gepeersonaliseerd Tiel

Waterkant; een gepeersonaliseerd kunstwerk rondom de Waal.

Geplaatst op dinsdag 21 augustus 2018

Gepeersonaliseerd Tiel Peer Met Kunst Hart Van Tiel

Het is verbazend hoe een kunstwerk kan ontstaan, en vooral hoe deze zijn eigen leven kan gaan leiden. In het kader van Gepeersonaliseerd Tiel ontstaat er een serie peren die van kunst voorzien zijn. Voor mij wilde ik “iets” doen rondom het thema van De Waal. Wat de Waal voor mij betekend; oorspronkelijk ging ik met zand en acrylverf in de weer op de peer; wat niet zo heel goed uitpakte. Het blijft allemaal zo plat als een geplakt plaatje.. Met purschuim kon ik een soort diepzee gevoel krijgen van spelonken waar je tussen kan kijken; waar je in kan verdwalen als kijker en kleine momentjes kunt ontrafelen.

Hierbij werd ik vooral geïnspireerd door de muzikale compositie “Aquarium” van de Franse componist Camille Saint-Saëns; de geluiden lijken die van een langzaam afdalen in de diepte van het water, met verrassende wendingen. Ook had ik in mijn achterhoofd een idee van een klomp klei uit de Waal trekken; alsof je een blok leven aan het water onttrekt – het water sijpelt aan alle kanten tussen de modder door en creëert een soort berglandschapje van groeven en het modderige bruin is opeens heel afwisselend geworden in haar bruin kleurige tinten.

Aan de bovenkant zou een serie foto’s komen van de Tielse skyline; echter dit was al snel onnodig, het zou de hele beweeglijkheid ontkracht hebben, door voor zo’n direct beeld als een foto te gaan; het werd dus een purschuim fruitboom, een fruitboom voor een dromer. De dromer die uitkijkt over de wereld aan de waterkant – zich niet echt gewaar van hetgeen onder hem gebeurd, doch welzeker bewust van de hele belevingswereld die hij in zich opzuigt – waardoor het water mij doet denken aan het onbewuste ontstaan van de kleine beeldende invallen en gedachten als ik dan tegen de avond, in het najaar, terwijl de lucht intens diepblauw kleurt, langs de rivier slenter. De rivier die als aan de Waal geborene door je aderen stroomt.

 

De officiële onthulling van de peren vind plaats op 2 september 2018.

Gepeersonaliseerd Tiel Waterkant Kunstwerk Jean Paulopperman

Gepeersonaliseerd Tiel; grote kunststof peren voorzien van kunst.

Geplaatst op zaterdag 4 augustus 2018

Gepeersonaliseerd Tiel Kunst Kunstenaars Kunststof Peer Beschilderen

Afgelopen jaar was er tijdens het jaarlijkse Fruitcorso een mini tentoonstelling van een aantal kunststof peren die beschilderd of bewerkt waren tot een heus kunstwerk. Het initiatief hiertoe kwam van Ondernemersvereniging Hart van Tiel. Dit onder de noemer Gepeersonaliseerd. Het Creatief Platform Tiel (website) heeft dit jaar de taak op zich genomen om 18 peren van kunst te voorzien.

Ik ben nu bezig met de Creatief Platform peer, deze wordt gepeersonaliseerd met kleurige papiertjes die als een creatieve veelzijdige uitspatting over de peer uitgestrooid zijn, behangplaksel, matte vernis en een dikke laag glasheldere uv bestendige epoxy houdt het geheel bij elkaar.

Het aanbrengen van de epoxy was een heel karwei, zoals op de foto te zien is, moest ik de hele tijd met een gasbrander de opstijgende luchtbelletjes verjagen, tot er een glad geheel ontstond.