XBlocs op Bato’s erf, voormalige steenfabriek in Heerewaarden.

bato-erf-heerewaarden-voormalige-steenfabriek-xbloc

Op het Bato’s erf in Heerewaarden heeft vele jaren een steenfabriek gestaan. Het erf waar de fabriek op stond is vernoemd naar Bato, een beroemde aanvoerder van de Bataven. De fabriek werd rond 1940 opgericht en pas in 1982 definitief gesloten, dus dat is ruim 140 jaar steenfabriek geschiedenis op deze plek.Vandaag de dag is het gebied bevangen in een stilte die alleen plaats laat voor de vogels, het ruisen van de bomen en het zachte kolven van de Waal om telkens wat zand en grint heen en terug te schuiven het water in.

Tussen het groen duiken grote witte betonnen Xblocs op, ze vallen direct op vanaf de Waal maar ook als je op het terrein wandelt. Een Xbloc is een groot betonnen blok in een 3D X-vorm waardoor de verschillende blokken in elkaar geweven kunnen worden en zodoende de kustlijn beschermen tegen de botsende golven van het water.

In de zomerzon is het lekker om hier aan het water te liggen; of om te vissen. Veel mensen komen er niet, en maar weinig mensen weten dat je voorbij het groene pad zo’n heerlijk open stuk landschap aan de Waal kan vinden.

De twee mensen die wat onderuit in de zon liggen tegen een xbloc aan genieten duidelijk van de warme temperaturen langs de Waal (nu met de regen buiten, haast niet voor te stellen). Enkele boten varen nog op deze zondag langs, terwijl vooral het intense zomerse groen opvalt langs de uiterwaarden.