Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede op een zonnige winterdag gezien.

In Wijk bij Duurstede is het altijd net alsof de tijd even stilstaat, de oude gebouwen, het kasteel en vooral de molen Rijn en Lek geven je dit gevoel. Een kleine plaats aan de Nederrijn die vooral in de zomer druk bezocht wordt door dagjesmensen. Ik vond het erg leuk om de foto’s te bewerken alsof ze in de jaren 70 gemaakt zijn; een fijn nostalgisch gevoel.

 

 

Rozenstruik langs de Mazijk in Wijk bij Duurstede.

mazijk-rode-rozenstruik-gevel-wijk-bij-duurstede

Als je via de Mazijk het centrum van Wijk bij Duurstede inkomt onder de nauwe doorgang door, waan je je altijd even echt in een ver verleden. Nu in het voorjaar met de rozenstruiken die bloeien in de zon, het groen van de natuur wat steeds verder opzwelt en de platte toren van de Johannes de Doperkerk (een toren die oorspronkelijk zo hoog als die van Utrecht zou moeten worden) voel je de romantische warme sfeer van dit stadje echt opborrelen.

Molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede met ster van Bethlehem.

molen-rijn-en-lek-wijk-bij-duurstede-ster-van-bethlehem

Kerstmis-kerst-ster-Korenmolen-Rijn-en-Lek-wijk-bij-duurstede

Terwijl ik dacht dat het vandaag droog zou blijven, begon het te regenen toen ik in de Kaapse Bossen liep, niet echt een heel fijn gevoel…met het idee nog zo’n 25 kilometer naar huis te moeten fietsen vanaf Doorn. Toen ik mij er bij neer had gelegd dat het niet zo snel meer droog zou gaan worden, bedacht ik mij dat de reflecties van het water op de straten en de omgeving natuurlijk wel voor prachtige weerkaatsingen zorgen. Toen ik in Wijk bij Duurstede was met mijn fiets zag ik de ster van Bethlehem branden bovenin de Molen Rijn en Lek.

In de haven lag ook nog een bootje met verlichting. Aangezien ik toch al drijfnat was, kon ik net zo goed proberen om daar ook nog een mooie foto van te maken, alvorens terug naar Tiel te fietsen. Het is een prachtige molen die het landschap altijd domineert, en nu met de ster van kerstmis erbij is het natuurlijk helemaal een prachtig plaatje!

Café ‘t Hoff en de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede.

Cafe-t-Hoff-mazijk-grote-kerk-wijk-bij-duurstede

Als je laat in de avond over de Mazijk komt in Wijk bij Duurstede waan je jezelf echt in een tijd van weleer, honderden jaren geleden toen hier nog de Arkgracht lag die voerde van het kasteel naar de kerk. De bisschop van Utrecht: David van Bourgondië, woonde destijds in kasteel Duurstede. In de 17e eeuw is de gracht gedempt en heeft deze de naam gekregen van de familie Maseijck die er woonden; het werd de nu zo idyllisch aandoende Mazijk.

Vanaf het plantsoen heb je een prachtig middeleeuws uitzicht op de Grote Kerk en op de voorgrond enkele zeer oude huisjes, waar nu onder andere café ’t Hoff gevestigd zit. Dit Nederhof was oorspronkelijk het nevenresidentie en gastenverblijf. Er zitten op deze warme zomeravond nog wat mensen buiten op het terras en de klok op de Grote Kerk geeft aan dat het 10 voor half 12 in de avond is, heerlijk die bijzondere sfeer hier.

Pagina 1 van 212