zonsondergang

Zonsondergang met zonneharp op het Eiland van Maurik.

Terwijl de zon de hele middag scheen was het tegen het einde van de middag dat er wolken kwamen opzetten. De wolken verdreven de zon, die herhaaldelijk probeerde om door de wolken heen te breken. Het leverde een mooie zonneharp op, boven de vistrap op het Eiland van Maurik.

 

Enkele momenten later was de lucht gevuld met beginnende avond terwijl de zon nog als een met warm licht gevulde schemerlamp boven het water straalde.

 

Koeien in de wei langs de Rivierenlandlaan in Tiel.

koeien-zonsondergang-rivierenlandlaan-tiel

De koeien keken mij wat vreemd aan, ongetwijfeld komt er normaal nooit iemand zo dicht bij ze op dit tijdstip. De kalfjes bekeken mij wel nieuwsgierig, alleen leek het mij geen goed idee, de familie koe nu te dicht, te benaderen. De zonsondergang was al voor een groot deel voltrokken en de schemering vond haar aanvang. Binnen enkele minuten zijn de koeien slechts nog donkere schimmen in dit blauwe avonduur.

Binnenhaven te Middelburg vanaf de Rotterdamsekaai gezien.

Toevallig kwam ik nog enkele foto’s van eerder dit jaar tegen, gemaakt vanaf de Rotterdamsekaai te Middelburg richting de Binnenhaven en Rouaansekaai aan het begin van de avond. De rustige sfeer in Middelburg en de bootjes die rustig dobberen op het water terwijl de lucht warm kleurt maken het een hele fijne wandelplek zo langs het water en de oude straatjes in het centrum van Middelburg.

Binnenhaven-Middelburg-Rotterdamsekaai-foto-zonsondergang (3) Binnenhaven-Middelburg-Rotterdamsekaai-foto-zonsondergang (2) Binnenhaven-Middelburg-Rotterdamsekaai-foto-zonsondergang (1)

Zonsondergang langs de Westroijensestraat in Tiel.

Een kijkje uit mijn raam vanavond zorgde voor flink wat verbazing, een prachtig kleurenpalet ontvouwde zich voor mijn ogen hoog in de lucht. De wolken leken als vlammen, die langzaam uitrolden richting de aarde. Gewapend met camera, sokken nog aan en het wat te strak zittende nieuwe ruitjes blouse ging ik snel naar buiten.

Helaas geen bijzonder elementen voorhanden. Koolzaad, geel, het Waterschap Rivierenland met haar weerspiegelende ramen en de hotelflat van Van der Valk waren het dichts in de buurt.

Tóch nog wat voor het moment. Het moment van 5 minuten, en toen begon de lucht al wat te verflauwen; wat dat betreft doet een zonsondergang mij altijd denken aan het te vroeg openen van de oven als je een cake aan het bakken bent…pof en de lucht zakt in.

zonsondergang-tiel-laan-van-westroijen-waterschap-rivierenland (3)

zonsondergang-tiel-laan-van-westroijen-waterschap-rivierenland (2)

zonsondergang-tiel-laan-van-westroijen-waterschap-rivierenland (1)

van-der-valk-tiel-hoteltoren-flat-zonsondergang

De Put in Buren rond zonsondergang gezien.

de-put-buren-zonsondergang-gloeiende-zon

Het was al rond 18:30 uur toen ik langs de Put in Buren kwam, na een middagje fietsen in de vroege voorjaarzon – uiteindelijk toch zo’n 5 uur onderweg. De zon liet net haar laatste warme gloed van de dag zien en het water was glad en kalm. Enkele slierten groen staken bewegingsloos boven het water uit hetgeen de beginnende avond nog verder verstilde.

De Korenbloem te Zoelen bij zonsondergang gezien.

zoelen-molen-zonsondergang

De zon verdween al gloeiend achter de wolken, het licht hangt dromerig over het Betuwse landschap met op de voorgrond molen de Korenbloem te Zoelen. Bij toeval vond ik gisteren in de tweedehandswinkel een erg oude Helios lens, een soort Leica kopie uit Rusland, het glas vergeeld, met olie op de lens waardoor je een soort natuurlijk mist/heiig weer filter krijgt met een gele ondertoon, mooi om de smoezelige sfeer van de zon over de Betuwse velden mee vast te leggen!

Zonsondergang langs de zee in Scheveningen.

scheveningen-zee-zonsondergang

De Scheveningse zee sloeg met haar golven rustig op het strand in, de zon verdween langzaam achter de wolken en liet een gouden gloed achter die weldra zou overgaan in het begin van een nieuwe avond. Het moment dat het daglicht nog overheerst en dromerig haar laatste gloed over het strand en de zee verspreid. Het geluid van de golven die op het zand vallen en wat schelpen meenemen klinkt zo fijn in de oren!

Het is hier echt fijn om te zijn, niet in de zomermaanden als de geur van eten en zonnebrandcremé je overvalt, maar juist in de wintermaanden na een dag van mooi weer!

De Lithse Ham langs de Maas bij zonsondergang.

zonsondergang-lithse-ham-maas

 

In de uitmondingen langs de Maas bij Lith, ligt de Lithse Ham, een prachtig gebied met een grote jachthaven, het prachtige rustieke meer…hoewel in de zomerdagen zal het hier beduidend drukker zijn en een grote camping met chaletpark. Het was al aan het einde van de middag toen ik hier langs kwam en de zon net verdween achter de bomen, de vogels vlogen nog vrolijk in het rond, en het licht kreeg haar aangename koele geeloranje tint, een tint die toch heel anders is als de zonsondergang bij zomer; die is warmer maar niet zo glad rustiek als de zonsondergang in de wintermaanden.

Zonsondergang op de uiterwaarden in IJzendoorn.

Aan het einde van de middag verdween de zon flauw achter de wolken en het leek erop dat ze avond geruisloos de dag zou overnemen, echter net na zonsondergang kleurde de lucht rood en brak het wolkendek open. De rode gloed en wat mysterieuze sfeer maakte het beeld compleet. Als dan de zon ondergaat krijgt de wereld om je heen ook zo’n rare rozerode gloed terwijl de kleuren van de bomen, het water, en de grond bedekt met bladeren al donkerder worden.

Hier op de uiterwaarden in IJzendoorn langs de Waal weerspiegelde de takken en wortels van de bomen zich mooi in het water. Vijf minuten later begon het al te schemeren toen ik het anker zag, en de reflecties van de boomtakken op de laatste foto waren al helemaal moeilijk nog te zien, laat staan om er op scherp te kunnen stellen. Mysterieus tijdloos plekje hier.

IJzendoorn-uiterwaarden-waal-zonsondergang (4)

IJzendoorn-uiterwaarden-waal-zonsondergang (3)

IJzendoorn-uiterwaarden-waal-oud-anker

IJzendoorn-uiterwaarden-waal-zonsondergang (2)

Prachtige lucht langs de Waal in Tiel met de Pomona.

zonsondergang-waalkade-tiel-hendrikus-pomona

Het water in de Waal staat momenteel heel laag, zo bij zonsondergang zorgt dit voor prachtige plaatjes met de rode en roze gloed die de avond aankondigt. De Hendrikus ligt nog trouw aan de kant in afwachting van zijn ontmanteling, terwijl de veerpont “Pomona” zijn dienst heeft overgenomen. Er kwam toevallig ook nog een groep vogels voorbij in V vorm. Dit doen de vogels om uit de wind te blijven.

Tuinverlichting Kranshof Tiel bij zonsondergang.

zonsondergang-kranshof-binnenhoek-tiel

Toen ik aan het begin van de avond uit de Jumbo kwam leek het net alsof de appartementen aan de andere kant van de straat allemaal rood licht in hun kamers hadden branden. Het duurde enkele seconden voor ik in de gaten had dat dit natuurlijk kwam door de zonsondergang en toen ik richting Binnenhoek draaide zag ik de fel rozerode lucht. Prachtig om te zien. Bij gebrek aan onderwerp snel het Verboden toegang hek richting de tuin van de Kranshof over geklauterd waar ik deze fraaie foto met op de voorgrond de net ontstoken tuinverlichting kon fotograferen. Toch nog een bijzonder sfeer zo aan het begin van de avond weten mee te pakken op mijn weg naar huis.

Zomergloed op de uiterwaarden in Echteld.

zonsondergang-echteld-uiterwaarden-zomer-gloed

 

De uiterwaarden langs de Waal in Echteld worden normaliter bevolkt door grote groepen ganzen en een koppel zwanen die al sissend hun stijf gehouden lange nek naar je toedraaien en vervolgens met die daar boven op die nek geplaatste kop, waarin twee stuurs kijkende ogen – die eerder aan door de wol geverfde huurmoordenaars zouden kunnen toebehoren – je aanstaren met een koude agressieve blik die je er al snel bewust van maakt dat deze beestjes niet aan free pics doen.

Het jaargetijde is er een van droogte, het water en de modder is verdwenen: verruild voor plasjes harig graswater en zoals ik het zelf maar benoem…een miraculeuze massamoord onder de ganzen. Er zijn nauwelijks nog ganzen op de uiterwaarden hier, terwijl er hele families woonden als een verdrietgetto in de Betuwe.

Nu zijn er vooral veel predators uit de steekmug hoek. Deze hele grote muggen die blij naar het licht van de zaklamp toe kruipen en vervolgens in de schaduw mijn armen en benen leegzuigen, zijn primitief angstaanjagend zoals ze met hun veel te lange poten in de lucht op je toe fladderen op een tegelijkertijd lachwekkende ontwapenende manier omdat zulke insecten toch totaal geen efficiëntie hebben in hun lijf.

De bomen zijn ook al in het donker gehuld, en het water weerspiegeld nog wat flarden van voorbij drijvende rood gekleurde wolken die als bebloede soldaten terug naar huis keren, afkomstig van het luchtslagveld waar de zon dagelijks verdreven wordt naar andere uit het oog liggende werelden. Daar waar de oorlog niet langer door wolken maar door capitulerende schaduwloze zwarte materie overwonnen wordt.

“De getijden spreiden zich niet enkel uit over het water, en het donker is slechts een goed scherm om dromen op te projecteren”, denk ik dan maar, als ik hier zo alleen ben om trofeeën te jagen met mijn camera en welhaast zeker weet dat ik een vos op een meter of twintig voorbij zie vliegen.

Schaepmanstraat Tiel straatbeeld vroege avond.

schaepmanstraat -tiel-avond

De zon hangt als een ster aan de boom in de Dr. Schaepmanstraat te Tiel, de bomen werpen lange schaduwen op de straat en de auto’s staan deze avond kalm langs de weg. Vind het een mooie en toch ook wat donkere straat door de bomen, terwijl de brede weg en de huizen met hun tuinen aan de voorzijde het gevoel van een ongewoon brede straat voor Tielse begrippen nog versterkt.

Veld vol witte bloemen in Zoelen na zonsondergang.

Terwijl de zon net is ondergegaan kleurt de lucht nog een beetje rood-oranje na terwijl de wolken al verraden dat de komende dagen iets koeler zullen worden na het uiterst warme zomerweer van de laatste dagen. De witte boerderij op de achtergrond komt mooi uit in het veld vol witte bloemetjes. Zo ben je in Zoelen maar waan je jezelf toch ver buiten de regio even.

Terwijl de zon net is ondergegaan kleurt de lucht nog een beetje rood-oranje na terwijl de wolken al verraden dat de komende dagen iets koeler zullen worden na het uiterst warme zomerweer van de laatste dagen. De witte boerderij op de achtergrond komt mooi uit in het veld vol witte bloemetjes. Zo ben je in Zoelen maar waan je jezelf toch ver buiten de regio even.

Appels aan de appelboom zijn zonsondergang gezien.

De zon was al even onder gegaan toen ik over de Groenedijk kwam en de appelbomen zwart zag afsteken tegen de roodoranje branderige avondlucht. Toen ik deze foto met flits maakte waardoor de appels en het blad goed zichtbaar worden en de lucht ook goed uitkwam waande ik mijzelf zo langs de weg even ver weg in het buitenland, in een warm exotisch oord waar de grote sappige vruchten vrij aan de boom groeien en ik op een dikke tak zit en het landschap in mij opneem.

De zon was al even onder gegaan toen ik over de Groenedijk kwam en de appelbomen zwart zag afsteken tegen de roodoranje branderige avondlucht. Toen ik deze foto met flits maakte waardoor de appels en het blad goed zichtbaar worden en de lucht ook goed uitkwam waande ik mijzelf zo langs de weg even ver weg in het buitenland, in een warm exotisch oord waar de grote sappige vruchten vrij aan de boom groeien en ik op een dikke tak zit en het landschap in mij opneem.

Ganzen bij zonsondergang op de Wetlands in Tiel.

Het is vandaag haast niet voor te stellen hoe fijn weer we af en toe hebben hier in de Betuwe, morgen wordt het warmer, echter vandaag zal het een dag om snel te vergeten zijn. Aan het einde van de middag mag ik er door om de fiets op te halen aan de andere kant van Tiel die voor reparatie weg is. Deze ganzen op de foto zal dat niet veel kunnen schelen, die vermaken zich gebroederlijk op het water aan de Tielse Wetlands en in het vage oranje zonlicht schijnt het dat ik even niet langer in de Betuwe, vlak bij huis ben maar ergens in een ver weg natuurfilm ben beland. Hoor ik daar nou vaag op de achtergrond de Britse bioloog David Attenborough een verhaal over het paargedrag van ganzen vertellen?

Het is vandaag haast niet voor te stellen hoe fijn weer we af en toe hebben hier in de Betuwe, morgen wordt het warmer, echter vandaag zal het een dag om snel te vergeten zijn. Aan het einde van de middag mag ik er door om de fiets op te halen aan de andere kant van Tiel die voor reparatie weg is. Deze ganzen op de foto zal dat niet veel kunnen schelen, die vermaken zich gebroederlijk op het water aan de Tielse Wetlands en in het vage oranje zonlicht schijnt het dat ik even niet langer in de Betuwe, vlak bij huis ben maar ergens in een ver weg natuurfilm ben beland. Hoor ik daar nou vaag op de achtergrond de Britse bioloog David Attenborough een verhaal over het paargedrag van ganzen vertellen?