Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede op een zonnige winterdag gezien.

Geplaatst op woensdag 14 februari 2018

In Wijk bij Duurstede is het altijd net alsof de tijd even stilstaat, de oude gebouwen, het kasteel en vooral de molen Rijn en Lek geven je dit gevoel. Een kleine plaats aan de Nederrijn die vooral in de zomer druk bezocht wordt door dagjesmensen. Ik vond het erg leuk om de foto’s te bewerken alsof ze in de jaren 70 gemaakt zijn; een fijn nostalgisch gevoel.

 

 

Rozenstruik langs de Mazijk in Wijk bij Duurstede.

Geplaatst op zondag 29 mei 2016

mazijk-rode-rozenstruik-gevel-wijk-bij-duurstede

Als je via de Mazijk het centrum van Wijk bij Duurstede inkomt onder de nauwe doorgang door, waan je je altijd even echt in een ver verleden. Nu in het voorjaar met de rozenstruiken die bloeien in de zon, het groen van de natuur wat steeds verder opzwelt en de platte toren van de Johannes de Doperkerk (een toren die oorspronkelijk zo hoog als die van Utrecht zou moeten worden) voel je de romantische warme sfeer van dit stadje echt opborrelen.

Molen Rijn en Lek in Wijk bij Duurstede met ster van Bethlehem.

Geplaatst op dinsdag 8 december 2015

molen-rijn-en-lek-wijk-bij-duurstede-ster-van-bethlehem

Kerstmis-kerst-ster-Korenmolen-Rijn-en-Lek-wijk-bij-duurstede

Terwijl ik dacht dat het vandaag droog zou blijven, begon het te regenen toen ik in de Kaapse Bossen liep, niet echt een heel fijn gevoel…met het idee nog zo’n 25 kilometer naar huis te moeten fietsen vanaf Doorn. Toen ik mij er bij neer had gelegd dat het niet zo snel meer droog zou gaan worden, bedacht ik mij dat de reflecties van het water op de straten en de omgeving natuurlijk wel voor prachtige weerkaatsingen zorgen. Toen ik in Wijk bij Duurstede was met mijn fiets zag ik de ster van Bethlehem branden bovenin de Molen Rijn en Lek.

In de haven lag ook nog een bootje met verlichting. Aangezien ik toch al drijfnat was, kon ik net zo goed proberen om daar ook nog een mooie foto van te maken, alvorens terug naar Tiel te fietsen. Het is een prachtige molen die het landschap altijd domineert, en nu met de ster van kerstmis erbij is het natuurlijk helemaal een prachtig plaatje!

Café ‘t Hoff en de Grote Kerk te Wijk bij Duurstede.

Geplaatst op vrijdag 3 juli 2015

Cafe-t-Hoff-mazijk-grote-kerk-wijk-bij-duurstede

Als je laat in de avond over de Mazijk komt in Wijk bij Duurstede waan je jezelf echt in een tijd van weleer, honderden jaren geleden toen hier nog de Arkgracht lag die voerde van het kasteel naar de kerk. De bisschop van Utrecht: David van Bourgondië, woonde destijds in kasteel Duurstede. In de 17e eeuw is de gracht gedempt en heeft deze de naam gekregen van de familie Maseijck die er woonden; het werd de nu zo idyllisch aandoende Mazijk.

Vanaf het plantsoen heb je een prachtig middeleeuws uitzicht op de Grote Kerk en op de voorgrond enkele zeer oude huisjes, waar nu onder andere café ’t Hoff gevestigd zit. Dit Nederhof was oorspronkelijk het nevenresidentie en gastenverblijf. Er zitten op deze warme zomeravond nog wat mensen buiten op het terras en de klok op de Grote Kerk geeft aan dat het 10 voor half 12 in de avond is, heerlijk die bijzondere sfeer hier.

Haven Wijk bij Duurstede bij volle maan gezien.

Geplaatst op donderdag 2 juli 2015

haven-wijk-bij-duurstede-nachtfotografie

Het was gisteravond heerlijk weer tot na middernacht, dus ik besloot om er nog even met de fiets op uit te trekken richting Wijk bij Duurstede. Aanvankelijk zou ik met de pont oversteken vanaf Rijswijk, en dan met de pont terug naar Beusichem, Buren en Tiel. Het was echter zo mooi rustig weer in Wijk bij Duurstede dat ik besloot om daar een aantal foto’s te maken, zoals deze van de haven met op de voorgrond nog een eend. De volle maan scheen fel over het water heen wat de hele omgeving een mooie mysterieuze gloed gaf. De blauwe gloed hing tot laat in de avond in de lucht.

Straatjes in Wijk bij Duurstede tegen de avond halverwege november 2014.

Geplaatst op vrijdag 14 november 2014

De molen Rijn en Lek te Wijk bij Duurstede aan het begin van de avond, de molen is gebouwd in 1659. Het is de enige molen in Nederland die gebouwd is op een stadspoort. De poort waar deze op gebouwd is, dateert al uit de 14de eeuw. De Leuterpoort (vernoemd naar het buurtschap De Leuth). Het is een korenmolen en in principe is de molen iedere zondag te bezoeker en draaiende voor publiek met hulp van vrijwillige molenaars.In de jaren 20 leek het erop dat de molen gesloopt zou gaan worden maar door de oprichting van een comité die geld inzamelde kon de molen bijna 85 jaar geleden op 28 november 1929 overgedragen worden aan de Vereniging de Hollandsche Molen te Amsterdam. In het straatbeeld met de oude verlichting staat de molen prachtig, en is de molen al van ver te zien.

In de Klooster Leuterstraat te Wijk bij Duurstede staat de Johannes de Doper kerk. De kerk werd in 1834 in gebruik genomen na allerlei tegenspoed in de loop der jaren. In 1816 werd begonnen met de bouw en in 1818 werd de toren gebouwd. De kosten werden geraamd op 30.000 gulden en door een bijdrage van 2500 gulden door de Koning en maar liefst 500 gulden door de Gedeputeerde staten van de provincie kon de kerk afgemaakt worden. Indertijd hele bedragen uiteraard. In 1907 en in 1937 werd de kerk voor een deel herbouwd.

Terwijl de Rooms Katholieke kerk op de achtergrond rustig en vredig de avond in gaat met zijn hoge spits op de toren, schijnt de kerstverlichting boven de Oeverstraat dromerig en de lantaarns met hun warme gele licht geven het blauwe uur een mysterieus tintje. Het was wel verrassend om te zien dat de kerstbogen al hingen in de winkelstraten van de stad toen ik onder de Mazijk vandaan kwam. Leuk klein stadje bij avond is Wijk bij Duurstede met die oude gevels. Dit is de Peperstraat.

Het begint al donker te worden in de Klooster Leuterstraat zo tegen 17:00 uur. De winkels zijn nog verlicht en een meisje wandelt een beetje huppelend vooruit richting de Hema.

molen-rijn-en-lek-wijk-bij-duurstede-avond-verlichting

Roooms-katholieke-kerk-Klooster-Leuterstraat-wijk-bij-duurstede

kerstsfeer-oeverstraat-wijk-bij-duurstede

kerstverlichting-peperstraat-wijk-bij-duurstede

Klooster-Leuterstraat-Wijk-bij-Duurstede-avondverlichting

Ballon boven het Amsterdam-Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede.

Geplaatst op donderdag 13 november 2014

Toen ik op de fiets onderweg was naar Wijk bij Duurstede om enkele foto’s van de stad bij avond te maken en daarna weer terug naar Tiel te fietsen zag ik opeens een ballon in de lucht. Vreemd, want echt heel warm was het niet. Ik droeg weliswaar alleen een vest en nog geen jas maar zo hoog daarboven in de lucht zal het niet warm zijn. Wel een prachtig uitzicht over de stad natuurlijk.

Toen ik op de fiets onderweg was naar Wijk bij Duurstede om enkele foto’s van de stad bij avond te maken en daarna weer terug naar Tiel te fietsen zag ik opeens een ballon in de lucht. Vreemd, want echt heel warm was het niet. Ik droeg weliswaar alleen een vest en nog geen jas maar zo hoog daarboven in de lucht zal het niet warm zijn. Wel een prachtig uitzicht over de stad natuurlijk.

Even later dreef de ballon over het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik sprong snel de reling over  naar de andere kant van de weg aan de Romeinenbaan tegenover de sluizen en maakte deze foto van de zon die al een beetje aan het ondergaan was en de ballon die voort dreef over het kanaal verder de wijde omgeving in.

Even later dreef de ballon over het Amsterdam-Rijnkanaal. Ik sprong snel de reling over naar de andere kant van de weg aan de Romeinenbaan tegenover de sluizen en maakte deze foto van de zon die al een beetje aan het ondergaan was en de ballon die voort dreef over het kanaal verder de wijde omgeving in.