Wetlands

Richting Passewaaij ligt natuurgebied de Wetlands; dit stuk uiterwaard werd na de dijkverhoging teruggegeven aan de natuur en wordt nu weer ontnomen aan de natuur. Er is een brug gebouwd, de oorspronkelijke wilde grazers en paardengroep zijn vervangen door een kudde koeien en 4 paarden. Het wandelen in de wilde natuur zoals ik dat bij de Blauwe Kamer heb, is hier wel een beetje verdwenen.

 

Vooral in het stukje voorbij de brug is nog wel een fijne wandelplek; klauteren tussen de boomwortels door, in het voorjaar de struiken zich zien herpakken – de ganzen broeden hun eieren uit en kijken met hun eigenwijze struise koppen je aan, en de ooievaars keren terug op hun nest.

 

In de zomer is het druk, kinderen en volwassen hangen op het strand langs de Waal, en de fijne desolate eenzame sfeer van één met de natuur zijn is deze maanden verdwenen. De natuur veranderd in een ondoordringbaar bos, en het wordt steeds moeilijker om achterin bij de geul te komen tussen mij en de steenoven in.

 

In de herfst breekt de natuur af, het is grijs, de mensen zijn naar huis, de koeien en paarden lopen nog wat rond; ze zijn al flink magerder geworden, en de ooievaars zijn ook al lang verdwenen. Nu wordt de grond kouder en gaan we richting winter; de sneeuw en vaak ijzige januari wind op de kale vlakte. Haast niet voor te stellen, dat dit in de zomer een ondoordringbaar woud van bramenstruiken en onkruid is.

 


Een foto gezien die je wil gebruiken in een publicatie, op een website of voor privé gebruik? Geef aan om welke foto het gaat en je ontvangt de foto in de hoogste resolutie zonder watermerk. Betaling gaat via iDeal of bankoverschrijving.

Privé gebruik - €17,19Online gebruik - €17,19Redactioneel of educatief gebruik - €38,97Zakelijk gebruik(¹) - €47,97

Tip: Stuur een opgeslagen versie van de foto of een schermafbeelding mee zodat ik direct weet welke foto je bedoelt!

(¹) Musea, openbare kunst, portret en festival foto's zijn niet beschikbaar.

*Bij gebruik zonder licentie ontvang je een rekening met toeslag.


Gerelateerde berichten: