Over mij

Mijn weg in het creatieve landschap verloopt langdradig en kronkelig, al vroeg ging ik vanuit Tiel richting Arnhem om Grafische techniek te leren, ik wilde zo graag met tekenen bezig zijn, en dit was als 14 jarige de meest praktische oplossing.

Daarna Grafische vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Utrecht om uiteindelijk begin 2000 de stap te wagen om toelatingsexamen te doen aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam en de Rietveld academie, waar ik beide werd toegelaten.

Rietveld Academie, Oude Kerk Amsterdam 2004

Gekozen voor de Rietveld academie vergat ik het schilderen al snel en was veel meer bezig met ruimtelijke objecten en installaties. Fotografie was toen al erg belangrijk voor mij, overal waar ik kwam liep ik met mijn camera om foto’s te maken. Toen ik afstuurde in 2005 en opeens weer in Tiel terecht kwam, viel ik in een diep gat.

In deze stad waar nauwelijks oog voor kunst is, verloor ik de kunst al snel uit het oog, wat me wel pijn deed als jongere, iemand met zo’n hoge opleiding die hier te horen krijgt; vooral doorgaan, misschien wordt het nog wat..? En dat uit monden van mensen die totaal niets van de kunsttaal begrepen.

Ik begon te tekenen en schilderen, het verlangen om de beeldende eenzaamheid en het gebrek aan sociale contacten om te zetten in werelden waarin ik mijzelf kon terugtrekken, gedachten tegen elkaar kon laten uitspelen, en mijzelf weer enigszins terug te vinden.

 

Bij gebrek aan onderwerpen na 5 jaar lang dagelijks schilderen, zonder hier in deze stad een stap verder te komen, terwijl de schilderijen via o.a. eBay en Exto naar alle plaatsen in Nederland en buiten Nederland verscheept werden, raakte ik opnieuw geïnteresseerd in fotografie. Het bleek een weg naar buiten te zijn, een middel om weer onder de mensen te komen. De doodlopende route van de kunst, die mij enerzijds gevormd had, maar anderzijds vervreemd van de wereld waarin ik leef.

Fotografie leerde mij, mijn omgeving kennen, en de mensen in die omgeving. De plaatsen rondom mijn stadje Tiel, de Waal waar ik jaren daarvoor als 17 jarige met een potloodje zat te klooien om het water te vangen.

Op de fiets kwam ik steeds verder weg buiten de stad, het was 2012 en de fotografie had het schilderen overgenomen. Nu in 2017, bezoek ik vele plekken in Nederland, en deel ze via mijn fotoblog, en heb een website op Facebook met duizenden volgers uit Tiel.

Vorig jaar mocht ik de foto’s bewerken voor de jaarlijkse begroting van de gemeente Tiel, en hoewel ik heel erg van de fotografie hou merk ik dat mijn vingers wel jeuken op zoek naar nieuwe uitdagingen. Manieren om mijn creatieve kant in te zetten, op een meer toepasbare manier.