zoelen

Benzinestation Tweeboom aan de Achterstraat in Zoelen bij avond.

 

Als ik bij avond via de Achterstraat in Zoelen in de richting van Tiel ga, moet ik altijd denken aan de schilderijen van Edward Hopper als ik benzinestation Tweeboom zie. De 2 kleine pompjes die nog steeds werken, en waar je tegenwoordig zelfs met pin moet betalen; geen bediende meer met briefgeld vol olievlekjes en stinkende benzine geuren in de gure avondlucht maar tanken anno 2017. Het winkeltje erachter is open, het gelige licht gloeit; even zijn we de tijd kwijt.

Herfstdagen rondom Zoelen en de Linge.

Balancerend op het hekje naast de fruitboomgaard kon ik de bruingekleurde bladeren goed zien, verdwenen appels en peren en de Linge gedraagt zich “najaars”. De zon is erin geslaagd om zichzelf door de wolken te stuwen. Stuwen zoals het water onder haar in de Linge zichzelf ieder seizoen voortploegt.

 

In het Zoelense bos verjoeg ik per ongeluk enkele eenden die een fijne rustplek op een stuk half vergane boomstam hadden gevonden; het zal mijn verbeelding zijn – de paddenstoel verscholen tussen de struik deed me denken aan een zweefmolen zonder karretjes om te doen zweven – zweven tussen herfstzon en regen.

 

Wandeling door het Zoelense Bos met Minolta 58mm F1.2 lens.

De grijze lucht hangt droevig als een lap over de lente heen, buien en koelte karakteriseren dit voorjaar van 2017. De tulpen hebben moeite, en de bloesem en het opkomende fruit hebben er ook moeite mee, en de mensen die zo graag van het voorjaar zouden willen genieten ook. Hier in het Zoelense Bos worden de bomen groener en groener; het is nog dat twinkelende lichte voorjaarsgroen, het gevoel door de bladeren heen te kunnen kijken, zo licht en levendig groen.

Vandaag ging ik eens op stap met mijn lichtsterke Minolta 58mm F1.2 lens; een lens van meer dan 40 jaar oud en nog steeds duurder dan de gemiddelde autofocus zoomlens voor je camera; dat daar een reden voor is, blijkt natuurlijk uit de focus; ik ken geen andere lens die zo’n zachte achtergrondonscherpte geeft; het is aan de kwaliteit van de camera sensor om niet nog meer overgangen te kunnen laten zien. De Minolta 58mm F1.2 wordt dan ook niet voor niets de Queen of Bokeh genoemd (Bokeh is Japans voor achtergrondscherpte).

Bloesem aan de fruitbomen in Zoelen op een grijze lentedag.

Terwijl donkere wolken over de stad drijven als zou deze belegerd worden, staan even verderop de kronkelige en oud aandoende fruitboompjes vol in bloei. De bloesembloemen kronkelen als talloze zoete vlinders rondom de takken als zouden zij de boom helen en opnieuw kracht geven.

De kersenbloesem bladeren vallen al snel van de hoogstambomen, en kleuren het gras wit, alsof er een tapijt uitgerold wordt, ter verwelkoming van het nieuwe seizoen.

Hoogstam kersenbloesem in het Betuwse Zoelen.

Heb al zo vaak foto’s gemaakt van de kersenbloesem in de hoogstamboomgaard te Zoelen, en toch blijf ik mij ieder jaar verwonderen over het gezoem van de bijen, de in de wind wiegende talloze witte bloemen aan iedere tak van de fruitbomen, de zoete geur en de zon die het voorjaarsvuur steeds verder opstookt. Een van de takken met bloesem bloemen had zelfs een hartvorm!

Carbid schieten in Zoelen, met o.a. melkbussen.

Traditioneel wordt er in Zoelen met carbid geschoten. De rij begint met kleine melkbussen en eindigt met bussen van een flink kaliber. De doffe dreunen overstijgen de omgeving en zijn wijd in de omtrek te horen door hun bas, in tegenstelling tot het reguliere (zwaardere) knalvuurwerk. Op een veilige afstand stond een flinke groep mensen mee te kijken hoe de bussen geprepareerd werden.

Linge en Stefanuskerk te Zoelen bij avond gezien.

Ik stond hier al een uurtje eerder en toen was de lucht nog grijsblauw en dacht wat een mooie plek om een foto van Zoelen en de Stefanuskerk te maken in de schemering. Even een rondje gefietst en een uur later deze foto kunnen maken van de kerk en de Linge in het blauwe uur. Het huis op de hoek bleek ook nog mooi verlicht te zijn, kerststemming!

Deze foto is ook te bestellen in de webwinkel als wanddecoratie via: Linge en Stefanuskerk bij avond.

Koeien bij zonsondergang langs de Schuttersteeg in Zoelen.

koeien-schuttersteeg-zoelen-weiland-zwarte-witte-koe-zonsondergang

De zon liet zich gisteren gelukkig wel zien; vandaag leek het wel een oneindige ochtend die na de middaguren over ging in de volgende avond in dit week-vak van 7 dagen.

Een grijze donkere smurrie lucht die het landschap en de zich erin voortbewegende mensen in slaap sukkelt.

Twee koeien stonden samen in het weiland; een beetje elkaar besnuffelen, een vlieg die de zomertijd overleeft heeft van elkaars gezicht wegwrijven en de zon die al achter de bomen wegzonk.

De dagen vlotten nu snel..

Versleten stoel en vogelverschrikker in de kersenboomgaard.

Wat uit het oog gelegen door de dicht op elkaar staande kersenbomen vielen mij de vogelverschrikkers en andere attributen om vogels op afstand te houden mij in eerste instantie niet op. De kersen kleuren al rood hier en daar en een oude versleten houten stoel probeert met zijn laatste kracht de herinnering aan een lang verleden levend te houden. Krampachtig maar toch met een onmiskenbare draagkracht zoals alleen achterwerkdragers deze kunnen hebben.

vergane-houten-stoel-natuur

inmaak-brandewijn-oude-lege-fles

vogelverschrikker-overall-boomgaard

Rode kersen aan de boom in de kersenboomgaard.

De meeste kersen zijn nog wat roodgroen terwijl je af en toe ook enkele kersen ziet dat al mooi diep roodbruin kleuren. Het seizoen gaat nu hard, het is een heel mooi gezicht om dit bijzondere stukje Betuwse fruit te zien groeien. Ieder jaar maak ik hier in de hoogstam boomgaard te Zoelen foto’s, en het blijft ieder jaar speciaal om de kersen te volgen vanaf hun beginnende bloesemtijd.

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (1)

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (2)

Betuwe-kersen-kersenboomgaard-mooie-kers (3)

Kersen in de regen in de kersenboomgaard te Zoelen.

kersen-boomgaard-zoelen-regen

Terwijl het de hele dag al regent kleuren de bomen in de Zoelense kersenboomgaard steeds verder groen. De nog jonge kersen zwellen op, en kleuren binnen enkele weken meer en meer rood. Als nu na de regen van de laatste dagen de temperatuur omhoog gaat zal het snel gaan in de boomgaard. Ik denk ook dat afgezien van de paar mooie dagen die we gehad hebben, de meesten van ons wel verlangen naar een warmer en vooral zonniger voorjaar.

Vispassage tussen Linge en Amsterdam-Rijnkanaal in Zoelen.

Liep ik vorig jaar nog hier wel eens langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting de brug, lekker hoppend door het gras…nu is dat even niet mogelijk. Er wordt een grote vispassage aangelegd tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Linge.

Het Waterschap Rivierenland is met een serie “Ruim baan” bezig, en dit is in het kader van “ruim baan voor vis in Rivierenland”. Het mooie aan dit project is, dat vissen zich voortaan kunnen verplaatsen tussen de Linge en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het ingenieuze systeem is er op gebaseerd dat via een bypass in de Linge de vissen via een meterdikke buisleiding weer terecht komen in een bak met 4 vistrappen om vervolgens weer uit te komen in het Amsterdam-Rijnkanaal.

vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (4) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (1) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (3) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland (2)

vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (3) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (1) vispassage-linge-amsterdam-rijnkanaal-zoelen-waterschap-rivierenland-van-der-ven (2)

Rondje bloesem Zoelen tussen de regenbuien door.

De regenluchten werden zo mooi afgewisseld met blauwe stapelwolken dat ik er aan het einde van de middag toch nog even op uit trok richting Zoelen. De donkere wolken waren even verdwenen en de bloesem rondom de Stefanuskerk stak mooi af tegen de achterliggende lucht.

Eén zwart en één wit lam waren samen op pad in de uithoeken van het weiland, ietwat verstopt onder de boomtakken, terwijl even verderop de kersenbloesem in tegenlicht dromerig wit mij tegemoet straalde.

Even later pakte de lucht zich weer samen en ontstonden donkere wolken terwijl de zon achter mij, de bomen in een prachtig helder licht plaatste. Een apart jaargetijde…regen, hagel, natte sneeuw en even later weer de doorbrekende zon.

stefanuskerk-zoelen-bloesem-regenluchten-lente lammetjes-betuwe-bloesem-zoelen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (3) kersenboomgaard-zoelen-lente-regenlucht vogelverschrikker-boomgaard-kersen regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (7) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (1) regenluchten-betuwe-bloesem-zoelen (9)

Landhuis Djoerang aan de Uiterdijk in Zoelen, bouwjaar 1823.

landhuis-djoerang-zoelen-uiterdijk-62-bouwjaar-1823-voormalige-burgemeester-Dirk-Catharinus-Hasselman

Enigszins verborgen tussen de bomen langs de Uiterdijk in Zoelen staat het prachtige wit gepleisterde huis Djoerang. Het huis werd in 1823 gebouwd in de Empirestijl. Deze oorspronkelijk Franse stijl uit de tijd van de Franse Revolutie kenmerkt zich door een veelvuldig toepassen van Oud-Egyptische en Romeinse bouwstijlen. Typerend hiervoor zijn de strakke belijning van de gevel in combinatie met de licht classicistische ornamenten en zuilen in de gevel.

Ondanks de ouderdom is het moeilijk om iets van de geschiedenis te achterhalen, via wat Google speurwerk kom ik erachter dat de in Ophemert geboren Catharinus Johan Hasselman is overleden in het huis Djoerang (1875), en dat zijn zoon Dirk Catharinus Hasselman die in huize Djoerang geboren werd en er jaren later eveneens stierf, tussen 1912 en 1932 burgemeester van Zoelen is geweest.

Zo in zwart-wit tussen de bomen door wordt de mystiek van een lang verleden rondom het huis nog versterkt.

Stilleven met zonnebloemen langs de Jeudestraat in Zoelen.

jeudestraat-zoelen-riet-tas-zonnebloemen-stilleven

In de Jeudestraat te Zoelen, zag ik opeens vanuit een ooghoek bij een afvalcontainer deze rieten? tas staan gevuld met verdorde zonnebloemen. Ik vond het er prachtig uitzien, en moest er wel een foto van maken. Helaas was de container-achtergrond niet zo heel mooi, dus de tas even was naar voren gesleept om er een soort zonnebloemen stilleven van te kunnen maken; nog even wachten op een fietser om het beeld compleet te maken.

Heel leuk hoe in het moment iets kan ontstaan wat zo boven het moment kan uitgroeien!

Kersenbloesem aan de hoogstam kersenbomen in Zoelen.

Totaal onverwacht zag ik dat het afgelopen week snel is gegaan. Enkele van de hoogstam kersenbomen in de fruitboomgaard bij de molen in Zoelen staan al vol bloesem. Dansend in de wind bewegen de witte bloemen met hun geurige gele steeltjes heen en weer. Samen met mijn sandspot filter (een filter wat je voor de lens houdt om een soort mist rondom het scherpe deel van een foto te krijgen) kreeg de kersenbloesem een nog mooiere gloed.

kersenbloesem-bloem-fruitbloesem-fruitboomgaard-zoelen (1)

kersenbloesem-bloem-fruitbloesem-fruitboomgaard-zoelen (2)

Vervallen schuurtje in de fruitboomgaard te Zoelen.

Binnendoor richting Kasteel Zoelen kwam ik langs een fruitboomgaard waar ik dit witte schuurtje op zag staan. Afgestapt van de fiets om de schuur even goed te bekijken viel mij al snel het ingezakte dak op en vervolgens de gevallen achtergevel van de schuur.

Het schuurtje heeft haar beste tijd wel gehad, de feestslingers hangen er nog, en voor de mensen die vaker mijn blog lezen…het was wel een klein beetje een feest om weer een verlaten stoel tegen te komen voor mijn collectie foto’s van vergeten en verwaarloosde zitvlakhouders 🙂

De dakpannen en het plastic lagen her en der verspreid, en op de achtergrond zag ik de perenbloesem dapper in de knop zitten in afwachting van wat warme zonnestralen om zijn witte levensbloemen weer tevoorschijn te toveren.

fruit-boomgaard-stenen-schuur-ingestort-zoelen-feestvlaggetjes (2)

fruit-boomgaard-stenen-schuur-ingestort-zoelen-feestvlaggetjes (1)

fruit-boomgaard-stenen-schuur-ingestort-zoelen-feestvlaggetjes (3)

Wilde hyacint voorjaarsbloem bij een oude fiets.

Wilde-hyacint-voorjaarsbloemen-gekrulde-roze-witte-bladeren

Ondanks het kille begin van het voorjaar beginnen de bloemen, planten en fruitbomen toch meer en meer in de knop te komen en sommigen van hen, zoals deze wilde hyacint geniet al vrolijk van de lente met haar wit-roze bladeren.

De wilde hyacint komt uit de aspergefamilie en werd al door Linnaeus beschreven. Deze hyacint staat een beetje beschut onder het frame van een oude verroeste fiets.

Verdord boomblad stapt even uit zijn ei in het bos.

ganzenei-boomblad-even-uitstappen-fotokunst

De titel zal waarschijnlijk een beetje cryptisch klinken, wist ook niet zo goed hoe het ik het idee moest omschrijven van een boomblad die verdord uit een verlaten ganzenei lijkt te stappen. Ik zag het ei liggen en even het later het verdorde blad, dus in mijn af en toe wat ‘afwijkende’ artistieke beleving zag ik daar al snel 2 helften in die elkaar goed konden aanvullen.

Het bleek inderdaad een mooi kort verhaaltje over toeval en niet bestaand toeval in de natuur.

Krokussen en sneeuwklokjes langs de Achterstraat in Zoelen.

sneeuwklokjes-krokussen-zoelen

Het is een leuk gezicht hoe de sneeuwklokjes en krokussen overal uit de grond schieten momenteel. Buiten is het s’nachts koud en overdag schijnt de zon. Hier langs de Achterstraat in Zoelen richting het kasteel zag ik de tuin vol sneeuwklokjes en krokussen staan dus besloot toch maar even richting de struiken te sneaken, want samen met de rood-witte luiken is het natuurlijk wel compleet!

De Korenbloem te Zoelen bij zonsondergang gezien.

zoelen-molen-zonsondergang

De zon verdween al gloeiend achter de wolken, het licht hangt dromerig over het Betuwse landschap met op de voorgrond molen de Korenbloem te Zoelen. Bij toeval vond ik gisteren in de tweedehandswinkel een erg oude Helios lens, een soort Leica kopie uit Rusland, het glas vergeeld, met olie op de lens waardoor je een soort natuurlijk mist/heiig weer filter krijgt met een gele ondertoon, mooi om de smoezelige sfeer van de zon over de Betuwse velden mee vast te leggen!

Paard tussen de bomen in het bos langs de Mauriksestraat.

paarden-tielseweg-zoelen-bos

Verscholen tussen de bomen langs de Mauriksestraat viel mij al snel het paard op dat achterin de bossen stond te grazen. Met zijn diepzwarte kleur viel het paard natuurlijk erg op tussen de blankkleurige boomstammen in het mini bos. Na een tijdje wachten en roepen kwam het paard dichterbij waardoor ik hem mooi kon vastleggen zo tussen de takken en boomstammen die min of meer allemaal even dik zijn.

Appelboom met rode appels aan de boom in Zoelen.

appelboom-zoelen-rode-appels-foto

Het was weer zo’n moment dat buienradar er helemaal naast zat en ik een flinke regenbui over mij heen kreeg. Zo onder de appelboom met vlak voor mij een mooie goed gevulde boom is dat wel een leuk gezicht. Na een paar minuten werd het minder leuk, toen de bladeren boven mijn hoofd door de regen langzaam verzadigd raakten en de druppels aan alle kanten over mij en de camera vielen.

Tractor treintjes met Betuwse bakken vol peren en appels.

Terwijl de regen om je kop klettert gaan de boeren en de seizoenswerkers druk door met het van de fruitbomen halen van appels en peren. Voor het fruit maakt dit niet veel meer uit, het is rijp en klaar om opgegeten te worden, in sap verwerkt te worden of voor andere doeleinden gebruikt te worden. Zo’n treintje op de weg met de oude houten kratten vol appels en peren is een echt Betuws gezicht. Ze gaan ook lang mee; op een van de kratten stond het jaartal 1971! Deze foto is gemaakt op de Parkstraat in Zoelen. De mooie rode appeltjes op de foto eronder stonden in de boomgaard van het Kasteel Soelen te Zoelen.

perenoogst-weg-zoelen3

berg-rode-appels

appels-geel-rood-kleurig

Pony in zijn schuur langs de Westkanaalweg in Zoelen.

pony-modder-maurik-schuur-regen

Terwijl ik in de modder probeerde om steeds een stapje dichterbij te komen om een foto te maken, keek de pony in zijn schuur langs de Zoelense Westkanaalweg mij een beetje vuil en lacherig aan omdat hij of zij droog stond en mijn sokken al behoorlijk vochtig begonnen te worden. Grappig beesten zijn het die pony’s met een compleet eigen (eigenwijs) karakter.

Zoelense bos te Zoelen op een regenachtige zomerdag.

regen-zoelense-bos-zomer-licht

 

De regendruppels dansen op de bladeren van de nog prachtig groen gekleurde bladeren aan de bomen in het Zoelense bos. Er valt een heel mysterieus, bijna ontastbaar geel-blauwig licht op de bomen en de drassige grond. Je voelt de stilte van een gebrek aan aanwezigheid: nu zijn er geen mensen om de hond uit te laten, of wandelaars die genieten van de onstuimig voort groeiende natuur, totdat deze uit zijn concentratie gehaald wordt door een windvlaag en de boom vele jaren na zijn geboorte weer ter aarde stort. De geur is zo intens nu, het hout en al de levendige wapperende bladeren en het op en neer deinende gras verspreiden de zoete geur van regen vermengt met ademend leven.

Paard en veulen tussen de bomen in Zoelen.

De paarden net voorbij de Beldert in Zoelen hebben een fijn plekje tussen de bomen gevonden terwijl de lucht steeds dreigender samenpakt om weldra de omgeving te vervullen met het nodige water wat diezelfde bomen die hoog boven de paarden met hun bladeren wuiven als overwinnaars van de zaterdagse zomerstorm hogelijk kunnen waarderen.

Het inmiddels al de kenmerken van moeder paard vertonende veulen pikt af en toe wat melk weg bij moeders, zie ik ondanks de donkere schaduwen die over hen beiden heen vallen in het donker tussen de bomen. Het veulen heeft al het statige en tegelijkertijd nog het wat aandoenlijke karakter om onlogisch voor het moment onstuimig te reageren op de prikkels rondom hem of haar heen.

Het heeft iets magisch, paarden in de bossen: sprookjesachtig.

paarden-regen-zoelen-bos

Pompoenenveld langs de Burensedijk in Zoelen.

pompoenen-veld-burensedijk-zoelen-avond

Het was al angstaanjagend donker in het Zoelense Bos gisteravond, de boomstammen waren nauwelijks te onderscheiden van elkaar en er hing een flinke nevel in het bos en op de omliggende velden.

De maan liet zichzelf nog even zien, en het druppelende water vanaf de boombladeren en het gekraak in de wind gaven mij echt het gevoel even in de bloedstollende horrorfilm The Blair Witch Project  te zijn beland. Dus ik ging mijzelf maar even voorrekenen dat de kans dat er nog iemand op dit uur hier in het bos wandelt en dan ook nog kwaad in de zin statistisch veel lager is dan wanneer ik nu in de Amsterdamse metro zou zitten, echter ik geloof dat mijn hoofd niet veel met die theorie kon.

Op het pompoenenveld kon ik de maan wel mooi zien, en de sfeer van zo’n verlaten veld in het blauwe uur is best bijzonder.