Tag: Varik

Koeien langs de uiterwaarden in Varik als een schilderij.

koeien-uiterwaarden-varik-molen-zomerdag

Dromerig en wat loom door de zomerhitte stonden en lagen de koeien aan het water op de uiterwaarden in Varik. Af en toe keken ze mij aan en dan vervielen ze weer in rustige in zichzelf gekeerde rust. Op de achtergrond zie je nog molen de Bol te Varik. De diepgroene zomertinten van het gras en de bomen samen met de koeien doen me meteen aan een schilderij van Paulus Potter uit een ver verleden denken.

Hoog water en natte sneeuw rondom de Waal.

Er stond behoorlijk wat wind en de natte sneeuw blies vrolijk in mijn gezicht, geen enkele fietser op de dijk en af en toe een verdwaalde automobilist. De wereld lijkt dan zo overdreven stil, terwijl je op de achtergrond de golvende Waal hoort. Het water klotst tegen de kant, en probeert zich verder op te dringen terwijl in Duitsland de oevers al weer opdrogen.

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (7)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (1)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (6)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (4)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (5)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (3)

hoog-water-waal-zennewijnen-varik (2)

Zomeren langs de Waal in Varik, met voetveer Neptunus I.

veerpont-varik-zomer-waal-kamperen

Terwijl de hitte vandaag drukkend en benauwend aanwezig was, vertoonden de fietsers zich als een lang lint over de dijk, de ene elektrisch voorzien, of juist puffend, sommige snel als licht met openhangende shirts terwijl zoutachtig zweet parelend op het wielrennersfietsframe viel en nog andere mensen die juist kalm als bij een doordachte hink-stap sprong stoppen voor iedere mogelijke bezienswaardigheid.

Langs de Waal ervaar ik de typische “toen was geluk heel gewoon” momenten. Een koelbox de wagen in, een passen en meten van centimeters; hier en daar wat getier om de parasol die zoveel plaats inneemt boven op de koelbox dat de vouwstoelen er net niet tussen passen, waardoor het aluminium verbogen dreigt te raken – waarom zitten er tegenwoordig ook zoveel rondingen in auto’s. De Neptunus I komt voorbij met een verse groep fietsers en wandelaars, maar ook mensen uit Varik die even met het pontje naar de overkant verkassen, genietend in de zon, van het zand en het verkoelende water in de Waal.