Stuw bij Lith uit 1936 en de Prinses Máxima sluizen.

Het is een opvallend gezicht bij Lith, de stuw en de Prins Máxima sluizen. Op de foto zie je de stuw die tussen 1934 en 1936 gebouwd werd. Op 13 maart 1936 werd de stuw bij Lith officieel geopend. De stuw koste ruim 1 miljoen gulden, wat voor die tijd natuurlijk een enorm bedrag was.

De stuw die als een kunstmatige dam in de Maas functioneert werd gebouwd om er voor te zorgen dat in tijden van minder waterafvoer het waterpeil hoog genoeg blijft om vaardiepte te creëren voor de passerende schepen.

Wat mij vooral opvalt aan de stuw is de strakke vormgeving van de stuw, die kenmerkend is voor de periode voorafgaande aan de 2e wereldoorlog. Het zijn van die bewaarde industriële pareltjes. En het is ook wel typerend dat zo’n stuw nog altijd modern aandoet, als je op de voorgrond zo’n oud bootje ziet liggen.

In 2002 werd de verderop gelegen Maxima sluis geopend. Deze heeft een grotere capaciteit dan de oude sluis en zorgt ervoor dat recreanten en vrachtschepen gescheiden kunnen worden wat de veiligheid aanmerkelijk vergroot.

stuw-lith-prinses-maxima-sluizen-vissersboot (1)

stuw-lith-prinses-maxima-sluizen-bouwjaar-1936

Lith