Vallende roos langs de Waal op de Wetlands in Tiel.

bar-le-duc-waal-roos-tiel-strand

Of het nou de frisse buitenlucht is, weet ik niet, maar ik wordt altijd zo eh “kleinschalig” creatief als ik langs de Waal wandel. Heb inmiddels al een hele serie – fijne vondsten – gemaakt.

Het waterpeil in de Waal is inmiddels al weer een stuk gezakt en zodoende blijven er veel aangespoelde spullen achter. Ik wil nog steeds een keer een groot stilleven maken van de aangespoelde resten groenten en fruit, maar heb nooit een zakje bij me, en om die restjes nou in de hand te pakken..is ook geen heel fijn idee.

Tussen de schelpen zag ik dit roosje liggen, een beetje verdord maar toch ook nog niet helemaal bewust van haar bloeiende – in de vaas op de keukentafel van de schipper – periode, tot haar val in de Waal tussen de rest van het afval en haar rust tussen de korrels zand in een plaats ver van haar met soortgenoten gevulde bloemenwinkel.

Enkele bladeren vielen van het roosje af toen ik haar oppakte en meenam. In een eerste ingeving dacht ik: “..dat is leuk als die tussen de schelpen staat”, maar toen ontdekte ik het pak Bar-Le-Duc.

Dit was natuurlijk wel een één-tweetje, zo’n verwrongen vaas van de moderne maatschappij…een plaats waar water om de paar meter uit kranen stroomt verkoopt men ook om de paar meter flesjes kant en klaar water.

Het waaide behoorlijk en telkens als ik het pak wilde vullen met water, stroomde er water uit de gehavende bodem van het pal. Ondertussen waren mijn broekspijpen nat, de sokken en de waterdichte schoenen sopten…want waterdicht geldt natuurlijk alleen tot de rand van de schoen.

Op het strand maakte ik deze foto, een windvlaag blies net het pak om en het deed me denken aan een foto van een soldaat, de vallende soldaat die Robert Capa al dan niet geënsceneerd fotografeerde.

Even later lag de roos stil op de grond, terwijl de bladeren nog wat bewogen in de wind, en ik bedacht ik mij nog: “wat is het geweldig niet alleen te kunnen fotograferen, maar ook om erover te kunnen vertellen”.

Tiel