Hotel Rembrandt Arnhem aan de Patersstraat geschiedenis.

Geplaatst op woensdag 19 april 2017

Achter bioscoop Rembrandt en het Velperplein staat enigszins verdwaald en ingehaald door de tijd het Hotel Rembrandt. De lichtbalk aan de gevel en vooral de ingang geven het gevoel in een verdwaalde jaren ’70 horror film te gaan belanden.

Afgelopen maand werd dit gevoel werkelijkheid toen de 75 jarige eigenaar en nog iemand anders in het hotel vermoord werden, vermoedelijk door een voortvluchtige tbs’er. De kaarsen en bloemen geven het geheel een macabere uitstraling.

Benieuwd als ik ben naar geschiedenis, blijkt dit hotel gebouwd te zijn in 1890 als dubbele woning. In één van woningen woonde een Joodse familie tot 1943, en daarna kwamen er NSB’ers in. Toen de Duitsers de oorlog verloren en het pand leeg kwam te staan, trok de familie Peters in de ene helft, en de andere helft werd eveneens verhuurd.

In 1953 werd de familie Peters eigenaar van hun deel van het huis wat toen al als bed and breakfast door hen verhuurd werd. Enkele jaren later in 1966 kocht de huidige eigenaar het andere deel van het pand erbij.

De buitenkant heeft in de loop der tijd grondige veranderingen ondergaan, waardoor het er niet direct als een 120 jaar oud pand uitziet.