Ochten

Nieuwsgierige koeien in het weiland langs de Waal.

Onbesuisd nieuwsgierig stappen de koeien door het nog heerlijk eetbare hoge gras. De herfst is al aangebroken en het zal ze niet deren. Bij hen hoor je geen geloei over de kleur van een andere koe d’r vacht, geen gedoe over haast en tijd, geen micro overleg over stappen en bereikte doelen.

Kijk…een vreemdeling met camera ter hand, en een inspectie van mijn handen volgt, een tong glibbert over mijn handpalm en briesend neusgeblaas volgt; koeienkennismaking en dan is fotograferen toegestaan.

Gedenkteken Bonegraafseweg Ochten, neergestortte Dakota 1944.

Gedenkteken-dakota-Bonegraafseweg-Ochten (1)

Gedenkteken-dakota-Bonegraafseweg-Ochten (2)

Gedenkteken-dakota-Bonegraafseweg-Ochten (3)

Langs de Bonegraafseweg tussen Ochten en Dodewaard staat langs de weg dit gedenkteken. Achter in het veld zijn op 18 september 1944, 6 Amerikanen en 18 Engelsen om het leven gekomen toen de Dakota waarin zij zaten neerstortte. De achttien Engelse parachutisten zouden gedropt worden ten westen van Arnhem toen zij plotsklaps hier in de uiterwaarden bij Ochten samen met enkele andere vliegtuigen onder vuur genomen werden door het Duitse luchtafqweergeschut.

De omgekomen bemanningsleden die behoorden tot de Amerikaanse 314e Troop Carrier Command:

J.W. Bobo
G.A. Collier
X.C. Connett
H.G. Honeysett
L.A. Ottoway
H.Pluemer

De omgekomen parachutisten die behoorden tot het Engelse 156e Parachute Battalion:

G.T. Brownlow
A. Butler
H. Clayton
J.F. Clayton
R. Fuller
D.L. George
G.H. Gilliver
H. Hopwood
E.E. Johns
R. Killingworth
J.C. Kinsley-Smith
O. Lilly
H.J. Philpotts
H. Stanyer
TH. Stevens
P. Taylor
G. Tutton
J. Wilson

Nieuwsgierige koe in de wei komt even heel dichtbij met zijn snoet.

Onderweg naar huis kwam ik in de wei nog een aantal vrolijke koeien tegen, ze liepen genietend en nieuwsgierig rond door het onder hun poten slinkende gras en zagen mijn camera zoals gewoonlijk aan voor iets heel lekkers. Wellicht is de geur van elektronica voor hun het signaal aan het einde van de dag; eindelijk van die klossende liters melk af! <br /><br /> De bruine was het meest nieuwsgierig en had al snel zijn angst overwonnen ten overstaan van de rest, die het zaakje van de vreemde fotograaf wel eerst een beetje zouden wilden aftasten en zoals koeien nieuwsgierig kunnen kijken met tegelijkertijd een angstige trilling in de plooien van hun kop en speciaal rondom de ogen die zodra ik mij beweeg ze meteen doet opveren en enkele stappen in overmatige schrik; die volkomen ongepast overkomt ten opzichte van de wijziging in mijn zithouding van gehurkt naar op mijn knieën, naar achteren doet verplaatsen.

Onderweg naar huis kwam ik in de wei nog een aantal vrolijke koeien tegen, ze liepen genietend en nieuwsgierig rond door het onder hun poten slinkende gras en zag mijn camera zoals gewoonlijk aan voor iets heel lekkers. Wellicht is de geur van elektronica voor hun het signaal aan het einde van de dag; eindelijk van die klossende liters melk af!

De bruine was het meest nieuwsgierig en had al snel zijn angst overwonnen ten overstaan van de rest, die het zaakje van de vreemde fotograaf wel eerst een beetje zouden wilden aftasten en zoals koeien nieuwsgierig kunnen kijken met tegelijkertijd een angstige trilling in de plooien van hun kop en speciaal rondom de ogen die zodra ik mij beweeg ze meteen doet opveren en enkele stappen in overmatige schrik; die volkomen ongepast overkomt ten opzichte van de wijziging in mijn zithouding van gehurkt naar op mijn knieën, naar achteren doet verplaatsen.

Pagina 1 van 3123