molen

Molenmuseum de Valk in Leiden langs de Rijnsburgersingel.

Geplaatst op vrijdag 29 april 2016

Terwijl een visser vlak voor mijn ogen vol trots en met glunderende ogen een vis omhoog takelde uit het water in de Rijnsburgersingel – om even later de vis – al schuddend in hoop van vrijheid – over te hevelen naar zijn schepnet, liet de zon haar laatste warme gloed van de dag achter op de wieken van molenmuseum De Valk in Leiden.

Het dagscherm werd langzaam ingewisseld; krakende wielen verdwenen uit mijn gehoor en een rumoerig; zij het wat onzeker lentescherm met avondkleuren kreeg ik daar voor terug.
Mensen in het postzegelparkje wandelend, een oordopjes daggeluid-afgesloten jogger, de geconcentreerde visser, huppelspringende honden – altijd vakkundig de poep van een andere hond ontwijkend tussen het gras en bovenal de volle maan, die vanachter het atmosferische wolkengordijn zijn opwachting maakte voor een stralende nacht.

Molen De Valk kent een lange geschiedenis, gebouwd in 1743 na enige bonje met het Leidse Timmermansgilde. 20 juli 1743 begon men met de bouw en reeds 11 weken later op 7 oktober 1743 was met klaar met de romp.

Tijdens de tweede wereldoorlog maalde de molen tarwemeel dat slechts “op de bon” verstrekt mocht worden aan de mensen, terwijl 2 jaar later het tarwemeel al zo schaars was geworden dat men rogge door het tarwe moest mengen, en in de hongerwinter van 44-45 werden er door gebrek aan beter ‘groene erwten’ gemalen voor de gaarkeukens.

Toen molenaar Willem van Rhijn overleed in 1964, kreeg de molen een nieuwe functie: het werd een molenmuseum. In 1966 werd het molenmuseum geopend en vandaag de dag is het nog steeds een gemeentelijk molenmuseum. De molen en het museum vallen nu ook onder het Erfgoed Leiden en Omstreken.

Op 2 juni 2016 bestaat het molenmuseum 50 jaar! Deze mijlpaal wordt op 27 en 28 mei uitgebreid gevierd tijdense de Leidense Museumnacht door middel van een licht en beeldshow gemaakt door Blauwe Uur.

De zon valt nog op de molen, terwijl ik zelf door het stukje park verder vooruit stap; naast de achtergebleven voetstappen en fietsbandensporen van anderen. Het is fijn reizen met een koffer vol wetenswaardigheden.

Rijnsburgersingel-Leiden-molen-molenmuseum-de-valk-lammermarkt-stellingmolen (1)

Rijnsburgersingel-Leiden-molen-molenmuseum-de-valk-lammermarkt-stellingmolen (2)

De Korenbloem te Zoelen bij zonsondergang gezien.

Geplaatst op woensdag 13 januari 2016

zoelen-molen-zonsondergang

De zon verdween al gloeiend achter de wolken, het licht hangt dromerig over het Betuwse landschap met op de voorgrond molen de Korenbloem te Zoelen. Bij toeval vond ik gisteren in de tweedehandswinkel een erg oude Helios lens, een soort Leica kopie uit Rusland, het glas vergeeld, met olie op de lens waardoor je een soort natuurlijk mist/heiig weer filter krijgt met een gele ondertoon, mooi om de smoezelige sfeer van de zon over de Betuwse velden mee vast te leggen!

Molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede met ster van Bethlehem.

Geplaatst op dinsdag 8 december 2015

molen-rijn-en-lek-wijk-bij-duurstede-ster-van-bethlehem

Kerstmis-kerst-ster-Korenmolen-Rijn-en-Lek-wijk-bij-duurstede

Terwijl ik dacht dat het vandaag droog zou blijven, begon het te regenen toen ik in de Kaapse Bossen liep, niet echt een heel fijn gevoel…met het idee nog zo’n 25 kilometer naar huis te moeten fietsen vanaf Doorn. Toen ik mij er bij neer had gelegd dat het niet zo snel meer droog zou gaan worden, bedacht ik mij dat de reflecties van het water op de straten en de omgeving natuurlijk wel voor prachtige weerkaatsingen zorgen. Toen ik in Wijk bij Duurstede was met mijn fiets zag ik de ster van Bethlehem branden bovenin de Molen Rijn en Lek.

In de haven lag ook nog een bootje met verlichting. Aangezien ik toch al drijfnat was, kon ik net zo goed proberen om daar ook nog een mooie foto van te maken, alvorens terug naar Tiel te fietsen. Het is een prachtige molen die het landschap altijd domineert, en nu met de ster van kerstmis erbij is het natuurlijk helemaal een prachtig plaatje!

Marsch molen te Lienden met op de voorgrond koeien tussen de boterbloemen.

Geplaatst op zaterdag 23 mei 2015

De koeien staan vrolijk in de wei tussen de boterbloemen langs de Marsdijk in Lienden met op de achtergrond de molen De Marsch. Deze molen is gebouw in 1885 en daarvoor stond er ook al een molen. Een mooi idee dat ik weet niet hoeveel mensen hier in ruim een eeuw de Marsdijk gepasseerd hebben, in verschillende klederdrachten, onder verschillende omstandigheden etc. Dat vind ik het leuke aan molens, ze zijn echte tijdloze bakens in het landschap.

De koeien staan vrolijk in de wei tussen de boterbloemen langs de Marsdijk in Lienden met op de achtergrond de molen De Marsch. Deze molen is gebouw in 1885 en daarvoor stond er ook al een molen. Een mooi idee dat ik weet niet hoeveel mensen hier in ruim een eeuw de Marsdijk gepasseerd hebben, in verschillende klederdrachten, onder verschillende omstandigheden etc. Dat vind ik het leuke aan molens, ze zijn echte tijdloze bakens in het landschap.

Molen Prins van Oranje te Buren langs de Molenwal uit 1716 (hersteld 1911).

Geplaatst op zondag 17 mei 2015

Met molens heb ik altijd het gevoel dat ik kijk naar brokjes geschiedenis die al het moderne overwonnen hebben, de korenmolen maalt het koren en in één adem kan je wel stellen dat de molen er niet om maalt wat er over zijn positie of vreemdsoortige bouwstijl met die vier wieken en taps toelopende stenen vorm waar ook nog eens een wandeleiland omheen gebouwd is een eind boven de grond die nietsvermoedende mensen wat schrik kan aanjagen door het krakende hout. Gelukkig hoorde ik vanmiddag dat krakend hout een goed teken is; het slootje naast de molen leek me ook al niet diep genoeg om in te vallen.

De molen Prins van Oranje staat op een plek waar al omstreeks 1575 een molen stond (dit jaartal is te achterhalen doordat de toenmalige molen in dat jaar volledig door brand werd vernietigd). In 1577 kwam een nieuwe molen die door zijn slechte staat in 1716 door de huidige molen is vervangen. Een bijzonder idee toch dat deze molen al zoveel eeuwen het stadsgezicht bepaald als je langs de Walmuur waar nu volkstuintjes langs de Korne liggen de stad benaderd.

In 1911 brandde de molen wederom af, waarna de molen hersteld en verhoogd werd. Jaren later werd vooral door de sterk gedaalde vraag naar gemalen tarwe de molen aangekocht door de gemeente Buren. In 1952 werd de molen aan de buitenzijde gerestaureerd en in 1974 werd de molen weer van een maalwerk voorzien. Op de molen wordt nog steeds op vrijwillige basis volkorenmeel gemalen. De molen is open voor bezoek op dinsdag, donderdag en zaterdag tussen 10:00 en 16:00 uur.

Nu is de molen voorzien van vlaggetjes, erg leuk. Grappig detail: de molenaar is iemand van ongeveer mijn leeftijd of iets jonger. Eigenlijk heb ik het beeld daarbij van oude mensen die nog met hun laatste krachten de molen draaiende houden en communicatief niet veel verder komen als de molen maalt het koren en dit is een molensteen. Verrassend dus.

kruiwiel-molen-prins-van-oranje-lambertuskerk-buren-17-mei-2015

kruiwiel-molen-prins-van-oranje-buren

stadsgezicht-buren-prins-van-oranje-17-mei-2015

lambertuskerk-buren-vanaf-prins-van-oranje-17-mei-2015

weilanden-buren-17-mei-2015

deur-molen-prins-van-oranje-buren

 

oude-molenaar-prins-van-oranje-buren-17-mei-2015

molensteen-molen-prins-van-oranje-buren

houten-stoel-molen-prins-van-oranje

Voorjaar in Ingen langs de Fruithof met molen Op hoop van Beter.

Geplaatst op dinsdag 14 april 2015

Als ik vanuit Elst in de richting van Tiel fiets via Ingen ga ik meestal via de kerk en dan langs de Molenstraat in de richting van Tiel. Vandaag besloot ik eens door de fietsen en kwam zo in het straatje de Fruithof terecht; over het brugje heen had ik een heel mooi voorjaarsgezicht op het water en tussen de bomen door kon ik de molen “Op hoop van beter” zien. Een erg leuk plekje zo langs mijn normale route.

Als ik vanuit Elst in de richting van Tiel fiets via Ingen ga ik meestal via de kerk en dan langs de Molenstraat in de richting van Tiel. Vandaag besloot ik eens door de fietsen en kwam zo in het straatje de Fruithof terecht; over het brugje heen had ik een heel mooi voorjaarsgezicht op het water en tussen de bomen door kon ik de molen “Op hoop van beter” zien. Een erg leuk plekje zo langs mijn normale route.

De Marsch poldermolen uit 1885 aan de Marsdijk te Lienden vanaf de Oude Rijn gezien.

Geplaatst op zondag 5 april 2015

De Marsch poldermolen ligt aan de Marsdijk te Lienden en is gebouwd in 1885, nadat de oude molen op deze plek in juli 1884 volledig afbrandde.  Deze foto heb ik gemaakt vanaf het riet langs de Oude Rijn. Een beetje lastig om zo dichtbij te komen zonder hinderlijke rietstengels op de foto te krijgen. De Marsch heeft als poldermolen zijn laatste dienst bewezen in 1962.

De Marsch poldermolen ligt aan de Marsdijk te Lienden en is gebouwd in 1885, nadat de oude molen op deze plek in juli 1884 volledig afbrandde. Deze foto heb ik gemaakt vanaf het riet langs de Oude Rijn. Een beetje lastig om zo dichtbij te komen zonder hinderlijke rietstengels op de foto te krijgen. De Marsch heeft als poldermolen zijn laatste dienst bewezen in 1962.

Molen De Hoop te Culemborg uit 1854 aan het einde van de middag gezien.

Geplaatst op zondag 8 maart 2015

In de binnenstad van Culemborg staat de prachtige stellingmolen “De Hoop”, de molen valt van ver al op en staat statig in de open ruimte langs de weg. De molen stamt uit 1854 toen deze molen op initiatief van Jilles van Zoelen gebouwd werd; Gilles vertrok echter al na enkele jaren weer uit Culemborg en de molen werd al in 1856 geveild en verkocht aan ene Dirk van Aalst uit Den Haag. Reden was wellicht een stormschade en van Zoelen had niet het geld om de molen op te knappen.  <br /><br /> De naam “De Hoop” stamt uit 1889 toen in een schrijven de molen de naam meekreeg van een steenen windkorenmolen met de naam “De Hoop”. Vlak voor het begin van de 20e eeuw werd de molen voorzien van een gasmoter voor het geval er geen wind stond om de molen aan te drijven. <br /><br />  In de eerste 30 jaar van de 20e eeuw raakte de molen in verval en de molen werd in 1930 gekocht door Dirk Koedam en vanaf die tijd was de molen vooral in gebruik als opslagruimte. In 1977 werd de molen gekocht door de gemeente Culemborg. De molen is weer maalvaardig gemaakt in 1993 en nu op zaterdag tussen 10:00 en 16:00 geopend voor publiek.

In de binnenstad van Culemborg staat de prachtige stellingmolen “De Hoop”, de molen valt van ver al op en staat statig in de open ruimte langs de weg. De molen stamt uit 1854 toen deze molen op initiatief van Jilles van Zoelen gebouwd werd; Gilles vertrok echter al na enkele jaren weer uit Culemborg en de molen werd al in 1856 geveild en verkocht aan ene Dirk van Aalst uit Den Haag. Reden was wellicht een stormschade en van Zoelen had niet het geld om de molen op te knappen.

De naam “De Hoop” stamt uit 1889 toen in een schrijven de molen de naam meekreeg van een steenen windkorenmolen met de naam “De Hoop”. Vlak voor het begin van de 20e eeuw werd de molen voorzien van een gasmoter voor het geval er geen wind stond om de molen aan te drijven.

De molen kreeg al vrij snel de bijnaam ‘molen van Kruijssen”, de eigenaar van de molen eind 19e eeuw. In de eerste 30 jaar van de 20e eeuw raakte de molen in verval en de molen werd in 1930 gekocht door Dirk Koedam en vanaf die tijd was de molen vooral in gebruik als opslagruimte. In 1977 werd de molen gekocht door de gemeente Culemborg. De molen is weer maalvaardig gemaakt in 1993 en nu op zaterdag tussen 10:00 en 16:00 geopend voor publiek.

De naam “De Hoop” stamt uit 1889 toen in een schrijven de molen de naam meekreeg van een steenen windkorenmolen met de naam “De Hoop”. Vlak voor het begin van de 20e eeuw werd de molen voorzien van een gasmoter voor het geval er geen wind stond om de molen aan te drijven.

In de eerste 30 jaar van de 20e eeuw raakte de molen in verval en de molen werd in 1930 gekocht door Dirk Koedam en vanaf die tijd was de molen vooral in gebruik als opslagruimte. In 1977 werd de molen gekocht door de gemeente Culemborg. De molen is weer maalvaardig gemaakt in 1993 en nu op zaterdag tussen 10:00 en 16:00 geopend voor publiek.

Hanen op de Appeldijk in Deil vlakbij molen de Vlinder.

Geplaatst op donderdag 19 februari 2015

Toen ik met de fiets over de Appeldijk kwam in Deil zag ik al een koppel hanen op het fietspad lopen; toen ik er aan kwam doken ze snel weg! Toen ik even later terug kwam over het fietspad liepen ze er weer en kon ik mooi een foto maken van ze. Ze kwamen mij achterna gelopen in hoop van voer, maar helaas had ik dat niet voor ze. Mijn cameralens die ik vandaag bij me had deed een beetje vreemd waardoor er een soort vage schimmige laag over de foto kwam die het geheel een beetje een oudere sfeer geeft. Thuis besloot ik dat gevoel nog wat te versterken. Leuk die oude stukjes Betuwe!

Toen ik met de fiets over de Appeldijk kwam in Deil zag ik al een koppel hanen op het fietspad lopen; toen ik er aan kwam doken ze snel weg! Toen ik even later terug kwam over het fietspad liepen ze er weer en kon ik mooi een foto maken van ze. Ze kwamen mij achterna gelopen in hoop van voer, maar helaas had ik dat niet voor ze. Mijn cameralens die ik vandaag bij me had deed een beetje vreemd waardoor er een soort vage schimmige laag over de foto kwam die het geheel een beetje een oudere sfeer geeft. Thuis besloot ik dat gevoel nog wat te versterken. Leuk die oude stukjes Betuwe!

Schapen en molen de Vlinder langs de Linge in Deil op een koude februari dag.

Geplaatst op donderdag 19 februari 2015

Vandaag leek mij een goede dag om mijn nieuwe fiets te proberen, morgen en in het weekend zal het meer wisselvallig worden en ondanks de wind leek het lekker weer. Het bleek vooral een erg koude wind te zijn, maar toch nog zo’n 45km gefietst. Wilde de molen in Deil; de Vlinder wel eens zien. Ik zie daar dagelijks foto’s van voorbij komen op Facebook en Twitter. Een erg mooie molen zo aan de Linge in hartje Betuwe. <br /><br /> Een gebrek aan blauwe lucht – eerder een grijze nevel – over het landschap maakte het wel lastig om er een foto van te maken. Gelukkig liepen er in de wei 2 dikke ongeschoren schapen rond te scharrelen, die best wel honger hadden. Met behulp van wat stukjes appel kon ik ze mooi in lijn met de molen krijgen, al keken ze wel wat tegensputterend opzij tijdens het maken van de foto.

Vandaag leek mij een goede dag om mijn nieuwe fiets te proberen, morgen en in het weekend zal het meer wisselvallig worden en ondanks de wind leek het lekker weer. Het bleek vooral een erg koude wind te zijn, maar toch nog zo’n 45km gefietst. Wilde de molen in Deil; de Vlinder wel eens zien. Ik zie daar dagelijks foto’s van voorbij komen op Facebook en Twitter. Een erg mooie molen zo aan de Linge in hartje Betuwe.

Een gebrek aan blauwe lucht – eerder een grijze nevel – over het landschap maakte het wel lastig om er een foto van te maken. Gelukkig liepen er in de wei 2 dikke ongeschoren schapen rond te scharrelen, die best wel honger hadden. Met behulp van wat stukjes appel kon ik ze mooi in lijn met de molen krijgen, al keken ze wel wat tegensputterend opzij tijdens het maken van de foto.