosch van de Keyserskroon te Breukelen ernstig verwond met messteken, nadat hij eerder op de dag al eens de herberg was uitgezet.

Toen Jan Spijcker de volgende dag hoorde dat de Herbergier overleden was aan zijn verwondingen vluchtte Jan richting Amerongen waar hij al snel aangehouden werd. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf door middel van het zwaard (onthoofding) en kreeg bovendien een geldboete.

Er werd in Utrecht een beul “besteld” die de terechtstelling zou komen uitvoeren en een lokale timmerman kreeg de opdracht om een schavot en doodskist in elkaar te timmeren. In de vroege middag van zaterdag 12 april 1687 werd de executie door de beul uitgevoerd, nog geen 2 weken na de uit de hand gelopen ruzie en doodslag van de Herbergier.

Dit speelde zich dus hier af op de plaats waar ik de foto’s maakte. Het bleek dus allerminst een gebouw te zijn, maar een heus overblijfsel van een heftige geschiedenis, nu ruim 300 jaar geleden.