wetlands

Nieuwsgierige paarden tussen de bloemenvelden.

Geplaatst op zondag 17 juni 2018

Black Beauty Zwart Paard In De Natuur

Terwijl de bloemen onder mijn voeten knisperen en de blauwe lucht nadrukkelijk aanwezig was in de vroege zomerdagen, hadden de paarden mij al ver vooruit in de gaten. Nieuwsgierig kwamen ze een voor een kennis maken. Een beetje duwen en ik moest mijn best doen om hun al te nieuwsgierige kaken te vermijden. Een mooi leven; in de natuur.

 

Struinen en beleven langs de Waal in verschillende jaargetijden.

Geplaatst op maandag 13 februari 2017

Al struinend langs de Waal kom je van alles tegen, kleine aangespoelde verhalen, vormen die tot de verbeelding spreken, nietszeggende stukken fruit die toch weer een heel anders iets worden zodra je ze in een schelp legt, een toetsenbord met Waal achtergrond, stukgeslagen tv’s en zo veel meer! Even je hoofd leeg maken en luisteren naar de stroom golven, de Waal is altijd een fijne plek om te zijn!

Drinkende paarden op de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op woensdag 8 juni 2016

drinkende-paarden-waal-wetlands-tiel

Het zijn behoorlijk temperamentvolle paarden die nu op de Wetlands lopen. Geen paarden om zomaar dicht bij in de buurt te komen in tegenstelling tot de paardengroep van een aantal jaren geleden. Na een vluchtige kennismaking kon ik wel een foto van ze maken terwijl ze wat water dronken uit de Waal. Een mooi gezicht.

Vallende roos langs de Waal op de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op vrijdag 8 april 2016

bar-le-duc-waal-roos-tiel-strand

Of het nou de frisse buitenlucht is, weet ik niet, maar ik wordt altijd zo eh “kleinschalig” creatief als ik langs de Waal wandel. Heb inmiddels al een hele serie – fijne vondsten – gemaakt.

Het waterpeil in de Waal is inmiddels al weer een stuk gezakt en zodoende blijven er veel aangespoelde spullen achter. Ik wil nog steeds een keer een groot stilleven maken van de aangespoelde resten groenten en fruit, maar heb nooit een zakje bij me, en om die restjes nou in de hand te pakken..is ook geen heel fijn idee.

Tussen de schelpen zag ik dit roosje liggen, een beetje verdord maar toch ook nog niet helemaal bewust van haar bloeiende – in de vaas op de keukentafel van de schipper – periode, tot haar val in de Waal tussen de rest van het afval en haar rust tussen de korrels zand in een plaats ver van haar met soortgenoten gevulde bloemenwinkel.

Enkele bladeren vielen van het roosje af toen ik haar oppakte en meenam. In een eerste ingeving dacht ik: “..dat is leuk als die tussen de schelpen staat”, maar toen ontdekte ik het pak Bar-Le-Duc.

Dit was natuurlijk wel een één-tweetje, zo’n verwrongen vaas van de moderne maatschappij…een plaats waar water om de paar meter uit kranen stroomt verkoopt men ook om de paar meter flesjes kant en klaar water.

Het waaide behoorlijk en telkens als ik het pak wilde vullen met water, stroomde er water uit de gehavende bodem van het pal. Ondertussen waren mijn broekspijpen nat, de sokken en de waterdichte schoenen sopten…want waterdicht geldt natuurlijk alleen tot de rand van de schoen.

Op het strand maakte ik deze foto, een windvlaag blies net het pak om en het deed me denken aan een foto van een soldaat, de vallende soldaat die Robert Capa al dan niet geënsceneerd fotografeerde.

Even later lag de roos stil op de grond, terwijl de bladeren nog wat bewogen in de wind, en ik bedacht ik mij nog: “wat is het geweldig niet alleen te kunnen fotograferen, maar ook om erover te kunnen vertellen”.

Mandarijnschelpje op de Wetlands gespot.

Geplaatst op woensdag 30 maart 2016

mandarijn-schelp-wetlands-kunst-foto

Helemaal “waar” kan het natuurlijk niet zijn, maar het viel mij direct op hoezeer ze samen zouden kunnen gaan, de schelp en het mandarijntje die ik al voor de helft opgegeten had. Als een soort wonderbaarlijk zeewezen kon de mandarijn haar intrek nemen in het huis van de schelp om daar als een zeevrucht met Spaanse roots verder te groeien. Zo bedenk je nog eens wat tijdens de wandelingen over de uiterwaarden. 🙂

Boom met wortels op de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 29 maart 2016

bomen-wetlands-tiel-voorjaar-zwart-wit-foto

Het was net alsof een grote klauw van een vogel zich in de grond voor mijn ogen drukte. Kronkelig liep het water terug richting de Waal en de wolken waren even een beetje donker maar neigden toch al snel weer naar de meer lichte tonen die het voorjaar toebehoren. Verdroogde wortels maken altijd zo’n beangstigende levende indruk, als zouden het tentakels zijn die met verenigde krachten al het water opsabbelen richting de stam.

Hier op de Wetlands komen en gaan de jaargetijden heel geleidelijk en toch zie je altijd verschillen in sfeer. Je bent in Tiel en toch even weg uit de stad. Heerlijk om hier te wandelen, ondanks de opeens opgeworpen brug midden in de natuur.

Ooievaars op hun nest langs de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 29 maart 2016

ooievaar-wetlands-tiel-aankomst-landing-vertrek (2)

Wat onwennig vlogen er eerst twee ooievaars rondjes rondom het nest langs de Wetlands in Tiel, even later leek er iets mis te gaan toen er maar liefst een stuk of vijf ooievaars door de lucht cirkelden. De huidige bewoners van het nest lieten zich niet door de indringers van de wijs brengen en ze keerden ondanks mijn aanwezigheid al snel terug op hun nest om even later het nest toch weer vlug te verlaten.

In het tegenlicht met die prachtige Hollandse luchten langs de Waal levert het een heerlijk schouwspel op waarbij je het liefst onderuit gezakt met de camera iedere beweging zou willen volgen van de ooievaars, maar ja, ben er ook voor mijn sportieve – zij het wat eenvoudige, korte wandeling door de natuur langs de Waal.

In ieder jaargetijde is het hier een fijne plek en zou zowat een boekje kunnen maken over de jaargetijden alhier.

Space tennis shuttle langs de Waal op de wetlands.

Geplaatst op woensdag 24 februari 2016

shuttle-tennis-vallen-gevonden

Terwijl ik door de drassige grond banjerde langs de Waal die inmiddels al weer een flink eind gezakt is, viel mij oog op de wat verfromfraaide shuttle. Ik dacht meteen wat het zou het gaaf zijn als ik foto van dit ding kan maken alsof ie echt als een spaceshuttle met rode neus omlaag valt.

Een leuk idee, alleen het nadeel bleek dat de wind buiten en de geringe scherptediepte die ik wilde samen met handmatig scherpstellen niet goed samen ging met de snelheid waarmee de shuttle viel. Uiteindelijk na 57 keer bukken en opnieuw laten vallen had ik de foto! Achtergrond vaag en mysterieus en toch iets bewegelijk’s in de shuttle.

Geen idee of het wat toevoegt aan de fotografie, maar wel tof als het lukt zo’n ideetje.

Koude januari middag op de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 19 januari 2016

Een koude dag in januari, op de Wetlands heeft zich al behoorlijk wat ijs gevormd en her en der hangen kleine voorzichtige ijspegeltjes aan de waterkant. Een ganzenei; gebroken met een randje ijs doet denken aan het afgelopen voorjaar, de jonge levendige ganzenkuikens, de dagen dat ik hier loop in mijn blote buik en korte broek, tshirt in de tas, te warm. Nu is de handschoen nog koud. De middagzon toonde zich wel mooi, en het is toch ondanks dat ik de Wetlands onderhand wel kan uittekenen altijd fijn om hier te wandelen.

wetlands-ijs-winter-2015-2016 (1)

wetlands-ijs-winter-2015-2016 (2)

wetlands-ijs-winter-2015-2016 (3)

wetlands-ijs-winter-2015-2016 (4)

Paarden op de Wetlands op een grauwe zomerdag.

Geplaatst op woensdag 19 augustus 2015

wetlands-tiel-paarden-zomer-sneeuw

 

Zodra je de wereld om je heen vertaald in zwarte en witte tinten wordt deze wereld heel anders, het geelgroene gras wordt als sneeuw, de wolken meer dreigend en het kleine stroompje water dat als een levensaders de Waal verbindt met de uiterwaarden wordt dan toch net even anders. Het zou zowaar winter in de zomerdag kunnen zijn.

Waterschap past de oevers aan langs de Tielse Wetlands.

Geplaatst op dinsdag 14 juli 2015

Het is een grote zandberg op de mooie Wetlands waar ik zo graag wandel, het strand is bedekt met aangeleverd zand en langs de Ophemertsedijk zag ik deze grote graafmachine staan. Mooi met de rode kleur tegen de dreigende lucht op de achtergrond die mij even later flink zou gaan nat spetteren. Het doel van al dit werk is om meer ruimte voor het water, de waterkwaliteit en de oevers meer aantrekkelijk te maken voor planten en dieren. De werkzaamheden zelf zullen medio oktober starten.

werkzaamheden-wetlands-tiel

Franse Bulldog bewaakt de aardbeienkraam langs de weg.

Geplaatst op woensdag 17 juni 2015

boxer-ophemertsedijk-tiel-bewaken-aardbeien-kraam-dijkwinkel

Toen ik over de Ophemertsedijk kwam zag ik deze vrolijke Franse Bulldog liggen te slapen onder de kraam met op de toonbank enkele doosjes aardbeien, na even twijfelen keerde ik om, wilde er graag een foto van maken.

Helaas had het beestje mij al snel in de gaten en kwam al kwispelend op mij af, heb hem al eens terug naar huis geleid toen hij wat verloren op de Wetlands liep.

Graag wilde ik hem weer onder de kraam zien, echter slim als hij is, voldeed ie daar niet aan en ging lekker uitgebreid midden op de weg liggen slapen, toen maar deze foto gemaakt van de slaperige stal bewaker.

Ganzen bij zonsondergang op de Wetlands in Tiel.

Geplaatst op dinsdag 2 juni 2015

Het is vandaag haast niet voor te stellen hoe fijn weer we af en toe hebben hier in de Betuwe, morgen wordt het warmer, echter vandaag zal het een dag om snel te vergeten zijn. Aan het einde van de middag mag ik er door om de fiets op te halen aan de andere kant van Tiel die voor reparatie weg is. Deze ganzen op de foto zal dat niet veel kunnen schelen, die vermaken zich gebroederlijk op het water aan de Tielse Wetlands en in het vage oranje zonlicht schijnt het dat ik even niet langer in de Betuwe, vlak bij huis ben maar ergens in een ver weg natuurfilm ben beland. Hoor ik daar nou vaag op de achtergrond de Britse bioloog David Attenborough een verhaal over het paargedrag van ganzen vertellen?

Het is vandaag haast niet voor te stellen hoe fijn weer we af en toe hebben hier in de Betuwe, morgen wordt het warmer, echter vandaag zal het een dag om snel te vergeten zijn. Aan het einde van de middag mag ik er door om de fiets op te halen aan de andere kant van Tiel die voor reparatie weg is. Deze ganzen op de foto zal dat niet veel kunnen schelen, die vermaken zich gebroederlijk op het water aan de Tielse Wetlands en in het vage oranje zonlicht schijnt het dat ik even niet langer in de Betuwe, vlak bij huis ben maar ergens in een ver weg natuurfilm ben beland. Hoor ik daar nou vaag op de achtergrond de Britse bioloog David Attenborough een verhaal over het paargedrag van ganzen vertellen?